2017. február 15., szerda

Túlélési kalauz a vizsgaidőszakra


Csináld meg a leckéd, légy felkészült, tanulj rendszeresen, ismerd a pálcamozdulatokat, tudd a bájitalok hozzávalóit. Épp elégszer hallhatjuk ezeket a mondatokat, hisz megérkezett a rettegett vizsgaidőszak, minden idők legősibb ellensége. A diákok életét megkeserítő tesztek és az azt megelőző tanulás éber rémálmok képében. A szemünk előtt pereg le életünk minden boldog pillanata, és sokszor érezzük, amint Damoklész kardjának pengéje érinti a nyakunkat. Ám mielőtt megírnánk a végrendeletünket és búcsút mondanánk szeretteinknek, vessünk egy pillantást a vértre, amivel kivédhetjük a legmélyebb hullámvölgyeket is.


Ülj seprűre, és inkább repülj egy kört!

Ha úgy érzed, már nem bírod tovább a tanulást és a szemed előtt a harmadik manófelkelést már igazából óriások indították, épp itt az ideje egy kicsit pihenni. Ám ahelyett, hogy meginnál egy adag vajsört, inkább mozgasd meg a tagjaidat. Ez segít oxigént juttatni az agyadba, hisz kicsit serkenti a vérkeringést. Repülj egy kört a kastély körül, szívd be a friss levegőt, és meglátod, máris jobban fog menni utána a koncentrálás.

Panaszkodd ki magad, ha már eleged van a dologból!

Tanulj társaságban, így tudjátok tartani egymásban a lelket. Brit varázslók bizonyították, hogy hosszabb ideig képesek a diákok koncentrálni, ha közben át tudják beszélni a tananyagot. Hisz mikor az egyik feladná, a másik éppen belelendülhet a következő részbe. Persze előfordulhat, hogy már mindenkinek elege van. Ilyenkor egy jó kis panaszkör után kevesebb stresszel és feszültséggel tudjátok folytatni a tanulást.

Messzire kerüld el a párod!

Ha már a stressznél és feszültségnél tartunk, ugyanezen brit varázslók kutatásuk során azt is megállapították, hogy a párkapcsolatok nagy százaléka ezen időszak alatt ér véget. Az állandó nyomást sokszor a legközelebb állókon vezetjük le, így leggyakrabban éppen párunkon. A Valentin-napi romantika után így érdemes egy-két hétre minimálisra csökkenteni a találkák számát, ha nem akarunk a másiktól gyors úton megszabadulni. Persze ha éppen ez lenne a cél, a legjobb időszak elé nézhetnek a válni készülők.

Mi az a pár kiló?

A tekercsek fölé görnyedve könnyűnek és hatásosnak tűnhet egyszer egyszer pár csokibéka kergetése. De gondoljunk bele, biztosan kell nekünk a vizsgaidőszak után az a néhány kilónyi felesleg? Ráadásul az édesség hosszú távon elálmosít. Mindenki jobban teszi tehát, ha a pattogó cukorkák és harapós vattacukrok helyett inkább gyümölcsökkel próbálkozik, hisz azok serkentő hatása igazolt.

Minek az alvás? Inkább az éjjel tanulás!

Akarva-akaratlanul is csökken az alvással töltött órák száma vizsgaidőszak idején. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen nullára kéne korlátoznunk. Célszerű a legnehezebb anyagokat alvás előttre időzíteni, ugyanis elalvás után az agy a probléma megoldásán fog járni. Így, bármilyen furcsa is, könnyebben megjegyezhetjük a legnehezebbet, ha kellő koncentrációval készülünk előtte. Logikus tehát, hogy a vizsga előtt legalább 5-6 órát, de inkább 8-at próbáljunk meg pihentető alvással tölteni. A koffein ilyenkor felesleges.


Nincsenek megjegyzések: