2014. augusztus 15., péntek

Végeláthatatlan csillagkavalkád

A csillagok háborúznak - atomrobbanás a galaxisban




Ki ne ismerné, legalább hírből a Star Wars-t, a hat epizódból álló filmsorozatot? Világszerte hatalmas rajongótábornak örvend, gyermekek milliói játszottak fénykarddal, a LEGO-t is megihlette, ráadásul olyannyira, hogy ebből filmet is csináltak (LEGO változatban persze). Vannak, akik értetlenül rázzák a fejüket, esetleg máris tócsában úsznak, hogy látták a címet, vagy nem szeretik különösképp. De mi az, ami vonzó és mi az, ami taszító? Egyáltalán mi a hóhér ez? Lássuk!


Besorolás




Alapvető problémába ütköznek sokan, ugyanis van, aki a fantasy kategóriába sorolja, van, aki a sci-fikhez. Ezek az emberek tévednek is, meg nem is, hiszen a film e két műfaj keveredéséből jött létre. Ha a jópofa droidokra gondolunk, vagy a fénykardokra és egyéb más technikai csodákra, egyértelműen rájöhetünk, hogy sci-fi vonásokra leltünk. Azonban a különleges lények és erők belekeverik mindebbe a fantasy műfaját is, így ezek tulajdonképpen nem válnak külön, inkább egybeolvadnak, ami műfajszintézist jelent. De hogy ne merüljünk el az unalmas tények világában, lépjünk is tovább.


Sorrendbeli problémák




Egy kissé logikátlannak tűnhet a felépítése a filmsorozatnak, hiszen ha időrendben nézzük (mármint filmkészítési időrendben...), az első rész a negyedik rész. Azonban történet szempontjából (megjelenésük sorrendjét figyelembe véve) a negyedik rész az első. Tulajdonképpen a 4-5-6. részt készítették el először a könyv alapján, George Lucas azonban később filmvászonra vitte a "kezdeteket". Az első megjelent rész a Csillagok háborúja címet viselte, ez a folytatásokkal (A birodalom visszavág, A jedi visszatér) azonban új címet kapott: Az új remény. Miután ez a trilógia elkészült, Lucas elhatározta, hogy talán az előzményeket is illene megfilmesíteni, így 1999-ben megjelent a Star Wars hivatalos, történetbeli első része, a Baljós árnyak, ezt pedig követte A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja. Fontos, hogy a két trilógia külön-külön is megállja a helyét, hiszen megközelítőleg 30 év telik el az első trilógia és a második trilógia között. Szóval igen, bonyolult egy pöppet, de nem kell aggódni, mi a '99-ben induló hármast sasoljuk meg közelebbről.


Jó zsaru




Mindenki a jediknek szurkol, ők a megmentők, az őrzők, a hősök... Na igen, tanácsuk is van, törvényeik, tök jól hadonásznak a fénykarddal, telekinézissel raknak rendet a nagy kuplerájban, szóval igazi fenegyerekek. Van köztük öreg és fiatal, ember és Yoda... Aki egy zöld ugrándozva harcoló valami, AMI KÖZBEN FÉNYKARDDAL IS PÜFÖLI A LEVEGŐT. Huh, szóval lényegében ütőképes csapatunk van, azt leszámítva, hogy Qui-Gon mester a nyakukra hozza Anakint, aki cuki és erős és tanítható, csak később pont ezek a tulajdonságok hozzák rá a bajt. Minden jól indul, amikor a vizsgálat során kiderül, hogy a kis srácban rengeteg az erősejt (midi-chlorian), ezért elviszik bevizsgálni a főguruk elé és nagy nehezen beleegyeznek a tanításába - bár hozzáteszem, ők látják benne a sötét oldalt, de miért lenne bármi akadálya annak, hogy szuper erős tömegpusztító fegyvert kovácsoljanak belőle? Így hát jön a kiképzés, aztán meg az óriási pofára esés. Innentől kezdve Ubi is van kebabbal mester küzd az Erő oldalára állítással, igen kevés sikerrel.


Rossz zsaru




A sith-ek elvileg kihaltak, valójában mindig van egy mester és egy tanítvány. Találkoztál az utóbbival? Szívás, mert nem ő a fő problémád, hanem az a vén szottyos, aki kiképezte instant gyilkológéppé. Palpatine szenátor (hupsz, spoiler) a sötét oldal vezére elveszti korábbi tanítványát, akit Uborka mester küldött melegebb éghajlatra, így úgy dönt, hogy kölcsön kenyér a gyomromban rohad, szóval nyúljuk le mi is az övéket. Szerencsére Anakint vonzza a sötét oldal, a kétségek, a félelem, ezen tényezők meg a Sith nagyurat vonzzák, így a kör zárul, megvan az új tanítvány jelölt. Megy a vívódás, sith legyek, ne legyek, míg végül beadja a derekát. Így kerül ő a sötét oldalra, mi meg a padlóra. Végül - újabb spoiler - Ubi van elagyabugyálja, ennek következtében Anakin teste némileg szénné ég. Egyetlen lehetőség marad a megmentésre. Beledugni egy bádogdobozba, ami egy tüdőrákos droid hatását kelti, kezébe nyomni a szervizből kihozott Halál csillagot és útjára engedni.


Társadalmi összeomlás




A Galaktikus Köztársaság Kereskedelmi Szövetsége blokád alá veszi Naboo bolygóját, ami azért is rendkívül bátor tett, mert az a szerencsétlen sárgolyó szinte teljesen védtelen. Két követet küldenek tárgyalni, de mivel a kereskedelmisek nem támogatják a szimatoló kutyusokat, így a két érkező megölésére teszik a voksukat. Ezt hívják hibának. A két jedi lovag (menő rang) kiverekszi magát, hogy aztán az igazság nevében megszöktessék a királynőt, elintézzék a Kereskedelmi Szövetséget és helyreállítsák a Köztársaság rendjét. Itt befigyelnek a polgárháborús konfliktusok és helyzetek, a tárgyalás hiábavalósága, no meg a hatalom és az irányítás elve. Végül, bár a probléma megoldódni látszik, a Köztársaságból Birodalom lesz, aminek az élén Palpatine sith nagyúr áll. Aki szerint ez baljós, az nem téved sokat.


Cuki droidikák fegyverrel, ugrándozó manók, fényes kardok és ultraszuper technológia




A film látványvilága az, ami igazán megragadja a nézőt, hiszen látványos harci jeleneteket jelenít meg, a technológia egyszerűen lenyűgöző és olyan magaslatokba repít, amik láttán tátva marad a szánk. Annak idején, mikor ezek a filmek készültek, óriási áttörést jelentettek az effektek, a megvalósítás, de már maga az ötlet is. Szerény véleményem szerint a droid hadsereg nagyon jól meg van jelenítve, ahogy szépen, alakzatban haladnak, mint a valódi, élő katonák. Ezen kívül az egyéb karakterek, mint Chewbacca (tudjátok, az a szőrös plüssállat *-*), Yoda, de akár Jarjar is, a maga ütődött viselkedésével. Külön ki kell emelnünk R2D2-t, aki kegyetlenül osztja a népet a maga droid nyelvezetén, illetve C-3PO-t (emberkiborg kommunikáció), aki a bájos ügyetlenségével szintén okoz nekünk néhány kellemes percet. De egyéb törzsek és élőlények is megjelennek a filmekben, amiket bár nem sorolok fel, azért mégis jelentős szerepet kapnak. A Galaxisban kitörő háború főbb szereplői ők, akikről bár a film nem beszél hosszasan, mégis fontos szerepet szán nekik.


Csipetnyi romantika




Mielőtt elfelejtenénk, természetesen itt is dúl a láv, a Naboo királynője és Anakin között, akik egyébként tök jól néznek ki együtt. Padme alapjáraton idősebb Anakinnál, ami nem volna gond, viszont ha figyelembe vesszük, hogy Ani átáll a sötét oldalra, úgy már kicsit kínosabban hangzik a helyzet. Most mondhatnánk, hogy hol itt a bonyodalom? Kidobja a srácot, éli az életét. De neeeem, Padme terhes lesz az új sith jelölttől, ráadásul szerelmes is belé, úgyhogy a trilógia utolsó részének végére rájövünk, hogy a kapcsolatuk nem végződhet happy end felirattal. Az immáron tüdőrákos apuci (Darth Vader) rájön, hogy hőn szeretett hölgye belehalt a szülésbe, arról pedig fogalma sincs, hogy van gyereke. Így szép az élet és így jön képbe a következő trilógia Han Soloval, Luke-kal, Leilával, meg a többiekkel.

Így utoljára még annyit fűznék hozzá a témához, hogy várhatóan 2015 nyarán jön a Star Wars VII. része, amit a legtöbb rajongó már kíváncsian vár, ezen felül tervben van a VIII. rész is, utána pedig minden évben egy-egy film a filmek szereplőinek történetével. Akár szeretjük, akár utáljuk, a Star Wars kultuszfilmmé nőtte ki magát és egyelőre nem tudni, mikor lesz végleg lezárt a történet.



Nincsenek megjegyzések: