2018. július 15., vasárnap

Trollvándorlás!




Augusztus 12. és 18. között földrengésszerű robajt hallhatnak a magyarországi középhegységekben élő varázslók. Hegyi trollok vándorolnak le nyugatra, egészen az Alpokig. Mindenki, aki hallja a morgásukat vagy döngő lépteiket, biztonsági okokból ajánlott, hogy a ház legalsó szintjén várja meg, amíg elmennek, mert az útjukat hiába nem keresztezi már egy település sem - az eddigieket már lerombolták, a muglikat és a varázslókat egyaránt áttelepítették a vonulásmentes övezetbe -, azért volt már rá példa, hogy egy-egy fiatalabb példány levált a csapatról. 



Hogy miért teszik meg ezt az utat minden augusztusban? A válasz a hegyekben rejlik. A fent említett hegység ugyanis nagyrészt vulkanikus eredetű és jelentősen alacsonyabb, mint az Alpok. Trolljaink pedig augusztusban, mikor a legmelegebb van, igyekeznek minél feljebb jutni a hideg helyekhez, enyhülést remélve. Ezért amikor a legelviselhetetlenebb a hőség, elindulnak a jól ismert úton, végig a hegységeken, egészen az Alpokig. Útvonaluk így: Északi-középhegység - Dunántúli-középhegység - Alpokalja. Aztán onnan felmennek a hegyekbe, majd november vége felé visszajönnek a melegebb tájakra.




Hogyan rejti el őket a Minisztérium? A hegyeket egyszerűbb bűbájokkal védik, ellenben a lankásabb, alacsonyabban fekvő vidékekkel, melyeket ebben az időszakban őrvarázslók védenek váltott műszakban, és a legerősebb rejtő és védő bűbájokat alkalmazva biztosítják a nyugodt áthaladást. A művelet közvetlen irányítói minden évben a Varázslény Felügyeleti Főosztály képzett munkatársai, akik évről évre frissítik és az előző évekből szerzett tapasztalatokkal bővítik az év ezen szakára kiadott menekülési és kíséreti tervet. 
Óvatosságból célszerű a hegyi túrákat ebben a néhány napban szüneteltetni, vagy fokozottan figyelni arra, hogy mi szerepel a Mugli Magyarázatszerkesztő Bizottság közleményeiben, hiszen ők azok, akik bár hegymozgásnak nevezik a jelenséget, de valójában a trollok vonulására figyelmeztetnek.



Angelica Black Wing

Nincsenek megjegyzések: