2014. március 15., szombat

Mit rejt a befőtt?

Mindenkinek van otthon pár befőttes üvege, melyek már ősidők óta ott porosodnak, és csak foglalják a helyet. Pár kreatív ötlettel akár el is tüntethetjük őket, díszekké, ajándékokká és egyéb praktikus dolgokká varázsolva őket - és még pálcára sincs szükségünk!

1. Szentjánosbogár ketrec

Ha szereted a sejtelmes, mesebeli díszítőelemeket, ez az ötlet kimondottan tetszeni fog! Egyszerű, mégis varázslatos hangulatot teremt!

Hozzávalók:

-ecset
-befőttes üveg
-foszforeszkáló (sötétben világítós) festék - szinte bármelyik hobbiboltban találunk
-esetleg víz

Elkészítés:

 Ha már minden hozzávalót beszereztünk, neki is kezdhetünk az új éjjeli lámpa készítéséhez. A foszforeszkáló festéket feloldjuk vízben, ha szükséges (írja a használati utasításon, vagy a dobozon), majd az ecsettel apró pontocskákat készítünk a befőtt belsejébe, minél többet és minél sűrűbben. Ha ezzel megvagyunk, fényforrás közelébe helyezzük az üveget, hogy "feltöltődjön", és kész is vagyunk!



2. Persely

Ha nem igazán tudod, hogy rakd félre a pénzed, viszont szeretnél gyűjtögetni, itt megnézheted, hogy készíthetsz egy üveg perselyt csupán pár lépésben!

Hozzávalók:

-befőttes üveg
-papír
-írószer
-ragasztó
-időközben összegyűjtött apró

Elkészítés:

 Tetszésünk szerint kivágunk egy formát a papírból, majd ráírjuk a gyűjtési "okot/célt", pl. zsebpénz, nyaralás, álmok, stb. Ha ezzel megvagyunk, egyszerűen csak ráerősítjük ragasztóval a cetlit az üvegre, és kezdődhet a félretevés!




3. Ötlet-befőtt, Kívánság-üveg

Sokszor vannak ötleteid, és nem tudod, hová írd őket, vagy talán nem akarod elfelejteni az újévi fogadalmaidat? Erre is lehet befőttest használni!

Hozzávalók:

-befőttes üveg
-papír
-írószer

Elkészítés:

 Hasonlóan az előző befőttes üveg elkészítéséhez járunk el. Először megcsináljuk a címkét, majd tovább díszíthetjük kedvünk szerint. Papírfecnikre felfirkantunk pár ötletet/kívánságot, majd beledobjuk, hogy akármikor elővehessük.




4. Vintage fotó

Ha nincs otthon képkeret, vagy egyszerűen csak unod a monoton képtárolást, itt egy ötlet, amivel sokkal érdekesebbé teheted a fotóidat!

Hozzávalók:

-befőttes üveg
-olaj
-fotó (a fekete-fehér képek jobban működnek)

Elkészítés:

 Belehelyezzük a fotót az üvegbe, majd megtöltjük olajjal, és készen is vagyunk! A sárgás árnyalat egy különleges, kellemes hangulatot ad a fotónak, akár ajándékként is készíthetjük. Vigyázzunk, hogy erősen zárjuk le a tetejét. Egyszerű és nagyszerű!



5. Lángtartó

Hangulatot szeretnél teremteni egy kinti tábortűzhöz, vagy akár egy benti bulihoz? Itt a megoldás!

Hozzávalók:

-befőttes üveg
-gyertya
-drót
-esetleg homok, vagy apró kövek

Elkészítés:

 A drótot körbetekerjük párszor a befőttes nyakán, úgy, hogy megtarthassa azt, de legyen elég hosszú, hogy felakaszthassuk. Ha ezzel megvagyunk, szórhatunk egy kis homokot, vagy apró kövecskéket az üveg aljára, majd beletesszük a gyertyát, és voilá!




6. Édes ajándék

Van egy édesszájú ismerősöd, akinek lassan közeleg a születésnapja, vagy csak nem tudod, hogy tárolhatnál magadnak biztonságban süteményt az útra? A befőttes üveg itt is segít!
Hozzávalók:

-befőttes üveg
-hozzávalók egy egyszerű süteményhez (pl. málna, tiramisu krém, piskóta), vagy többféle cukorka
-kanál
-cérna/szalag

Elkészítés:

 A befőttesbe rétegesen elhelyezzük a különböző édességeket, hozzávalókat, majd rázárjuk a tetejét, rákötjük a kanalat, és már oda is adhatjuk ajándékba - esetleg vihetjük magunkkal útravalónak.



7. Nyári hűsítő

Nyáron a tikkasztó melegben kint ültök a haverokkal a kertben, de mindenki lusta ebben a nagy melegben öt percenként újra tölteni a poharát? Ha befőttes üveget használsz, tovább tart a hűsítő, emellett egy nagyon aranyos ötlet!

Hozzávalók:

-befőttes üveg
-szívószál
-színes papír(vagy valami lehúzós)
-írószer
-cérna
-limonádé, vagy más hűsítő

Elkészítés:

 Felcímkézzük a befőtteket(illetve felragasztjuk lehúzóst), hogy könnyebben lehessen megkülönböztetni a poharainkat. Beletöltjük a limonádét, beledobjuk a szívószálat, és fel is szolgálhatjuk!



Nincsenek megjegyzések: