2023. augusztus 15., kedd

Színpompás jégkrém

 Lassan olvadó finomság a meleg napokra

Ismét beköszöntött a kánikula, és ilyenkor gyakran vágyunk valami hűs finomságra. Jöhetnek a jeges italok, és természetesen a fagylalt és a jégkrém. Bár jégkrémet a boltban is vehetünk, akár otthon is összedobhatunk egy egészségesebb és szórakoztatóbb alternatívát, amelyről még azt is pontosan tudjuk, mit tartalmaz. Ehhez hoztunk most kedves kísérletező kedvű olvasóinknak egy receptet. Ha belevágnánk a színpompás jégkrém elkészítésébe, amely még csak nem is csöpög a kezünkre már abban a pillanatban, ahogy előkerült a jégről, akkor nincs is másra szükségünk, mint fél kilogrammnyi tetszőleges gyümölcsre, ízlés szerint juharszirupra vagy virágmézre, és a tökéletes eredmény érdekében egy kis színeváltó bájitalra, valamint egy kis fagyitalra. Szükség esetén adhatunk hozzá kis vizet is.

A gyümölcsöt tisztítsuk meg és törjük össze villával vagy turmixolhatjuk is, attól függ, milyen textúrát szeretnénk a jégkrémnek. Mi most málnával készítettük el ezt az adagot. A gyümölcsöt megmostuk, villával összezúztuk, majd hozzákevertünk fél deci vizet, négy csapott evőkanálnyi juharszirupot és pár csepp vanília-esszenciát. Amint a hozzávalókat sikerült sima állagúra elkeverni, hozzáadtunk még két kiskanálnyi színeváltó bájitalt és egy evőkanálnyi fagyitalt, majd a masszát elkavartuk, ezt követően pedig jégkrémformákba töltöttük és -18 fokon tároltuk legalább egy éjszakán át. A végeredmény fehéres-kékes árnyalatú jégkrém, amely nem olvad el a kezünkben, viszont minél melegebb az idő, annál élénkebb vörös színben pompázik.

A színeváltó bájital elkészítéséhez szükségünk volt 3 darab pikkelyre egy egyszarvú kaméleontól, friss harmatra, levendulára ízlés szerint, három darab málnalevélre (bármilyen jó, de a kanadai a legideálisabb) és juharszirupra. A folyékony hozzávalókból sűrű szirupot főztünk, majd apróra vágtuk a többi hozzávalót, hozzáadtuk a sziruphoz és másfél órán át lassú tűzön főztük. Amint kihűlt, átszűrtük. A jól elkészített bájital sűrű és aranyszínű, melyet jól zárható üvegcsében kell tárolni. Krémekhez hozzáadva viszont folyamatosan változik a színe. A szín élénkségét a cukor mennyisége is befolyásolja, minél többet teszünk belőle a krémbe, annál intenzívebb lesz a végső szín.

A fagyital elkészítéséhez tíz szem hóbogyóra volt szükségünk, tíz darab nagyobb jégkockára, rozmaringra ízlés szerint, borsmentára és két dl tiszta forrásvízre. A hóbogyókat a hideg forrásvízzel az üstben lassú tűzön hevítettük forráspontig, majd hozzáadtuk a rozmaringot és egy órán át főztük, amíg opálos, enyhén kocsonyás állagú nem lett a főzet. Ekkor hozzáadtuk a mozsárban összezúzott borsmentát (fodormentával is helyettesíthető szükség esetén), megvártuk, amíg bugyogni nem kezd, majd levettük a tűzről és belekevertük a jégkockákat. A jól elkészített bájital sűrű, pudingra emlékeztető állagú, enyhén opálos, fehér színű. Még melegében tegyük jól zárható üvegcsébe, majd ha kihűlt, tároljuk -10 és -20 fok közötti hőmérsékleten, különben felhígul, megszürkül és pár nap után kidobhatjuk. Jégkrémekbe, sorbetekbe, fagylaltokba érdemes keverni, de az adagolásával vigyázzunk, pontosan kövessük a receptekben meghatározott mennyiséget, mert ha túl sokat használunk, csak elrágcsálni fogjuk tudni a fagyit is, amitől aligha lesz boldog a fogorvosunk.

Kellemes konyhatündérkedést kívánunk mindenkinek!

 


Nincsenek megjegyzések: