2017. január 15., vasárnap

Eközben a varázsvilágban...


Papírpénzzel a kényelmesebb vásárlásért

A tavalyi évben több országban számos beadvány érkezett arra, hogy a fém pénzek mellett bevezetésre kerüljenek papír pénzek is, melyek megkönnyítenék a vásárlás során a fizetést. Hiába a különféle könnyítő és tágító bűbájok széles tárháza, melyek segítenek hordozni és tárolni vagyonunkat, a fizetéskor sokszor sok ideig tart a pénz szétválogatása, kiszámolása, az eladók pedig rendre panaszkodnak, hogy nem mindig egyszerű galleonból visszaadni. Az új papírpénzeknek öt különféle értéket adnának, figyelembe véve azt, hogy a fogyócikkek - talár, seprű, élelmiszer - átlagosan milyen összegbe kerülnek. Az új pénzek bevezetéséről, kinézetükről, értékükről a mágustanács márciusi ülésén döntenek.


Tantárgyi szabályozást tárgyaltak

Egy gondosan előkészített tantárgy-szabályozási javaslatot tárgyalt a mágustanács a januári ülésén. A beadványt benyújtó fél nehezményezte, hogy az iskolák engedélyezik, hogy a diákok kedvük szerint válogathassák össze a tantárgyaikat, majd pedig azt, hogy az utolsó években a vizsgaeredményeik alapján engedik vagy utasítják el egy-egy tárgy további tanulását. Az új, előkészített tantervben csak a mágiához szorosan fűződő, úgynevezett alaptárgyak szerepeltek, méghozzá emelt óraszámban, ellehetetlenítve a modernebb, frissebb, esetleg mágiamentes tárgyak oktatását. A koncepciót rendkívül sokáig tárgyalták, végül azonban elutasították. Az indoklásban a gyermekek szabad egyéniségformálásának veszélyeire, illetve a hirtelen és nagy számú állásmegszüntetésre hivatkoztak.


Változik az egyenruha? 

Elképzelhető, hogy a jövő évtől új iskolai egyenruhát vezetnek be az oktatási intézményekbe. A mostani változatban kifogásolják, hogy nem lehet kellőképp megkülönböztetni az egyes házak tanulóit, így bölcsebb volna, ha a házak színei a szegélyrészeken szélesebb, mindkét oldalon legalább tizenöt centi széles csíkban mutatkoznának meg a mostani öt centi helyett. Emellett a talárok ujjvégei és belső színe is a házak fő színeiben kellene, hogy pompázzanak. Ezekkel a módosításokkal mindenkit jól el lehetne különíteni, és nem lenne olyan gyakori a tanulók idegen klubhelyiségekbe való szökése. A mágustanoda vezetősége egyelőre nem foglalt állást a javaslatról. 


Megalakul az EKTO

Az EKTO vagyis az Együtt a Kvibli Társadalom Oktatásáért mozgalom első szerveződései a 2010-es évek elején kezdődtek, azonban látható eredmény csak 2017. január 2-án volt, amikor hivatalosan megalakult egy szervezet, mely oktatásokat szervez és a mágusvilág munkaerő piacára való beintegrálódásban segíti a kvibli születésűeket. Az EKTO vezetője Madarász Ajna lapunknak elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy a kviblik szakemberek segítségével fejlődhessenek, hiszen igen nagy százalékuk haszontalannak és magatehetetlennek érzi magát a varázserő hiánya okán. "Idegennek, kitaszítottnak lenni egy világban, ahol az alapvető képességed hiányzik, borzalmas és hánytatott. Fontos, hogy ezeknek az embereknek visszaadjuk a hitét és az önbizalmát, hogy éreztessük vele, értékes ember." Madarász kisasszony ezen kívül elmondta, hogy elsősorban a minisztérium irodai adminisztrátori posztjai kívánják feltölteni, majd később lehetőségeik szerint bővítik a programot. 


Tanfelügyelők érkezhetnek

Egy korábbi rendelet alapján 2017. december 31-ig a mágusvilág összes oktatási intézményét ellenőrzés során kell működésre és oktatásra alkalmassá nyilvánítani. Ez annyit tesz, hogy az érkező felügyelők megvizsgálják a tanterveket, felmérik a tudást, értékelik az iskolán kívüli tevékenységek változatosságát, illetve azt, hogy milyen arányban oszlik meg a tanulásra és kikapcsolódásra fordított idő. Értékelik majd az étkezést a környezetet, az iskola közelmúltbéli eseményeit. Egyszóval mindent. Nem számít, hogy új-e intézmény vagy régi, így a mágustanodát és az előkészítőt egyaránt górcső alá veszik majd.  

Nincsenek megjegyzések: