2022. július 15., péntek

A Kviddics Világkupáról tőlünk, Nektek - II. rész

Megérkezett várva várt cikkünk a 429. alkalommal, Brazíliában, Copa de Magoban megrendezett Kviddics Világkupáról. Megannyi fordulat, cselszövés és tragédia szőtte át az utóbbi néhány hónapot, ami alatt a játékosok egymást gyepálták a levegőben, avagy a seprűn lovagolva attrakcióztak.



A májusi szünetben a rajongók már egymásnak feszültek, hogy védjék kedvenceiket. Addigra Kanada kimutatta a foga fehérjét a korábban garantáltan továbbjutó Spanyolországgal szemben, és hatalmas fölénnyel helybenhagyták a spanyolajkú válogatottat. Mindezek után el is fáradt a csapat, nem volt bennük több.


Kanada - Spanyolország
(mérkőzés időtartama: 7 óra 57 perc)
370 - 220


Megfagyott a levegő, amikor a hazai pályán mozgó brazilok és az északi fjordok mellől érkező norvégok csaptak össze. Szoros küzdelem után Norvégia győzelmével zárult a harc, a brazilok közül egy terelő és két hajtó is komoly fejsérülést szenvedett. Ekkor már érezhető volt az elődöntők vérengzésének szele.


Brazília - Norvégia
(mérkőzés időtartama: 3 óra 23 perc)
170 - 240


Az írek, akik négy éve is bronzmeccset játszottak Németországgal, ezúttal nem csak a németek ellen vesztettek, de fogójukat is, akinek az életéért jelenleg is küzdenek a brazil város ispotályában. A torna egyik legnagyobb felfordulásáról a nézőtéren ülő Sáros Pál Donát, a budapesti székhelyű, Istenhegyi Ifjak játékosa úgy nyilatkozott: “Esélye sem volt az üldözők trükkjei és a közben hátába szaladó gurkó ellen. Akkor lett volna esélye, ha a neve nem Manu Neuer, hanem Damyan Volkov, de nem mindenki születik legendának. Colton Fisher, ő például annak született, mégsem rántotta be maga közé egyik csapat sem… *mérgelődik* Elkanyarodtam, ezt majd vegyék ki, a lényeg, hogy most mindannyian pálcánkat emelhetjük egy újabb játékosért. A kviddics már csak ilyen.”




Bronzmeccs:
Írország - Németország
(mérkőzés időtartama: 5 óra 54 perc)
300 - 320


A történtek két napi csúszást jelentettek a hideg páros, Kanada és Norvégia számára; utóbbi csapat felvette a kesztyűt és bravúros, tizenkét órás meccset követően, bejutott a döntőbe Németország ellen. A kanadai csapat két tagja combnyaktörést és több bordatörést szenvedett, míg a közéjük szorult norvég játékos bokaszalagjai és izmai szakadtak. Utóbbinak nagyobb figyelmet voltak kötelesek szentelni, tekintettel a néhány nappal később esedékes döntő miatt, amit végül a kispadról nézhetett végig Eskild Ulrich, a norvég terelőjátékos.


Német válogatott
Seprű: Wierzba '21
Meccsenkénti gólátlag: 32 gól/meccs
Cikesz elkapásának átlagos ideje: 222 perc
Menedzser: Nico Liebhart


Norvég válogatott
Seprű: метеор
Meccsenkénti gólátlag: 28 gól/meccs
Cikesz elkapásának átlagos ideje: 189 perc
Menedzser: Iver Skagestad


Az elmúlt hónapokban a világ legjobbjai mérték össze erejüket, az igazi, végső küzdelem csak, amely hátra volt. A kabalák, az edzők, a rajongók óriási hangulatot teremtettek a stadionban, a játékosok bemutatkozásai csak fokozták mindezt, Brazília készült felrobbanni a mágusok energiáitól és a sajtó minden játékos megmozdulását kommentálta.


Döntő:
Németország - Norvégia
(Június 23. - mérkőzés időtartama: 12 óra 12 perc)
310 - 380 - a cikesz a norvég csapaté lett


A mágussport történelem során a legtöbb fennakadással zajló meccset nézhették végig a jelen lévő és a közvetítések előtt kuporgó nézők. Ezzel a meccsel az 1473-as világbajnoksághoz közeli hibaarányokat produkáltak. Németország zsebelte be elsőként a szabálytalanságokat, amelynek mértéke meghaladta az így is lazának tekinthető határokat. Direkt földnek repülések, akadályozás céljából a másik seprűjének manipulálása még a finomabb kategóriába sorolható figyelmeztetések voltak.


Eközben a norvégok sem árultak zsákbamacskát, seprűre felguggolva ugrották át a gurkót, a karikába kapaszkodva gyorsítottak a menetirány változtatásán. Rajongóik óriási dörömböléssel motiválták csapatukat, miután négy órával az első sípszó után az ég leszakadt és eláztatta az egész aréna játékterét. Az esőt kihasználta a norvég csapatban megbújó hydromágusként is ismert Sigrid Kristoffersen, fogó, a játékot a szabálytalanságokat követően fél órára megállították és a norvég elemistára erősebb, mágiáját blokkoló karkötőt adtak. Miután tizenkét óra játékidő lezajlott és elkapta a cikeszt, a meccs végén úgy nyilatkozott: “Éppen eléggé felmérgeltek, hogy megnyerjem a csapatomnak ezt a meccset. És meg is tettem.”

A verseny végén Németország nem volt hajlandó nyilatkozni, ám a bronzérmes írek annál inkább, akik szerint a németek jobban teszik, ha a négy évet arra használják, hogy komolyabban ráedzenek a fordulóikra és a manővereikre, mert az idei harc és Neuer elvesztése nem marad revans nélkül.

Ennyi volna az idei kupa végkimenetele, mely alatt bizony szem nem maradt szárazon. Ki örömében, ki-ki bánatában sírta el magát, volt akinek a szeme inkább vérben forgott a dühtől, de egy biztos: négy év múlva fog igazán gyümölcsözni az idei feszültség.

Számodra milyen benyomást keltett az idei mezőny? Írd meg szerkesztőségünknek, hogy a következő számban a Te véleményed is szerepeljen!
 
 

 

Nincsenek megjegyzések: