2021. december 15., szerda

Mit gondolsz a karácsonyi dalokról? - változatosság generációról-generációra

Alexander Burton
Köszönöm a megkeresésed, ám rövid leszek és tömör. Szeretem az ünnep színeit, a zenét, ez azonban valahogy nem fogott úgy meg, mint másokat. Mármint nem az van, hogy nem szeretem őket, vagy épp nem tartom a művészet egy-egy darabjának, de... de. Annyit és annyiszor hallani, hogy elkoptak, már-már túl sok. Főleg, mert ha fülel az ember, akkor november elejétől hallhatja itt-ott, így mire odaér, elmúlik a varázs. Aznap egy-egy dal felhangzik ugyan a fa mellett, de ha tehetem, hallgatom azt, amit addig is, vagy épp semmit. Csak Mariah Carey-t ne, ha mégis szükséges.

Auguste Gilberte Froment
Szerintem jó 12 éve nincs kedvencem... *Visszafogja a csípőből jönni akaró grimaszt, és kicsit azért elgondolkozik.* Ha mindenképpen mondanom kéne valamit... Akkor egyszer szerettem a Petit Papa Noël-t, de az utóbbi években jelentősen vesztett a varázsából az öö... Egekig emelkedő benzinárak, unalmas politikai viták, meg ilyesmi miatt. Igen. Petit Papa Noël.

Augustine René Meurice
Nem igazán kedvelem a karácsonyt már hosszú évek óta. Nem is igazán tudom, miket szokás ilyenkor hallgatni, szóval passz.

Bossányi Karola
Akkor szeretem ezeket a dalokat, mikor eljön az ideje, karácsony környékén, olyankor szívesen hallgatok karácsonyi dalokat. Nekem ezek a kedvenceim: Bon Jovi: Please come home for Christmas, Frank Sinatra: Have Yourself a Merry Christmas, Nat King Cole: Chestnuts roasting on an open fire.
Ezúton mindenkinek kellemes ünnepeket kívánok!

Csonka Zsombor
A karácsonyi dalok mind egy struktúrára épülnek. Ismétlődnek benne azonos vonások, mint a hangszerelés és a szövegben megfigyelhető motívumok. Sokszor az egyedüli dolog, ami eltér bennük, az az énekes hangja és a zsáner, amely nevében íródott az ünnepi dal. Így természetesen nincs kedvencem.

Egervári Léda
Ó, hát hogyne ünnepelném! Nyilván a legjobbak a karácsonyi ajándékok, de azért körülnézek akkor a zenelistában is.
Mit gondolok a karácsonyi dalokról? Attól függ, melyik fajtáról. Vannak azok a szenteskedő dalok, amik olyan hosszúra nyúltak és senkinek sincs türelme végighallgatni azokat a hosszan kitartott hangokat. Na, azokkal ki lehet kergetni a világból. Szóval olyan, mint például a Mennyből az angyal vagy a hasonlók.
A másik fajta az a könnyedebb verziója, amit a rádiókban meg mindenfelé lehet hallani, amit az emberek azért utálnak, mert mindenhol azt lehet hallani. De én imádom! Tudod, az olyan, hogy belemegy a füledbe és aztán olyan jó dudorászni. Igaz, hogy így meg mások idegeire megyünk, de valamit valamiért. Néha még az is vicces lehet.
Nincs kifejezetten kedvenc, az összes sima, egyszerű pop slágert szeretem. Még egy lejátszási listám is van belőlük, és nem is lenne fair egyet kiemelni a sok zseniális dal közül.

Farkasházy Rudolf
A karácsonyi dalok, huh, valahogy olyan különleges mágiájuk van, hogy bár ünnephez kötöttek, mégis olykor a legnagyobb forróságban is jó meghallgatni őket. Nem tudom, hogy miben áll a mágiájuk, de annyi bizonyos, hogy mélyen elültetnek valamit az emberben, és nem hagyják, hogy kivesszen. Ugyanakkor nagyon jó érzéssel töltenek el, ami szintén csodálatos.
A kedvenc dalom a Coldplaytől a Christmas Lights, van benne egy olyanfajta melankólia, ami tökéletesen illik a személyiségemhez.

Keserű Mátyás Flórián
Oda és vissza vagyok értük! Akkor is, amikor nyár közepén hallom meg az Ó szép fenyőt, és egy pillanatra magyallevél-zöld pettyek kezdenek el mikulássapka-piros foltokkal keringőzni a képzeletemben; és akkor is, amikor teljes hús-vér valómban próbálom magam a karácsonyfa alá terített szőnyeg szélére passzírozni, hogy elérjem az alsó ágakat, ha a fiúk épp magukra akarnák rántani az egész fenyőt. Szinte mindhez kötődnek kedves, kellemes, vicces emlékeim, ami nem is csoda, hiszen annyira fülbemászóak. Talán ezért szokott előfordulni az is, hogy egyszer csak azon kapom magam, hogy már órák óta ugyanazt a két sort dúdolom a házi dolgozatok javítása közben, a pennám egy fia vonalat sem húzott a pergamenre, a kijavítandók kupaca fikarcnyit sem csökkent, de fejben valahol egészen máshol járok. Nos igen... De hát nem pont azok a legszebb dalok, amik emlékeket idéznek fel bennünk?
Ha egy abszolút favoritot kellene mondanom, akkor azt hiszem, a választásom Have Yourself A Merry Little Christmas kezdetű dalra esne. Még amikor én voltam olyan fiatal, mint most Ön, kedvesem, az édesapám ezzel ébresztett minket karácsony reggelén - mondanom sem kell, pár éve már rám szállt át ez a megtisztelő feladat.

Hollósi Zalán
Szeretem a karácsonyi zenéket, leginkább ez adja meg odahaza a hangulatot az ünnepekhez. Feltéve, ha a megfelelő dózisban adagolja az ember, bár nálunk ez nem szokott akkora probléma lenni. Otthon szüleim szoktak váltogatni mugli és a varázsló rádióműsorok között, nagyapáméknál meg mindig a régi lemezjátszón szoktunk hallgatni jazzt, többek között Martin Moneát vagy a Bűvös, csendes éj válogatást. Csak Merlin óvjon attól, hogy Szofi kuzinom kezébe kerüljön a zeneválasztás joga, mert karácsony ide vagy oda, ő most nagyon éli a fiúbanda korszakát...

Marina Darik
Min kære ven! Hát tudod, hogy mi a válaszom erre. Először is imádom a karácsonyt. Mármint nem az otthonlétet, az általában nem olyan jó, de mindent, ami előtte van. És tudod, mi van előtte? Na? *bökdöste meg well... a levegőt, mert azért egy picit félt Amélia reakciójától* Neked kéne a legjobban tudnod, hát együtt ünnepeltük tavaly! HÁT J-DAG!!! *énekelni kezd*

Martai Erika
Hasznosak és érdekesek!! A téli időszakban egy csomó zsebpénzt lehet keresni azzal, ha megállunk a házak előtt és addig énekelünk, amíg ki nem jönnek fizetni és minket hallgatni! Viszünk magunkkal egy vödröt, amit természetesen én tartok, mert másra nem bíznám rá, és amikor ajtót nyitnak, úgy csinálunk, mintha halloween lenne, csak most nem csokit, hanem pénzt kell beledobni, és olyan dalt kérnek, amilyet csak szeretnének, és eléneklünk mi bármit, maximum lalázzuk a szöveget, és mindenki jól jár, meg jól szórakozik. Persze a kedvencem egy saját átirat, a Csengőszó helyett Pengő szólt kell énekelni benne, de a dallam ugyanaz marad, és általában megmosolyogják, szóval tök vidámmá teszi a hangulatot! Ha valaki szeretne, délutánonként ráérünk, szóval keressen meg az előkészítőben, vagy otthon (Holdfény 38.), vagy a hivatalban, és megbeszéljük hová menjünk, mikor és meddig.

Mórocz A. Móric
Merlinre, Kiscsibe. Miért teszed ezt velem? Hát már így is elvitt a kari hangulat! Eléneklem neked a kedvim, figyu: LÁÁÁÁÁSZT KRISZMÁSZ ÁJ GÉV JÚ MÁJ HÁÁÁÁÁÁRT, BÁT DÖ VERI NEKSZT DÉJ, JÚ GÉV IT ÖVÉJ, DÍÍÍÍÍÍSZ JÉÉÉÉÉR, TÚ SZÉV MÍ FROM TÍÍÍÍRSZ, ÁLL GIV IT TO SZÁMVÁN SZPESÖL! *torkot köszörül*
LÁÁÁÁÁSZT KRISZMÁSZ ÁJ GÉV JÚ MÁJ HÁÁÁÁÁÁRT, BÁT DÖ VERI NEKSZT DÉJ, JÚ GÉV IT ÖVÉJ, DÍÍÍÍÍÍSZ JÉÉÉÉÉR, TÚ SZÉV MÍ FROM TÍÍÍÍRSZ, ÁLL GIV IT TO SZÁMVÁN SZPESÖL! *megfogja a lányt és pörgeti meg* SZEDD ALÁ!

Perényi Eszter
Ünneplem a Karácsonyt és mindig örülök ennek az ünnepnek, mert olyan meghitt és klassz. A karácsonyi dalokat is szeretem, ezek megadják a hangulatot az ünnepléshez.

Reményi Tivadar
*A folyosón sétálva meghallja, ahogy Róza kérdezgeti a diákokat, s bár elgondolkodik azon, tapintatlanság lenne-e közbelépni, mikor az egyik kínosan menekülné, végül úgy dönt, megrohamozza a lányt. Minden válasszal.* Szia, hallottam a kérdést és ÉN tök szívesen válaszolok. Imádom a karácsonyt és amióta örökbe fogadtuk Bogit, mindig hatalmas nagy rituálét csapunk! *nem különösebben törődik azzal, ha a levitás esetleg menekülne, hiszen már belelendült* Általában egy retro világsláger George Michael albummal indítunk, olyan hangosan szól, hogy a szomszédok bezárják az ablakot. Kimegyünk és feldíszítjük a kertet, a házat, égősort csavarunk mindenhova, meg persze nem maradhatnak el a giccses, de haszontalan cuccok, mint a világító rénszarvas, ho-ho-ho-zó télapó, tudod, hogy van ez. Amikor bent díszítünk, általában valami újat hallgatunk, minden évben jönnek újabbnál újabb karácsonyi dalok, mi meg annak is adunk lehetőséget. Hallottad már például idén Lele Pons-tól a Let It Snow-t? Ha nem, ajánlom figyelmedbe, Bogi már egy hete csak azt hallgatja, fülbemászó kis nóta. Na de amikor a feleségem összerakja a menüt és nekiállunk főzni, akkor mindig szigorúan Mariah Carey szól, esetleg ha kifogynánk a kifogyhatatlan repertoárból, akkor Olivia Newton-John lemezt rakunk fel. Persze nem mintha a mai fiatalok éreznék még a vibe-ot, hogy lemezt hallgatnak, de szerintem elég jó kis szokás. Bármilyen klisés is legyen, az All I Want For Christmas Is You a top sláger, olyankor mindig meg kell táncoltassam Emmát, ezt egyébként Bogi is imádja. Szenteste visszatérünk a hagyományokhoz és kórus által előadott karácsonyi dalokat hallgatunk, ajándékbontás például a Csendes éjre történik, és persze Bogi mindig rengeteg ajándékot kap, mert hát ő a mi kicsi lányunk... De már megint eltértem a témától, szóval a kérdésedre a válasz: igen, rengeteg szuper karácsonyi szám van, HALLGASSA MINDENKI! *elégedetten mosolyogva bólogat, majd mivel úgy érzi, kicsit túllőtt a célon, zavartan megvakargatva a tarkóját eloldalog Rózától*

Somogyi Agáta Dominika
Fúj. Vagy lagymatag, gyerekes dallammal giccses, versbe szedett gejltömeg, vagy borzasztó vidám dallama ellenére is érfelvágósan depressziós mindegyik. Rudolfot mindig bántják, kinevetik, gúnyolják - jó példa a gyerekeknek, aztán csodálkozunk az iskolai zaklatáson. Hull a hó és hózik, Micimackó fázik - jaj de jó, akkor ahelyett, hogy hazaküldenénk, hogy öltözzön fel rendesen, örvendezve tapsikolunk, hogy ezaz, fázik, szenvedjen csak. Vajon miért berzenkedik annyi gyerek a meleg ruha ellen? Kis karácsony, nagy karácsony, kisült-e már a kalácsom, ha kisült már, ide véle, hadd egyem meg melegébe - ez igazából gyomorrontást, és mennyiségtől függően cukorkómát is okozhat (és akkor abba még bele sem mentünk, hogy a nyelvtana sem éppen követendő példa). Meleg tésztát alapból nem eszünk, pláne nem egy EGÉSZ süteményt - de ha meg mégis, hol van belőle az osztozkodás meg a mindenkit szeretek nagyon nyálas életérzés? Hm? HM? H M ? Na, én is pont így gondoltam, sajnálom, ha bárkinek is elrontottam a hangulatát. (Nem.)

Somogyi Ervin Dominik
Minden karácsonyi dal unalmas. Amikor azt hinném, hogy már nem lehet rosszabb, akkor kiadják a Let It Snow spanyol verzióját és úgy csinálnak, mintha ez egy grandiózus ötlet lenne. Komolyan, ki az, akit ezek még feldobnak...?

Somogyi Zente Domokos
Alapvetően szeretem a karácsonyt, még ha nagy is a családom. Meg hangos. Meg úgy, minden. Szeretem, mert olyankor együtt vagyunk, nevetünk, jókat eszünk. Legkisebbként persze sikerült kifognom a jót, annak idején, meg úgy most is, lehet csak én pörgöm túl ezt, hogy várom és szeretem. A feldíszített fa a kedvencem, ahhoz pedig kiválóan mennek a dalok! Ebből adódik, hogy imádom őket. A régiket, újakat, mindegy. Nem tudok jól angolul, de azokat is. Szóval én már pár héttel előtte elkezdem, hangolok, és mire odaérünk, teljes hangerővel mehet. Nincs kedvencem annyira, talán az a WHAM szám, aminek jó a dallama és amire táncikálni szoktam, de fene tudja. Kellenek ezek a dalok, mert hát, hangulatot kell teremteni, a háttérzene mindig jó és na, az énekeseknek meg meg kell élniük valamiből, és egy biztos: karácsony mindig lesz, így a huszonhatodik feldolgozás is kelendő lesz.

Zayday Hudson
Úgy gondolom, igazán fel tudja dobni a hangulatot egy alkalomhoz illő szám. Családi hagyomány, hogy otthon a karácsonyi ebédhez szólnak a jó kis dalok. Amiket persze el szokott nyomni a család zajos beszélgetése. Idén is hazautazom természetesen, már nagyon hiányzik az édesanyám és a kisöcsém. Van kedvencem! Careytől, az All I want for Christmas Is You. Párámpárámpárámpám *kiáltja vidáman, és kezével hadonászik*



Nincsenek megjegyzések: