2018. április 15., vasárnap

A világkupa margójára


Végre elérkezett a várva várt Kviddics Világkupa. Az ember nem is gondolná, hogy ilyen gyorsan repül az idő, nem? Mintha tegnap lett volna, hogy Viktor Krum és csapata magasra emelték a patagóniai sivatag közepén a trófeát. És lám, Olaszország már kviddicslázban ég, már a nyitóceremónia is lezajlott! Viszont aki azt hiszi, hogy eddig a pillanatig zökkenőmentesen jutottak el a csapatok, az bizony súlyos tévedésben él! A selejtezők során rengeteg probléma és konfliktus merült fel, melyek nem mind kerültek zökkenőmentes elsimításra. 


A 32 nevezett ország közé, melyekből 16 jutott el az egyenes kieséses szakaszig, többek között Jamaika is nevezte magát, méghozzá sikeres meccseket tudva a magáénak. A stadion jókedvű szurkolóiktól volt hangos és gyakran két-három napos ünneplésekkel búcsúztattak egy-egy megmérettetést. Azonban körülbelül egy hónappal a nyitóceremónia után hatalmas hajcihő kerekedett egy idegenbeli meccsen. Dajuan Wilcox, a csapat terelőjének seprűje nem jutott át a meccs előtti ellenőrzésen, miután seprűje cirókjai közt griff szívizomhúrt és tollakat találtak. Jelenleg per folyik Wilcox ellen, Jamaikát pedig diszkvalifikálták.


A múlt évben a német válogatott egyik játékosát, Sebastian Siegert több hónapra eltanácsolták a kviddicstől, a csapat saját, kirendelt pszichiáterének javaslatára. Elmondásuk szerint a német fizikailag és pszichikailag is instabil állapotba került, mely nem tette lehetővé számára a bajnokság folytatását. Mostanra a rehabilitációját sikeressé nyilvánították, de a Német Kviddicsszövetség ragaszkodott hozzá, hogy a teljes csapat pszichológiai alkalmassági tesztek sorát végezze el a végső megmérettetés előtt. Vajon a teljes csapat pozitív minősítéssel távozott?


Spanyolország ugyan nagy esélyesnek volt tartva az idei cím megszerzésére, azonban a mérkőzést a kispadon ülve is Malajzia nyerte. Még csak a levegőbe sem kellett emelkedniük seprűikkel! Hogy lehetséges ez? Bár edzőjük nagyobb küzdelemre számított és minden készen állt a végső küzdelemre a Világkupa legjobb 16 csapata közti kiváltságáért, a spanyol válogatott azonban egész egyszerűen ignorálta a meccs kezdésének időpontját, mivel az mindennapi sziesztájuk idejére esett. Egy órával később érkeztek meg a helyszínre, ahol a szervezők rosszalló pillantásoktól övezve közölték: a végeredmény már eldőlt.


Rengeteg panasz érkezett a Mágusok Nemzetközi Kviddics Bizottságához. Különböző ürügyeken szinte mérkőzésről, mint hogy a védőbűbáj a lelátók előtt nem volt teljesen szabályosan felállítva és hogy egy gurkó becsapódása után nem is láttak rendesen. Sirályraj miatt állt tizenöt percig a mérkőzés, mert az aréna légterén áthaladva eltérítették a labdákat. Azonban egy visszatérő sérelem több mérkőzésről is érkezett, és nem a nézők részéről: Az orosz játékosok páratlan brutalitása minden játékban megmutatkozott. Hosszabb ápolási szüneteket kellett beiktatni, miután ellenfeleik sorra hullottak - a szó szoros értelmében. Egyelőre komolyabb szankciók nem történtek, csupán a huszonhét éves Vlagyimir Olegovich került három meccses eltiltásra, miután súlyos koponyasérülést okozott az angol csapatkapitánynak egy barátságos mérkőzésen.


Végül, de nem utolsó sorban, sokak kedvence, Viktor Krum távozott a Bolgár válogatottból, utolsó meccse szintén egy afféle felkészülő mérkőzés volt. Ugyan még mindig a világ egyik legjobb fogójaként tartották számon, de úgy érezte, hogy 43. születésnapját már nem a seprűn szeretné megérni. Visszavonult hát, hogy befejezhesse életrajzi regényét, mely az idei év októberében kerülhet majd a könyvesboltok polcaira. Jelenleg is tárgyalások folynak vele az utánpótlás akadémia edzői posztja miatt, de egyelőre szeretné kiheverni a sok éves megpróbáltatásokat. Sok sikert és jó pihenést, Krum!

Nincsenek megjegyzések: