2021. július 15., csütörtök

Színtípusok II. - A Nyár



Májusi számunkban szót ejtettünk az első színtípusról, mely nem volt más, mint a kontrasztokban gazdag, drámai Tél típus, többek közt ebbe tartozik a méltán közkedvelt Daróczy Elizabet, városunk első asszonya. Most pedig következzék a szintén igen jellegzetes és aktuális Nyár típus, akit férje, Daróczy Konrád polgármester úr képvisel Bogolyfalva prominens személyei közül. Tehát, mint már az előző cikkből is kiderült, ezen megnevezéseknek csupán bizonyos részben van köze a valódi évszakokhoz, és nem függenek össze az adott személyek születési hónapjával, sem pedig személyiségével, csak a küllemükkel, méghozzá úgy, hogy az egyes évszakok színei, hangulata szolgál inspiráció gyanánt az emberi küllem eme felosztásához. Lássuk akkor most mit is jelent ez a gyakorlatban, a Nyár típus kapcsán.




A Nyár (fő típus):
Tengerpart, fehér homok, napsütés, jégkása és ezer ízben kapható fagylalt. A távolban reszkető horizont, a hőséget csak percekre enyhítő zivatar utáni párán átszűrődő tört fények játéka. Ezek a szavak mind megidézik a sokak által leginkább kedvelt évszakot, a nyarat. Lágy tónusok, puha és visszafogott, már-már fátyolos színek. Egymásba olvadó árnyalatok, kevéssé tolakodó kontrasztok jellemzik a Nyár típust is, melyet az évszak maga inspirált. Az ebbe a típusba tartozó emberekről elmondható, hogy általában megjelenésük klasszikus és sejtelmesen elegáns. Igazi pasztell típus. Hajuk színe a világos hamvasszőkétől a sötét hamvasszőkéig változik és vöröses csillanástól mentes. Szemük árnyalata nem válik el élesen a hajtól, az arcukétól. Általában hideg acélkék, szürkéskék, szürkészöld, barnás-zöldes. A bőrüket hűvös alaptónus jellemzi, ami lehet világos porcelán, rózsás, vagy mattabb, olívaszínű és bézs. Az ő színpalettájuk a nagyon világos, hideg színekkel nyílik, és a közepesen sötét árnyalatokkal zárul. Igazán kifinomult és finom típus.





Világos Nyár (altípus):
A világos nyár összhatása lágy és nagyon finom. A hajuk nagyon világos, kevéssé élénk: hamvasszőke, lágy szürkés, vagy ezüstös. A bőrük szintén nagyon világos, tej, krém, vagy elefántcsont szín. A szemük világoskék, kékesszürke, vagy szürke szokott lenni. Jól illenek hozzá a halványkék, halványszürke és hideg rózsaszín árnyalatok. Remekül mutatnak a teljesen világos pasztell színekben, az erős, sötét és a kontrasztos összeállításokat viszont kerüljék. Kiválóan mutatnak a monokróm (egyszínű) összeállításokban, vagy ugyanannak a színnek a különböző árnyalataiból válogatott szettekben. A kékesszürke kihagyhatatlan ennek a típusnak a színpalettájából. Bármely másik színnel párosítható, és kellő lágyságot kölcsönöz minden öltözéknek.

Hideg Nyár (altípus):
Ennél a típusnál a hideg és lágy összhatás érvényesül a legerősebben. A hajuk szürkésbarna, mákos, vagy sötét hamvasszőke, arcszínük bézs és rózsaszínes bézs közt változik. Szemeik szürkék, elmosódott kékek, vagy kékeszöldek, barnás-zöldek, esetleg világosabb barnák. Az ő legfőbb színük egyértelműen a kék. Ez a típus már próbálkozhat élénkebb színekkel is a ruhatárában és a sminkjében, mivel ha csak pasztell árnyalatokat öltenek magukra, már-már egyhangúak lesznek megjelenésüket tekintve. A meleg árnyalatok, mint például a narancssárga egyáltalán nem az ő színük, de a málnapiros, vagy a burgundi vörös már remekül illik hozzájuk. Az összeállításaik lehetnek kontrasztosabbak, nem kell monokróm ruhákhoz és kiegészítőkhöz ragaszkodniuk. A hideg rózsaszín, a világosszürke és a sötétkék tökéletes színkombináció lehet a típusok számára.

Lágy Nyár (altípus):
Rájuk a halvány, egytónusú összhatás a jellemző. Hajuk kicsit fakóbb, szürkésbarna, hamvasszőke, vagy középbarna szokott lenni. Az ő arc és bőrszínük is bézs, vagy rózsaszínes árnyalatú. Szemük színe általában szürke, halvány türkiz, elmosódott kék, vagy halvány mogyoróbarna. Az élénk meleg színekben jellegtelennek, mondhatni szürkének látszanak, ám a kevert, pasztell árnyalatokban elegánsakká és ragyogókká válnak. A szürke manapság divatba jött, s ez számukra egy remek lehetőség, hogy a hozzájuk legjobban illő alapdarabokat szerezhessenek be maguknak. A másoknak unalmas és deprimáló (kedvtelenítő) szín, ennek a típusnak igazi üdítő, élénkítő szín tud lenni az öltözködésben. A törtfehér és a sötét fukszia túl erős és kontrasztos lenne számukra, de a szürkés rózsaszín és a középszürke igazán kiegyensúlyozott összhatást kelt, melytől egésszé és egységessé válik megjelenésük.




Nincsenek megjegyzések: