2021. január 15., péntek

Újévi fogadalmaink... - És megszegésük

Ahogy idősödik az ember, egyre gyakrabban hallja: fogadom, megígérem, soha többet; és bár az ezt követő mondatrészek mindig valamilyen nagyon pozitív eseménnyel kecsegtetnek, végül mégis azon kapják magukat tulajdonosaik, hogy már... Nem is annyira akarják őket betartani. Mik a leggyakoribb újévi fogadalmak?

"Elkezdek sportolni", "Egészségesebben élek"
Ismerős, mint éjszaka sötétjében a szemhéjad belseje. Elvégre egész évben mást sem csinálunk, csak másokkal hasonlítgatjuk össze magunkat, illetve hallgatjuk az ünnepek alatt összegyűlt család dorgáló hangjait: "már megint úgy zabálsz kisfiam, mintha aranyat tojnál a mákos bejglitől". A bűntudatkeltés pedig ideig-óráig akár hatásosnak is bizonyulhat, elsején jól megfogadjuk, hogy idén minden másképp lesz, alszunk délutánig, amikor még félkómásan megeszünk valami kis maradékot, és lám, eltelt az első nap az évből anélkül, hogy halálra ettük volna magunkat, és azt érezzük: nem is lesz ez olyan lehetetlen. Aztán másodikán reggel frissen sült kenyér illata ébreszt, megfő a narglipörkölt az egyszarvúszőr-nokedlivel (csak viccelek, ki eszik ilyesmit?), és már megint csak nézel, amikor nyögve terülsz el a kanapén, hogy na, hoppá hoppá, hogy is van ez kérem?
No és lemenni az Erőnlét termébe? Ugyan, hát amikor épp a fotelhoz szíjaz egy nagy adag töltött káposzta? Majd holnap.

"Nem költök felesleges dolgokra"
Mind közül talán a legbecsapósabb, hiszen már eleve a fogadalom sincs jól definiálva. Mit jelent a felesleges? Már kinek, ugye. Nekem felesleges aranyérkenőcsöt venni, de Gazsinak elkélne, míg Gazsinak felesleges epres ízű pattogócukorkás rágógumit venni, míg nekem... Nos, nekem is, de akciós, úgyhogy spóroltam vele, tehát aktívan gyakorlom a Gazdálkodj okosan-ban megszerzett életképességemet. Lényeg a lényeg: nem felesleges.

"Nem hazudok"
Erre az örök klasszikusra még visszatérünk.

"Nem kérek a manóktól dugivacsit, hanem lemegyek a Nagyterembe amikor itt van az ideje"
Ez még egyébként egészen reális célkitűzés is, legalábbis hallottam olyanról, aki megpróbálta tartani magát a dologhoz, és (félig) sikerült is neki. A Nagyterembe ugyan nem jutott le, de az Édesség-kuckóból szerzett csokit, úgyhogy nem kellett a konyhai manókat zargatnia. Kész... Sikersztori... Nem igaz?

"Többet fogok olvasni és tanulni"
Őszintén szólva elképzelhető, hogy az ilyen és ehhez hasonló fogadalmak csak a Levita toronyban dívnak, de ha anyukád, apukád füle hallatára elmormogsz egy-egy ilyet, egészen biztosan meghatottan törölgetik könnyeiket, hogy milyen nagyra nőtt már ez a gyerek. Szóval inkább használható ez érzelmi zsarolásra, az utolsó szelet káposztás rétes tulajdonjogának megszerzésére, rendetlen testvérekkel szembeni felsőbbrendűség bizonygatására, mintsem az új év jobbá tételére. De! Gond egy szál sem, mivel megfogadtuk, hogy nem fogunk hazudni, ugyebár ezt is be fogjuk tartani (Minijáték: aki megszegi a fogadalmait, kiáltsa, Bingó!).

"Nem halogatok"
Mindig utolsó pillanatban állsz neki a leckének, szorgalminak, vizsgára való tanulásnak? Esetleg azt ígérted meg, hogy hétfőre megkötöd a kék sálat anyukádnak, amit annyira szeretne már megkapni, de már vasárnap van, és még a fonalat sem vetted meg? Ismerős érzés, mit ne mondjak. Az ember valószínűleg ösztönösen odavan azért az adrenalinlöketért, ami a veszélyes helyzetekkel jár, és hát ugye a mai világban hol érezzük magunkat veszélyben, ha nem megszegett, vagy megszegni készült ígéreteink kereszttüzében?

"Nem próbálok ki ismeretlen bűbájokat a társaimon"
Nos, ez zárszónak legyen is tökéletes. A gyerekeknek is van egy olyan jó tulajdonságuk, hogy nagyjából tíz éves korukra kinövik a kényszert, hogy minden ismeretlen dolgot a szájukba vegyenek, ez a javasolt magatartás tényleg követendő lenne 14 fölött is ismeretlen varázslatok esetén. Ha csak egy valamit fogadtok meg őszintén, akkor legyen ez az, nézzetek utána rendesen, mit csinál egy átok, mielőtt a legjobb barátotokon kipróbáljátok. És most szépen háromra egyszerre mindenki: "Nem próbálok ki ismeretlen bűbájokat társaimon".

Ez előtt vagy után fogadtátok meg, hogy nem hazudtok?



Nincsenek megjegyzések: