2021. május 15., szombat

Évszaktípusok I. - Tél

Mik is azok az évszaktípusok? - kérdezhetik sokan fejüket vakarva. Nos, ez egy olyan stílustanácsadáshoz használt rendszer, mely az embereket küllemük alapján sorolja be egy-egy évszakhoz, s ajánl számukra hozzájuk illő színeket, melyeket viselve megjelenésük harmonikussá válik. Hasonló ez a folyamat ahhoz, mint ahogyan a házakba osztódnak fel a Bagolykő tanulói. Itt az Eridon, Navine, Levita és Rellon helyett azonban a Tél, a Tavasz, a Nyár és az Ősz megnevezések szerepelnek. Ezen felül minden egyes csoporton belül három alcsoport is található, hogy az adott személy még pontosabban kategorizálható legyen, s így a legmegfelelőbb segítséget, szín tippeket kaphassa. Lássuk tehát, mit is jelent ez a gyakorlatban.



A Tél (fő típus):
Hunyja le most egy pillanatra a szemét, és képzeljen el egy téli tájat! Kopár, sötét ágú fák, tiszta, fehér hó, ólomszürke égbolt, élénk síruhák. Erős kontrasztok, határozott tónusú, egymástól különváló színek, nagy ellentétek, drámai érzéseket keltő hatások. Pontosan ilyen egy Tél típusba tartozó ember külleme. Gondoljunk csak a mesékből ismert Hófehérkére, vagy a Jégkirálynőre. Általában jellemző a Tél típusra, hogy bőre világos, míg haja vagy nagyon sötét, főleg (ében) fekete, vagy nagyon világos, leginkább (platina) szőke, szemei pedig vagy szintén nagyon sötétek, vagy épp ellenkezőleg, szinte világítanak. Színeik élesek, erős, mély tónusúak. Nekik áll igazán jól a fekete és a fehér. Azonban ez igen tág meghatározás, ezért még három altípusra osztható fel ez a típus: az Élénk (tavasz-tél), a Hideg (nyár-tél), és a Sötét Télre (ősz-tél).




Élénk Tél (altípus):
Ennek a típusnak a hajszíne jellemzően sötétbarna vagy fekete, de lehet egészen világos szőke is, mint erős kontrasztú szín. Szemük sötétzöld, zöldesbarna vagy élénk szürkéskék. Bőrük világos, hideg porcelán árnyalatú vagy világos olívás. Nekik igazán jól állnak az élénk, hideg színek. A jeges árnyalatok. Nyugodtan viselhetnek feltűnő színeket, rajtuk ezek sem lesznek túl harsányak. Ajkukra határozott színeket érdemes tenniük, amiktől mások talán visszariadnának. Ilyen például a vérvörös vagy a magenta.


Hideg Tél (altípus):
Általában szemszínük szürkéskék, kékeszöld, vagy sötétbarna. Hajuk mindig hideg árnyalatú, hamvas barna, vagy hamvas szőke, szürkésfekete. A bőrük pedig rózsaszínes, hideg árnyalattal rendelkezik, és megfigyelhető náluk egy kékes alaptónus, mely hajukban is visszaköszön. A hűvös árnyalatok állnak rajtuk jól igazán. Kerüljék a meleg színeket, mert azoktól arcuk fakó-beteges tónust kap és a legapróbb bőrhibáik is sokkal láthatóbbá válnak. Rúzsban a hideg fukszia és a lilás árnyalatok passzolnak hozzájuk.


Sötét Tél (altípus):
Akiknek a ruhatára a fekete és a sötét színekre épül. Nekik a mély árnyalatok állnak a legjobban. Szemeik általában sötétek, bőrük tónusa kissé kreolos, ennek ellenére világos. Hajuk sötét, melyben vöröses-rezes csillanás figyelhető meg. Azonban a meleg és tompa színekben, mint a narancs és a bézs, fáradtnak tűnnek és bőrük sárgás hatásúvá válik. Számukra szinte kötelező a rúzs. Lágy színeket feltéve azonban elvész arcuk kontrasztja, így inkább a mély és erős árnyalatok ajánlottak számukra, mint a hideg vörös, sötét burgundi, püspöklila, mély bordó.



Nincsenek megjegyzések: