Korábbi cikkünkkel ellentétben most nem az édesszájúaknak kedvezünk. A kétféle receptet két európai ország gasztronómiájából merítettük: Franciaországból és Olaszországból.
Hagyományosan
a ratatouille egy francia provence-i étel párolt zöldségekből, amelyek
bár csodálatos ízűek, a színeik összefolynak. Nem úgy a Ratatouille című
filmben. Az alábbi recepttel legalább olyan ratatouille-t készíthetsz,
amely ugyanolyan szép és ízletes, mint a filmben - remélhetőleg, hiszen
bevallom, magam sem vagyok egy séf.
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db padlizsán
- 4 db cukkini
- 2 db paprika
- 40 dkg paradicsom
- 1 db babérlevél
- egy ág kakukkfű
- 7 dkg fenyőmag
- 7 dkg napraforgómag
- az étel lelke: só és bors
Elkészítés
A hagymát
megpucoljuk, apróra vágjuk, és forró olajban pároljuk néhány percig. A
fokhagymát is megpucoljuk, összezúzzuk vagy lereszeljük. A padlizsánt és
a cukkinit megtisztítjuk, kockára vágjuk, és a kierezett, kockára
vágott paprikával és a fokhagymával együtt az üvegesre párolt hagymához
adjuk. 10 percig főzzük, közben néha megkeverjük.
Hozzáadjuk a paradicsomot és a fűszereket, majd kb. 30 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Beleszórjuk a fenyő- vagy napraforgómagot, és még ízesítjük, ha szükséges.
Hozzáadjuk a paradicsomot és a fűszereket, majd kb. 30 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Beleszórjuk a fenyő- vagy napraforgómagot, és még ízesítjük, ha szükséges.
A
film egy "coming-of-age" történetet mutat be, amelynek középpontjában a
valós Mystic Pizza szalon áll, ahol Daisy Arujo megpróbálja megtalálni a
jövőjét jelentő utat. Ez sokaknak lehet még ebben a hónapban is
aktuális téma, rendben, de Daisy mindezt egy recept titoktatos
összetevőin keresztül próbálja meg elérni. A muglik számára készült esti
filmből azonban kivágták a legjelentőségteljesebb, titokzatos
hozzávalókat.
Hozzávalók
- univerzális rizsliszt
- 0,5 tk mandragóra lereszelve
- 1 tk cukor
- 1 csomag gyorsporos élesztő
- tökmagolaj
- 2 tk kukoricadara
- fokhagyma
- 1 ek. apróra vágva friss oregánó
- 1 ek. darált friss koriander
- 3/4 tk. édeskömény magvak
- 1/4 tk. tört pirospaprika
- mozzarella sajt
- 8 uncia doboz sómentes paradicsomszósz
- az étel lelke: só és bors
Elkészítés
Egy nagy
fatálba tesszük a kimért lisztet és szitabűbájjal puhábbra varázsoljuk.
Meleg vízben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, hagyjuk állni 5 percig.
Az élesztős keverékhez adjunk hozzá 1 csésze rizslisztet, olajat és 1/4
teáskanál sót, majd keverjük össze, hogy lágy tésztát kapjunk.
A tésztát körülbelül 10 percig dagasztjuk. Egyszerre csak 1 evőkanálnyit adjunk hozzá a maradék lisztből, hogy a tészta ne ragadjon a kezünkhöz. Letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük, amíg a duplájára nem nő.
A tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk. Kenjünk be egy tepsit tökmagolajjal és helyezzük bele a tésztát, a széleit préseljük össze, hogy kéreg képződjön. A tésztát lefedve állni hagyjuk újabb 10 percig.
Ezt követheti a paradicsomszósz, majd a fűszerek és növények: mandragóra porból nagyon keveset, oregánót, koriandert, édesköménymagot, borsot és sót szórunk rá.
Süssük 450 fokon 10 percig, vagy amíg a sajt megolvad és a kéreg aranybarna lesz. Vegyük ki a pizzát a vágódeszkára, és vágjuk szeletekre.
A tésztát körülbelül 10 percig dagasztjuk. Egyszerre csak 1 evőkanálnyit adjunk hozzá a maradék lisztből, hogy a tészta ne ragadjon a kezünkhöz. Letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük, amíg a duplájára nem nő.
A tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk. Kenjünk be egy tepsit tökmagolajjal és helyezzük bele a tésztát, a széleit préseljük össze, hogy kéreg képződjön. A tésztát lefedve állni hagyjuk újabb 10 percig.
Ezt követheti a paradicsomszósz, majd a fűszerek és növények: mandragóra porból nagyon keveset, oregánót, koriandert, édesköménymagot, borsot és sót szórunk rá.
Süssük 450 fokon 10 percig, vagy amíg a sajt megolvad és a kéreg aranybarna lesz. Vegyük ki a pizzát a vágódeszkára, és vágjuk szeletekre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése