2022. augusztus 15., hétfő

Gasztrovászon

A muglik világában mindig újabb és újabb film kerül megrendezésre, majd bemutatásra, amelyekben a főhősök előszeretettel esznek - ezzel nagyon hamar éhessé téve a nézőket is. Éppen csak az titok, hogy tucatszor finomabb eredményt érhetünk el némi mágia becsempészésével a jelenetek gasztro-élményeibe. Nem csak leleplezünk, de megírjuk, hogyan tudod te is elkészíteni a konyhában az ízbombákat. 

Ízek, imák, szerelmek: Cacio e Pepe tésztaszósza

A film szerzője állítja: „Az olaszok minden hozzávalót magukhoz vesznek, és lakomát készítenek belőle”. Szerinte „kevés módja van annak, hogy hatékonyabban teremtsünk boldogságot, mint saját magunknak és másoknak főzni”. A Julia Roberts főszereplésével készült film tiszteletére talán az egyik leghíresebb egyszerű római tésztaszószt választottuk, fekete borssal fűszerezve. Biztosan helyreállítja az élethez igazán illő étvágyat! Buon appetito.

Hozzávalók
25 dkg spagetti tészta
8 dkg pecorino sajt
7 dkg Habamama csúszós teavaj
3 ek olívaolaj, de ha nincs tökmagolajjal helyettesíthető
2 kk frissen őrölt rózsabors

Elkészítés
A tésztát 5 perc alatt al dentére főzzük egy üstben. A leszűrűbűbájt óvatosan végezzük, hogy a főzőlé egy részét félre tudjuk tenni. Az általunk őrölt rózsabors felét az olajon és 2 dkg teavajon megfuttatjuk, ügyelve, hogy a vaj ne barnuljon meg, amit a csúszóssága csak még inkább megnehezíthet. Ám mégis megéri a kockázat, hiszen ha nem ezt a fajta vajat használjuk, akkor nem engedi ki eléggé az illatát.
Ezután hozzáöntünk kb. 1,5 dl-t a tészta főzővízéből és összeforraljuk. Beletesszük a tésztát és a maradék vajat, majd az egészet összerázzuk. A tésztához adjuk a finomra reszelt pecorino sajtot és nagyon alacsony lángon addig rázogatjuk és kevergetjük, amíg kialakul az emulzió és a krémes mártás teljesen bevonja a tésztát. Ekkor lehúzzuk és ráőröljük a rózsabors másik felét. A sajtfalatkákhoz hasonlóan különleges, pikánsabb ízt ad neki, ha némi mákonybabbal tálaljuk.


 
Willy Wonka: Csokoládészósz

Édességek az édesszájúak számára, és az étkezés dekadens befejezése, ez a gazdag csokoládészósz tökéletes süteményre vagy fagylaltra öntve – vagy Willy Wonka esetében a közönség elbűvölésére.


Hozzávalók
1 csésze cukor
200 dkg cukrozatlan csokoládé, apróra vágva
200 dkg keserű csokoládé, apróra vágva
8 evőkanál vaj
2 tojássárgája, enyhén felverve

Elkészítés
Egy erős serpenyőben közepes-alacsony lángon hevítjük és keverjük a cukrot addig, amíg az áttetszővé nem olvad. Hozzáadjuk a csokoládét és a vajat, és simára keverjük. Félretesszük, hogy rövid ideig hűljön.
Hozzákeverjük a tojássárgáját, és lassú tűzön, állandó keverés mellett 3 percig főzzük. Ismét félretesszük, hogy kicsit hűljön. Ízlés szerint tálalhatjuk akár fagylalttal is.


Nincsenek megjegyzések: