2022. december 15., csütörtök

Yule, a mágikus téli ünnep

Ismerősen cseng a Yule kifejezés, de nem tudod, hogy éppen hol hallottál róla és miért? Az a helyzet, hogy ez a téli napforduló ünnepe az angolszász, valamint a skandináv vidékeken, amelyet kissé méltatlanul beárnyékol a keresztény eredetű Karácsony ünnepe. Az utóbbi évtizedekben azonban hagyománya ismét feléledőben van. Nem csak azok a családok vagy éppen kisebb-nagyobb mágustelepülések ünneplik meg, amelyek eddig is makacsul ragaszkodtak hozzá, hanem - jelentős részben az olyan újpogánynak nevezett közösségeknek köszönhetően, mint amilyen például a wicca - egyre szélesebb körben válik ismertté. 


A Yule, más néven Jul vagy Julfeszt, tulajdonképpen a téli napforduló alkalmából tartott ünnepség vagy éppen ünnepségsorozat, amelynek középpontjában a fény visszatérése és az újjászületés áll. Stonehenge környékén például tizenkét napig is eltart az alkalomból szervezett fesztivál, amelynek csúcspontja a december 22-i szertartás. Ezzel szemben a bajorországi Zauberbergben mindössze háromnapos rendezvénysorozattal emlékeznek meg erről a napról, amelynek során több áldozat bemutatására kerül sor annak reményében, hogy az elkövetkező év bőséges és termékeny lesz. A skandináv régiókban nagyon erős hagyománya a Feröer-szigeteken van, Vágar és Kunoy szigeteken hét-, illetve tíznapos a Yuletide néven elhíresült ünnepségsorozat, Izland nyugati régiójában és a Vestmannaeyjar szigetcsoporton ugyanakkor szintén három napon át ünneplik a téli napfordulót, akárcsak a germán vidékeken. Azokon a helyeken, ahol az egykori hagyományokat újonnan élesztik fel éppen, többnyire csak egynapos a Yule, és december 22-én kerül rá sor. 
 

Na és hogyan is ünneplik a mágusok a Yule-t? Az egyik legalapvetőbb közös szokás szerte a világon minden közösségben, amely megünnepli a téli napfordulót, az a Yule fatörzs égetése. Ez egy nagy gonddal kiválasztott fatörzs, többnyire tölgy, amelyet az ünnep éjjelén lobbantanak lángra a kandallóban. Fő célja a hagyomány szerint, hogy fényt adjon és távol tartsa a háztól a gonoszt. Egy darabját mindig megőrzik ennek a fatörzsnek, hogy az elkövetkező évben fényt hozzon. Amennyiben valakinek nem áll rendelkezésére kandalló, illetve megfelelő minőségű tölgyfa-tuskó, érdemes azt gyertyával helyettesíteni. A hagyományos Yule színek a piros, a bátorság, akaraterő színe, a fehér, az oltalom színe, valamint a zöld és arany, a gazdagság és termékenység színei. A gyertya színét érdemes ezek közül választani ahhoz igazítva, hogy mit várunk az előttünk álló évtől. 
 

Skandináv vidéken elterjedt a tomte néven ismert kis csínytevő manófigurák készítése az ünnep alkalmából. Csupán némi filc, fonál és ragasztó kell hozzá, na meg egy kis kézügyesség, de ha nem szeretnénk ezzel időt tölteni, boltban is kaphatóak többféle változatban és méretben. Mi több, akad néhány olyan bolt is, ahol kifejezetten varázslók számára készítenek megbűvölt tomte figurákat, amelyek lebegnek vagy éppen karácsonyi dalokat énekelnek. Gyakran lesz ezekből a figurákból egyébként kedves ünnepi ajándék családtagoknak, barátoknak. Egy másik elterjed szokás ezekben a régiókban a Yule kecske készítése. A figurát hagyományosan szalmából készítik, és egész települések szórakoznak azon az ünnep napjain, hogy úgy helyezzék el a kecskét a szomszédok birtokán, hogy ott senki ne vegye észre. Amennyiben a feladatot sikerül végrehajtani, a szomszéd dolga az, hogy amint észreveszi a kecskefigurát, úgy juttassa vissza a gazdájához, hogy azt szintén ne vegyék észre. Vicces szórakozásnak hangzik, nemde? 
 

Szélesebb körben elterjedt szokás továbbá az örökzöld koszorúk készítése, valamint a fagyöngy és magyal használata. Ha valaki nem tudta volna, akkor a fagyöngy alatti csók eredetileg egy, a Yule-hoz kötődő szokás, amely később összemosódott a karácsonyi hagyományokkal. Szerezzetek fagyöngyöt és akasszátok fel a lakásban, ugyanis nem csak arra jó, hogy a kiszemeltetektől csókot kapjatok, ha sikerül az illetőt a jó helyre irányítani, hanem a gonosz szellemeket is távol tartja a háztól. Az ajtóra akasztott örökzöld koszorúk is hasonló funkcióval bírnak, na meg szépek is. Érdemes kísérletezni velük, és nyugodtan lehet használni hozzájuk fenyőágat, tobozt, fagyöngyöt, magyalt, ahogy csak kedvünk tartja. Ám ha nincs kedvünk otthon összerakni egy koszorút, a virágboltoknak széles kínálatából is választhatunk, ez már csak rajtunk áll. 
 

Ugyancsak széles körben elterjedt szokás éjszakai sétát tenni az erdőben, összeírni az álmainkat és vágyainkat az előttünk álló évre, sütit sütni és ajándékozni a barátainknak és családtagjainknak, illetve mivel ez az adakozás időszaka és az áldozathozatalé, adományozhatunk is valamilyen jótékony célra.

Mindenkinek kellemes téli napfordulót kívánok!

 

Nincsenek megjegyzések: