2018. november 15., csütörtök

Mesél a múlt




Mindegy, hogy varázsló vagy mugli vérvonal van a hátunk mögött, meséket mindenki ismer. Vannak, amiknek csak a hallomása elég, hogy beazonosítsuk és akadnak szerzők, akiket álmunkból felkeltve is ismerünk. Nem kell, hogy tisztában legyünk a másik "világban" letett munkásságukkal, mégis mindent tudunk. Ha azt mondjuk Grimm fivérek, többen tudják, kikre utalunk, mint hinnénk. Jacob és Wilhelm Grimm nagyjából egy év különbséggel születtek a 18. században, majd ahogy fiatal felnőttek lettek, összenőttek és közös munkásságba vágták fejszéjüket. Persze külön-külön is értéket adtak az utókornak, de elsősorban párosuk mesegyűjtőként és nyelvtudósként vált ismertté és a tiszteletet is duóban vívták ki. Olyan művek szerepelnek a Gyermek- és családi népmesék gyűjteményükben mint a Hófehérke, a Hamupipőke vagy a Jancsi és Juliska. Szinte a legtöbben találni valami mágiával átitatottat, amire bárki felfigyelhet, főleg, ha maga is ismeri a tényeket. Járta évtizedekig a szóbeszéd, hogy minden történetük egy varázsvilágbeli esemény kiszínezése lehet és ezért örvendhettek ekkora népszerűségnek kreativitásuk okán, ami valójában történelmi jegyzetnek felelne meg.






Robbant is a bomba, mikor is a varázsvilág legfelsőbb döntéshozó szervei és mágikus bírósága perekkel szembesült. Szám szerint egy család több, mint huszonhárom keresetével. Mindezek egytől egyig a Grimm mesék jogai kapcsán. A napvilágot látott információk szerint a felperesek elsősorban a Jancsi és Juliska mugliknál is több feldolgozáson át élő történetétől estek teljesen kétségbe. Úgy hírlik, a keresetet benyújtók szépnagymamájának dédmamája a "gonosz" boszorka a cukorházban. A felmenőjük bájitalfőző és mágikus cukrász volt, mindkét szakmáját egyazon konyhában űzte, így történtek akkoriban balesetek, de mindezekért akkoriban megkapta a család a bélyegét és büntetését, valamint ígéretet, hogy a tisztázásuk közismert lesz. Az akkori pletykák, miszerint a gyerekeket veszélyeztették, nagy hagyományoknak örvendő családi vértisztítással lett magyarázva, melyhez joguk volt és éltek is vele. Természetesen itt is már korábban ítélet született ügyükben, ám felettébb felháborítónak tartják, hogy a bolygó rajtuk köszörüli a nyelvét és egy boszorkányokkal és varázslókkal teli világban még gonosz bélyeget is kapnak.
Mindezen lelki kárpótlásigény mellett a történetük jogtalan felhasználásáért, engedélyük hiányáért pénzbeli kártérítésért állnak sorban a Grimmek leszármazottai felé és az engedélyező szervek irányába.




Nincsenek megjegyzések: