2018. április 15., vasárnap

Mágikus mugli olvasmányok

Nem mondható, hogy a varázslók által varázslóknak írt irodalmi alkotások száma ne lenne elég magas ahhoz, hogy egy életen át válogathasson közülük a könyvmoly mágus; vagy hogy éppen minőség tekintetében hagynának maguk után kívánnivalót, és ezért kellene varázstalan alkotók írásaira fanyalodnia a kétségbeesett olvasni vágyónak. Egyszerűen az az igazság, hogy a mugli alkotók között is akad néhány, akinek a könyveit bármikor ajánlani merem, mert annyira élvezetes, fordulatos és mágusok számára is kiváló olvasmány, hogy felér az imént emlegetett exkluzív könyvtári gyűjteménnyel. Ilyen alkotó például Neil Gaiman, aki 1960. novemberében az angliai Portchester mellett született Hampshire megyében, és olyan regényeknek köszönhetően vált ismertté és elismertté írói és olvasói körökben, mint a Coraline, Sosehol, Csillagpor, az Amerikai istenek, és a Terry Pratchettel közösen megalkotott Elveszett próféciák.


Noha írt publicisztikai munkákat is, elsősorban a fantasztikus irodalom területén alkotott jelentőset regények, novellák, képregények és forgatókönyvek sokaságával. Következzen dióhéjban néhány remekművéről egy kis összefoglaló.


Árnyék három évet töltött börtönben, közben mindvégig csak azt a pillanatot várta, amikor végre hazatérhet szeretett feleségéhez, hogy együtt új életet kezdjenek. De mielőtt találkozhatnának, szabadulása előtt néhány nappal a felesége autóbaleset áldozata lesz. Árnyék élete romokban hever, és ekkor a sors egy különös idegennel hozza össze, aki Szerda néven mutatkozik be, és furcsa módon sokkal többet tud róla, mint ő saját magáról.
Szerda munkát ajánl neki, és miközben az események egyre váratlanabb fordulatokat vesznek, Árnyék kénytelen lesz megtanulni, hogy a múlt sohasem hal meg igazából. Mindenkinek, még az ő szeretett Laurájának is voltak titkai, és az álmok, mesék, legendák sokkal valóságosabbak, mint azt korábban gondolta volna. Árnyék számára egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a mindennapi élet nyugodt felszíne alatt különös vihar tombol. Egy háború, amelynek tétje nem más, mint Amerika lelke. Egy háború, amelynek Árnyék hirtelen a kellős közepén találja magát.

Ha szereted a mitológiát és a fordulatos történeteket, amelyek tele vannak motívumokkal és ahol semmi nem az, aminek látszik, akkor ez a történet neked való. Titkok, álmok és legendák labirintusába léphetsz be, ahol nehéz eldönteni, mi is pontosan a valóság, hol van a múlt és a jelen határa, és akkor még ott van a közelgő vihar is, amellyel majd Árnyéknak is szembe kell néznie, miközben felfedezi a világot maga körül teljes mélységében és valójában. A regény számtalan díjat nyert, készült belőle egy filmsorozat is, valamint a londoni Nevermore kiadó nemrég jelentette be, hogy szeretnék kiadni a kötetet mágikus rajzokkal illusztrálva.


Isten hét nap alatt teremtette a világot.
Az Ördög hét nap alatt elpusztíthatja azt - már ha sikerül neki.

Ismerkedjünk meg Adammel, az Antikrisztussal, akit elcseréltek; az Apokalipszis Négy Motorosával, akik bőszen igyekeznek beteljesíteni az Armageddont; egy démonnal és egy angyallal, akik szívesen megakadályoznák ezt; és Anatéma Apparáttal, bizonyíthatóan boszorkánnyal, akinek kezében ott a kulcs, de még nem tudja ezt, ráadásul üldözőbe vette az újjáalakult Inkvizíció...

Ez lenne tehát az Útikalauz az Armageddonhoz Terry Pratchett, a méltán híres Korongvilág-regények írója, és Neil Gaiman, a több fantasy díjat nyert Sandman képregény-sorozat és megannyi dark fantasy történet megalkotója tollából.
Ha eddig úgy gondoltad, hogy a világ fehér és fekete, akkor az Elveszett próféciák alaposan rácáfol minden elképzelésedre. A történet alapvető nagy igazsága az, hogy nincsen fény árnyék nélkül és a döntéseinken sok minden múlik -  akár még a történelmet is megváltoztathatják, vagy éppen magát az apokalipszis lefolyását is, minden felsőbb hatalom akarata és nagyszabású terve ellenére. Mindehhez remek humor társul, és olyan szerethető és roppant jól megalkotott karakterek, mint Aziraphael és Crowley párosa, vagy Adam, az elcserélt Antikrisztus.

Bármelyik könyv is keltette fel esetleg az érdeklődésedet, kedves olvasó, jó szórakozást kívánok az olvasáshoz! :)

Nincsenek megjegyzések: