2017. május 15., hétfő

A muglimágia csodája

Hálózatok hálózata

Megesett már veletek is, kedves olvasók, hogy nem érkezett meg leveletek, mert eltévedt a hozzátok küldött bagoly; vagy éppen a feladó elfelejtette vízhatlanná tenni a pergament és így a nem éppen kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően annyira tönkrement a küldemény, hogy még mágiával sem bírtátok teljesen helyreállítani? A varázstalanoknál ez manapság már fel sem merül. Igaz, hogy ők soha nem is küldözgettek baglyokat, csak postagalambot, ám azokat a madarakat is csak versenyeken mutogatják manapság. Még a postás is kihalófélben lévő fajnak számítana, ha a csomagküldésre is sikerült volna olyan alternatívát találniuk, mint a levelezésre. Képzeljétek csak el, elektronikus baglyaik vannak! 


Ez az e-bagoly nem ám valami elektromos kütyü a szó szoros értelmében, mint a hűtő vagy a mosógép. Még csak nem is megfogható igazán. Úgy működik, hogy egyik gépen bepötyögöd, amit közölni szeretnél a címzettel, megadod a címét a megfelelő kis dobozban (minden címben van egy "@" jel, amit kukacnak hívnak, biztos az a jutalom a madárnak, amiért elviszi a levelet), aztán megnyomod a küldés gombot, és már olvashatja is a világ másik végén az illető az egészet. Komolyan, percek kérdése csak a kézbesítés. Hát nem nagyszerű? 

Nem megy azonban ez csak úgy magától egy akármilyen számítógépről. Csatlakozni kell előbb a hálózathoz. Mármint a Hálózathoz, amelyet internetként ismerünk. Ez a misztikus, eredetileg az internetwork nevet viselő (szó szerinti fordításban "hálózatok közötti") kibertér egy olyan globális hálózat, amely a felhasználók milliárdjait köti össze a világ minden pontjáról, és annyira gyorsan fejlődik, hogy minden rá vonatkozó számadat alig pár hónap alatt el is évül. Nem is csupán üzenetküldésre használható. Információk végtelen tárháza érhető el általa pár kattintás révén. Eredetileg katonai bázisokon és kormányzati laboratóriumokban kezdték használni egyébként a hatékony és biztonságos kommunikáció érdekében. Ahogy azonban egyes egyetemek is átvették adatok küldése és megosztása céljából, a nagyközönség is elkezdett benne lehetőséget látni. Megjelentek az internetszolgáltatást kínáló vállalatok, és az eredetileg katonai és szakmai célokra megálmodott hálózat meglehetősen gyorsan általános kommunikációs médiává vált. Az e-baglyokat követően megjelentek az információkereső eszközök is, aztán pedig a hosszas tanulás nélkül is könnyen kezelhető WWW.


A WWW, avagy becses nevén World Wide Web, azaz világháló a CERN-en született meg, a világ legnagyobb részecskefizikai kutatólaboratóriumában, ahol a hadronütköztető is (bár hogy mire jók azok a hadronok és az ütköztetésük, arról fogalmam sincs még egyelőre). A Tim Berners-Lee és Robert Cailliau elgondolásai alapján létrehozott hálózat aztán röpke egy évtized alatt forradalmasította a kommunikációt. A gyorsan elterjedő hálózat könnyen kezelhető is, mint azt már említettem, és hatalmas adatbázishoz enged hozzáférést.

Tim Berners-Lee és Robert Cailliau

Lenyűgöző, hogy mi mindenre képes az emberi kreativitás még a nagyra értékelt mágia nélkül is. Magaddal cipelhetsz egy egész nagy adathalmazt, végtelen könyvtárat, és bármikor elérheted az ismerőseidet, mindezt mindenféle varázslat nélkül, pár kattintással. Telefonról is ráadásul, nem csak számítógépről. Mi ez, ha nem igazi muglimágia?

Nincsenek megjegyzések: