2014. szeptember 15., hétfő

Filmajánló


Hogyan élné meg az emberiség, ha egy szép napon arra ébredne, képes kihasználni az agya több, mint tíz százalékát? Mihez kezdene vele? Újabb háborúk? Hangzatos világbéke? Tudományos kutatásokba kezdene az új ismeretek fényében? Semmi ilyesmire nem ad választ az Europacorp új scifi különlegessége Luc Besson rendezésében. Rémlik a név? Ötödik elem, Taxi-filmsorozat, Wasabi? Akármihez is nyúl, abból kasszasiker lesz, ezt bizton állíthatom nektek. Legutóbbi nagy durranásaként hozom most nektek “Lucy”-t.


A film fő témája agyunk maximális kihasználhatósága, avagy: meddig tudjuk kitolni a határokat? Jó kérdés, legutolsó információim szerint a jelenben úgy tíz százalék körüli ez az érték, ám Besson tovább gondolta és azt kérdezte: Mi van, ha feltolom húszig? Na és harmincig? Hát harminctól százig mi történik? És, ha elértük a száz százalékot, mi marad belőlünk, a mai emberből? Magvas gondolatok egy másfél órás filmben és előre bocsátanám, pörögnek az események, így aki részletes, gondos kibontást szeretne, készüljön fel rá, hogy nem részesülhet benne. Sok részletet tömörítettek röpke nyolcvannégy percbe, tele akcióval, s ha csak egy pillanatra is másra koncentrálunk, könnyen elveszíthetjük a fonalat.


A történet főhősnője, Lucy (Scarlett Johanson) véletlenül csöppen bele a drogvilág maffiájának ügyleteibe és válik szállítóvá. A klasszikus sztori szerint könnyebb a gyomorban elrejtve szállítani az árut, ám amikor egy kisebb intermezzo felrúgja az események rendeltetésszerű folyását és Lucyból egy szupergéniuszt varázsol percek leforgása alatt, teljesen felülíródik a hagyományos forgatókönyv.
Húsz százalék: képes irányítani bizonyos elektromos hullámokat, rádiót, tévét, telefont adott távolságból. Harminc százalék: változtatja a külsejét, manipulálja a környezetét. Negyven százalék... Elképesztő.


A történések előrehaladtával egyre eszementebb tempóban fejlődik a nő agykapacitása, hihetetlen képességekre tesz szert, melyeket a néző már nem biztos, hogy bevesz, mint elképzelhető realitást. Mégis ez adja a sci-fi fűszerét, a forgatókönyvírók teljesen eleresztették a fantáziájukat és elénk tártak egy kivételesen izgalmas alkotást. Big Bang teória, evolúciós áttekintés, molekuláris fejlődés - aki ezekre a kulcsszavakra felkapja a fejét, nyugodtan pillantson bele ebbe a mozi ínyencségbe, de ha akcióra vágytok, akkor is remek választás egy tál popcorn mellett a haverokkal vagy a párotokkal.

Nincsenek megjegyzések: