2018. december 15., szombat

Karácsonyi manók - DIY

Az ünnepek közeledtével ha öt dolgot ki kellene emelni, amit sokan idekötnek, bizonyosan sokszor felmerülne a Télapó, a rénszarvasok és a hó mellett a manók neve is. Segítők? Csínytevők? Igazából törpék? Bárki bárminek is lássa őket, egy biztos: édesek, és már az ünnephez kötik őket a muglik, melynek hagyományát a varázslók is bátran veszik át. Ebben a hangulatos decemberi számban visszatér egy régen feledett rovat a barkácsolni, készíteni vágyók számára, témája pedig: hogyan készítsünk kismanókat dísznek és dekornak házilag?


4 db manó elkészítéséhez

Szükséges eszközök
× olló
× ragasztó (valami erősebb - ha nincs ragasztópisztolyod - mint a technokol)
× varrótű (a kisebb, könnyed ruhaneműkhöz való)
× gemkapocs (opcionális, csak ha felakasztós dísznek szeretnéd)

Szükséges anyagok
× cérna (fehér mindenképpen, illetve a választott manósapka színeihez passzoló)
× vatta (tömőanyagnak)
× vastag szövésű vagy régi szövetes táska anyaga (összesen 8 egyforma trapéz - alul szélesebb, felfelé szűkülő- alakú darab)
× gyöngyök (nagyjából két pici zacskónyi elég, tömőanyagnak kell)
× ruhaanyag (összesen 4 egyforma méretű háromszög a lábcsúcsainál kis hosszítással hagyva, ami majd a sapka füle lesz)
× bármilyen anyag (összesen 4 egyforma méretű korong, melynek átmérője ne legyen nagyobb, mint a szövetanyagból vágott darabok szélessége)
× karton (összesen 4 egyforma, a szövetanyagból vágott darabok legkisebb szélességével megegyező méretű csík, melyre a szakállhoz a vatta kerül ragasztásra)

Elkészítés

A test:
Fogjuk a gyöngyöket, a vattát, a tűt, némi cérnát és a vastag, szövetesebb anyagot, hogy elkészíthessük. Az összeillő téglalapokat az egyik rövid oldal kihagyásával körben összevarrjuk, majd kifordítjuk azt. A kis zsák aljába gyöngyöket töltünk, majd addig tömjük vattával, még teljesen csurig nem lesz. Ezt megismételjük négy alkalommal, hogy minden manótest elkészüljön.

A sapka:
Ehhez is tűt és cérnát veszünk magunkhoz, valamint a vattát. A csúcstól lefelé összevarrjuk az oldalát, majd a peremig töltjük vattával. Mind a négy sapkácskánál ugyanígy járunk el.

Az orr és a szakáll:
A szakállhoz fogjuk a kiformázott kartondarabokat és vattát szálasan kihúzkodva felragasztunk rá, hogy kiadja a kívánt formát. Négy darabot készítünk belőle, hogy minden manónak jusson. Ezután fogjuk a korong alakú anyagokat, a vattát és megint a tűt és cérnát. Folyamatos vattaadagolás mellett gombóccá varjuk a kis körünk széle mentén haladva ezt. Szintén négy darab kell készüljön.

Az összeállítás:
Amikor minden egyes darab külön elkészült, akkor egybe is lehet tenni a kis drágákat. Fogjuk a testet, melyhez a kis sapkát hozzáragasztjuk (ennek kicsit több idő kellhet, hogy le ne essen később, érdemes várni a ragasztós fázisok között). Ha stabil, akkor a szakáll és az orr is felkerülhet a testre, rögzítve közel a sapka széléhez. Amennyiben akasztós díszt akarunk, a sapihoz varrjuk a gemkapcsot, majd kihajlítva fára, díszgirlandra vagy fenyőágra tehető.



Nincsenek megjegyzések: