2021. szeptember 15., szerda

Színtípusok III. - Az Ősz




Májusi és júliusi számainkban szót ejtettünk az első két színtípusról, melyek nem voltak mások, mint a kontrasztokban gazdag, drámai Tél típus, valamint a harmonikus, hűvösen és kifinomultan elegáns Nyár típus. Következzék tehát most az Ősz típus, melynek tagjai a legmelegebb, ugyanakkor legvibrálóbb színekkel rendelkeznek. Bogolyfalván három képviselőjükkel biztosan találkozhatunk jártunkban-keltünkben, ugyanis Bánffy-Vass Petronella, Dr. Hollóvölgyi Zsófia és Éjféli Veréna is mind ebbe a típusba sorolhatók. Ezek a hölgyek magukon hordozzák a csoport jellegzetességeit, melyektől megjelenésük egyedi és igazán különleges. Ugyanis hazánkban ez a csoport, vagyis az Ősz típus a legritkább. Lássuk tehát milyenek is valójában.




Az Ősz (fő típus):
Aranyló, réz és vérvörös falevelek. Felhőktől takart, fátyolos égbolt. Az eső halk kopogása az ablaktáblán. A hajnali hűvös, ködbe burkolódzó táj látványa, melyet a mind később kelő nap von bíborba. Ez az ősz, mely sokak szerint a legszebb évszak, a maga színességével és változatosságával. Az ebbe a típusba tartozókról elmondható, hogy kisugárzásuk méltóságteljes, ám egyben lágysággal teli, olyanok, akár a "Földanya" helytartói. Színeik mind melegek, törtek és sötétek. Hajuk általában világos és közepes színmélységű, melyben felfedezhető a vörös-arany csillogás, a bronzosság, vagy épp a lángolás, illetve ezek árnyalatai. Szemeik az aranybarnától az olajzöldön át a pávakékig igen sokfélék lehetnek, bőrükre pedig a meleg alaptónus, világos vagy teltebb elefántcsont, beige és olíva a jellemző. Anyajegyeik és szeplőik aranybarnák, sárgásbarnák és rajtuk valóban ki is ütköznek. Bátran viselhetnek törtebb, mélyebb színeket, nem fogja öregíteni őket, sőt, inkább egyfajta melegséget kölcsönöznek számukra. Rájuk valóban igaz, hogy megmelegítik az ember szívét, vagy így, vagy úgy. Öltözködésük elbírja a vibráló színeket, rajtuk a narancsos színvilágból választott darabok sem adnak nyomasztó, vagy túl harsány összképet.



Lágy Ősz (altípus): A legvisszafogottabb altípus, színei finomak, puhák, kicsit mondhatni füstösek. Összhatásában ugyan melegség jellemzi őket, de inkább semlegesnek mondhatók. Hajuk szőke, barna, vagy ezüst, de mindenképpen tompa és szürkés. Bőrük a krémes és törtfehér közötti színtartományba tartozik. Szemeik halványak, türkiz, mogyoróbarna, vagy szürkészöld árnyalatban. Igazán jól a meleg, de nem élénk árnyalatokban mutatnak. A fekete és a legtöbb narancssárga tiltólistás náluk, viszont zöldbe és barackrózsaszínbe bátran öltözhetnek. Számukra sem a túl sötét, sem a túl élénk színek nem előnyösek.

Meleg Ősz (altípus): Az egyik legkülönlegesebb típus, színei gazdagok és teltek, amiket mintha az őszi erdő leveleiről vettek volna. Élénk, ragyogó összhatású típus. Hajuk általában arany vagy eperszőke, intenzív vörös, meleg szürke, vagy lágy szürke idős korukban. Bőrük mandula, barackos, esetleg tört porcelán árnyalatú és szeplősödésre igen hajlamosak. Szemeik mogyoróbarnák, topáz színűek, meleg türkizkékek és mohazöldek lehetnek. Remekül mutatnak narancssárgában, sötétkékben, de sötétbarnában is bátran mutatkozhatnak. A sötét türkiz és az olívazöld különösen jól áll rajtuk, smaragdzöldben pedig megjelenésük úgyszólván királynőivé válnak! Ezeket a színeket látva szinte érezzük a kandalló melegét, ahogy a megpirult, édes illatú sütőtököt eszegetjük előtte. Igazi őszi varázslatot képvisel ez a típus.

Sötét Ősz (altípus): Mély tónusokkal teli, hangsúlyos megjelenésükkel igazán attraktív típust képviselnek, akiknek a sötét színek a legideálisabbak. Rájuk a telített és meleg hatás a jellemző, hajuk vöröses, gesztenye, sötétbarna, rezes fényű fekete. Bőrük általában kreolos, olívás és aranyló beige színű, szemeik legtöbbször sötétbarnák, mogyoróbarnák, vagy feketék, de inkább a lágy tekintetű fajtából. Leginkább a mély, meleg tónusok emelik ki és teszik egyedülállókká őket. Ki más viselhetne bátran ennyi meleg, sötét színt együtt, mint ez az altípus? Egészen a feketéig elmerészkedhetnek a színválasztás terén, melyet azután az ősz csodás árnyalataival egészíthetnek ki, úgy mint a vérvörös, a petrolzöld, a padlizsán vagy a királykék. Nem lesznek nyomottak, tompák és szomorkásak ezekben a másokon fullasztónak tűnő színekben, viseljék hát bátran őket.



Nincsenek megjegyzések: