2021. november 15., hétfő

Színtípusok IV. - A Tavasz

Májusi, júliusi és szeptemberi számainkban már beszéltünk három színtípusról. A kontrasztokban gazdag, drámai és erőteljes Tél típus, a harmonikus, hűvösen és kifinomultan elegáns Nyár típus és a határozott, meleg és izzó színekkel telített Ősz típus után pedig, következzék most, zárva ezzel együtt a cikksorozatot, a Tavasz típus. Róluk elmondható, hogy küllemüket tekintve lágy, de egymással ellentétes tónusok jellemzik őket. Színeik kevésbé élesek, mint a Tél palettája és kevésbé melegek, mint az Ősz árnyalatai. Megjelenésük egészében véve mégis kontrasztos frissességet és kellemesen könnyed melegséget sugároz. Megtestesítik a természet ébredését, a színek és árnyalatok harmóniáját, tehát lényegében mindazt, amiért igen sokak kedvenc évszaka a tavasz. Lássuk tehát részletesen, hogy miről ismerhetünk rájuk a Kastély folyosóit és Bogolyfalva utcáit járva.




A Tavasz (fő típus):

Az újjászületés ideje, amikor a természet feléled és viruló színeit elénk tárja. Üde zöld lombkoronák sarjadnak a kopár fák ágain. Harmatos bimbók bontanak szirmot, tarka virágba borul a táj. Napsárga nárciszok, aranyeső, tulipánok és gyöngyvirágok vidítanak fel minket. Minden ragyog és örömmel telik meg a levegő. A nevét kölcsönző évszak friss színeit idézi meg tehát ez a típus. Jellemző az ebbe a típusba tartozókra a halvány, enyhén barackos tónusú tej, krém, vagy elefántcsont árnyalatú arcbőr, illetve a melegséggel teli, főként világoskék, zöld, türkiz, vagy épp mogyoróbarna színű szemek. Hajuk lehet világos és sötétebb árnyalatú is, mint például gesztenye, vagy vöröses sötétbarna, illetve a mézhez hasonló és az aranyszőke is jellemző. Összhatásukban pedig egyértelműen egyfajta puha melegséget sugároznak. Küllemük lágy ellentéteken alapul. Természetes szépségüket a natúr vagy igen visszafogott smink emeli ki a legjobban.




Világos Tavasz (altípus):

Törékeny, érzékeny báj és romantikus könnyedség jellemzi ezt a típust. Tagjai finom, lágy hatású tónusokkal rendelkeznek. Egyfajta naivság, üdeség és ártatlanság sugárzik belőlük. A nagyon sötét, vagy túlságosan élénk színek nem minden esetben előnyösek számukra. Ezeket lehetőleg inkább kerüljék. Viszont a halvány és púderes, barackos színekben szinte ragyognak. A legkevésbé telített árnyalatokat némi semleges földszínnel szettbe szedve hordhatják, ezek különösen jól mutatnak rajtuk. Sminkben is a barackos, nagyon lágy és szinte nude trendet követve érvényesül eredeti szépségük.


Élénk Tavasz (altípus):

A legélénkebb, leghűvösebb árnyalatok itt találhatóak és rajtuk mutatnak a legjobban. Ennek a típusnak az élesebb ellentéteken alapuló megoldások különösen jól állnak. Ragyogó megjelenésű, igazán feltűnő jelenségek, akiknek mondhatni szinte minden jól áll, ami harsány és friss. A telített kékek és zöldek párosítása is remekül kiemeli szépségüket és nem lesz túl sok számukra. A sápatag, pasztell színek és az aranybarna kivételével szinte minden meleg szín jól passzol hozzájuk. Sminkben is választhatnak kicsivel élénkebb árnyalatokat, de leginkább a meleg tónusok ajánlottak számukra.

Meleg Tavasz (altípus):

Az egyik legkülönlegesebb csoportnak tekinthetők. Színeik jólesően, nem túlságosan tolakodók, ennek ellenére elevenek és sugárzóan melegek. Nekik állnak jól a legmélyebb, legsötétebb tónusok a palettáról. A különleges színpárosításoktól sem kell visszariadniuk, az egyetlen megkötés ez esetben csupán az, hogy mindig meleg színek kerüljenek egymás mellé öltözékükben. Az aranyló fényű ruhadarabokban természet adta módon ragyognak, de a tavaszi üde zöldek is remekül állnak neki. A nagyon élénk színek viszont nem előnyösek számukra, így azokat inkább mellőzzék. Sminkben rajtuk jól mutatnak a kicsivel erőteljesebb, sötétebb tónusok.


Nincsenek megjegyzések: