2022. október 15., szombat

Gasztrovászon

Korábbi cikkünkkel ellentétben most nem az édesszájúaknak kedvezünk. A kétféle receptet két európai ország gasztronómiájából merítettük: Franciaországból és Olaszországból.


L'ecsó: Ratatuj (ratatouille), a francia lecsó
 

Hagyományosan a ratatouille egy francia provence-i étel párolt zöldségekből, amelyek bár csodálatos ízűek, a színeik összefolynak. Nem úgy a Ratatouille című filmben. Az alábbi recepttel legalább olyan ratatouille-t készíthetsz, amely ugyanolyan szép és ízletes, mint a filmben - remélhetőleg, hiszen bevallom, magam sem vagyok egy séf.

Hozzávalók
  • 1 ek olívaolaj    
  • 1 db vöröshagyma    
  • 2 gerezd fokhagyma    
  • 1 db padlizsán    
  • 4 db cukkini    
  • 2 db paprika    
  • 40 dkg paradicsom    
  • 1 db babérlevél    
  • egy ág kakukkfű    
  • 7 dkg fenyőmag      
  • 7 dkg napraforgómag
  • az étel lelke: só és bors

Elkészítés
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és forró olajban pároljuk néhány percig. A fokhagymát is megpucoljuk, összezúzzuk vagy lereszeljük. A padlizsánt és a cukkinit megtisztítjuk, kockára vágjuk, és a kierezett, kockára vágott paprikával és a fokhagymával együtt az üvegesre párolt hagymához adjuk. 10 percig főzzük, közben néha megkeverjük.
Hozzáadjuk a paradicsomot és a fűszereket, majd kb. 30 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Beleszórjuk a fenyő- vagy napraforgómagot, és még ízesítjük, ha szükséges.


Misztikus Pizza


A film egy "coming-of-age" történetet mutat be, amelynek középpontjában a valós Mystic Pizza szalon áll, ahol Daisy Arujo megpróbálja megtalálni a jövőjét jelentő utat. Ez sokaknak lehet még ebben a hónapban is aktuális téma, rendben, de Daisy mindezt egy recept titoktatos összetevőin keresztül próbálja meg elérni. A muglik számára készült esti filmből azonban kivágták a legjelentőségteljesebb, titokzatos hozzávalókat.

Hozzávalók
  • univerzális rizsliszt
  • 0,5 tk mandragóra lereszelve
  • 1 tk cukor
  • 1 csomag gyorsporos élesztő
  • tökmagolaj
  • 2 tk kukoricadara
  • fokhagyma  
  • 1 ek. apróra vágva friss oregánó
  • 1 ek. darált friss koriander
  • 3/4 tk. édeskömény magvak
  • 1/4 tk. tört pirospaprika
  • mozzarella sajt
  • 8 uncia doboz sómentes paradicsomszósz
  • az étel lelke: só és bors

Elkészítés
Egy nagy fatálba tesszük a kimért lisztet és szitabűbájjal puhábbra varázsoljuk. Meleg vízben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, hagyjuk állni 5 percig. Az élesztős keverékhez adjunk hozzá 1 csésze rizslisztet, olajat és 1/4 teáskanál sót, majd keverjük össze, hogy lágy tésztát kapjunk.
A tésztát körülbelül 10 percig dagasztjuk. Egyszerre csak 1 evőkanálnyit adjunk hozzá a maradék lisztből, hogy a tészta ne ragadjon a kezünkhöz. Letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük, amíg a duplájára nem nő.
A tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk. Kenjünk be egy tepsit tökmagolajjal és helyezzük bele a tésztát, a széleit préseljük össze, hogy kéreg képződjön. A tésztát lefedve állni hagyjuk újabb 10 percig.
Ezt követheti a paradicsomszósz, majd a fűszerek és növények: mandragóra porból nagyon keveset, oregánót, koriandert, édesköménymagot, borsot és sót szórunk rá.
Süssük 450 fokon 10 percig, vagy amíg a sajt megolvad és a kéreg aranybarna lesz. Vegyük ki a pizzát a vágódeszkára, és vágjuk szeletekre.


Nincsenek megjegyzések: