2021. február 15., hétfő

A szultána – A nők uralkodása



I. Szulejmán korában, Hürrem szultána idején vette kezdetét a nők szultanátusa. Hürremet követte Nurbanu szultána, jött Safiye szultána, majd egy görög ortodox pap lánya, a szép Anasztázia Noémi, aki Köszem néven az Oszmán Birodalom egyik legbefolyásosabb úrnője lett.

Figyelem! A cikk cselekményleírást tartalmaz!

Egy görög szigeten él egy csodaszép lány, Nasia. Távol Isztambulban, a Topkapi palotában a róla készült festmény megtetszik az ifjú Ahmed hercegnek. Nemsokára meghal a szultán, így a birodalom ura Ahmed lesz. Nagyanyja, Safiye szultána elraboltatja Nasiát Cephaloniából ajándéknak, és a palotába hurcoltatja. Bár a lány többször megpróbál szökni, végül beletörődik helyzetébe. A háremben cselszövések, intrikák és még gyilkosságok is előfordulnak, de Nasia megállja a helyét, és a szultán bizalmas kedvese lesz. Miután szinte megmenti az uralkodó életét, a Köszem nevet kapja. Sok az ellenség, kevés a szövetséges, de Köszem nem adja fel a küzdelmet, sem a hatalommal nem rendelkező Handan szultánával, sem Safiye szultánával szemben. Miután Handan belátja, hogy cseppnyi hatalma sincs, végez magával. Safiye-t a Régi Palotába küldik száműzetésbe tengernyi vétke miatt, így a leghatalmasabb úrnő immáron Köszem lesz, aki nyolc gyermekkel ajándékozza meg Ahmed szultánt. Közben persze telnek az évek, a gyerekek felcseperednek és jönnek a változó idők, számos új ellenséggel, sok fájdalommal. Miután Ahmed szultán meghal, helyét testvére, a zavarodott Musztafa herceg veszi át. A harc folytatódik a trónért, végül Köszem leszámol az összes ellenségével, és fiát, Murád herceget ülteti trónra.



Én először is a Szulejmán című sorozatot néztem meg, nemrégen fejeztem be A szultánát. Annyian dicsérték, úgy gondoltam, én sem hagyhatom ki. Már az első percekben megszerettem, teljesen le tudta kötni a figyelmemet. Szívszorító volt, amikor néztem, ahogy egy kislányt elragadnak a galád törökök, kitépik szülei karjaiból. Meglepett, hogy milyen intrikák zajlanak a háremben, micsoda rafinált fruskák lengik körbe a palotát. Tudni illik, szeretem az olyan sorozatokat, amelyek történelmi ihletésűek, de néha zavart, hogy egyes mellékszereplők több szerepet kapnak, mint a fontosabb karakterek. Magával ragadott a csodás látványvilág, a szép kosztümök, a bámulatos díszletek. Azonban a zenei betétek voltak számomra a legélvezetesebbek. A szereposztás elég pazarra sikeredett, külön pont, hogy a Köszemet játszó színésznőt lecserélték Beren Saat-ra, ugyanis a másik nem tudta volna ilyen jól eljátszani a felnőtt szultánát. A harmadik cserénél elszontyolodtam, mert szerintem Beren jól hozta volna az idős szerepet is, viszont nem akarta. Egyébként aki szeretné, el is olvashatja, hiszen megvásárolható könyv formájában is.

Egy kicsit taglalnám az igazi Köszemet. Számomra egy hataloméhes nőszemélynek tűnik, mivel még fiai halála után is válide szultána akart lenni, unokája uralkodása idején. Nem is csodálom, hogy Turhan Hatidzse szultána megölette, hiszen már több, mint hatvanéves volt. Ilyen korban már nem volt illendő a Topkapi palotában illegetnie magát, hanem át kellett volna adnia a helyét az utódjának és visszavonulnia, békében élni a hátralévő éveit. Nem így történt, és az örökös harcnak meg is lett a böjtje.



Palotalázadás tört ki, amelyben megölték az összes hű emberét. Őt állítólag egy hárem függönnyel, esetleg a saját hajával fojtotta meg egy eunuch. Miután kilehelte lelkét, a háremhölgyek letépték róla a gyöngyeit, nyakláncait, kitépték a fülbevalóját a füléből, az ujjait eltörték miközben a gyűrűit próbálták leerőszakolni róluk. Ki tudja? Lehet, csak legendák, de így is elég elrettentő példa az esete. Utóda az imént említett Turhan szultána volt az, aki eltörölte a testvérgyilkosságokat (ugyanis a trónra lépő szultánnak kötelessége lett volna megöletni a fiú testvéreit). Vele ért véget a nők szultanátusa.

Összességében feltétlen ajánlom eme művet a sorozatbarátoknak, főleg azoknak akik szeretik a látványos, izgalmas és szerelemmel fűszerezett, csajoknak előnyt adó szappanoperákat. A könyvet most tervezem olvasni.
Szerintem ez az időszak nagyon érdekes, ezért valóban találó az eredeti neve: Csodálatos Század.




Nincsenek megjegyzések: