2022. április 15., péntek

Hogyan pattintsd ki magad a strandszezonra?

Imádtuk a karácsonyt, imádtuk a szilvesztert, imádtuk a forrócsokis téli estéket és biztos vagyok benne, hogy imádni fogjuk a húsvéti sonkát friss kaláccsal. Már csak az a kérdés, hogy a plusz kilóinkat is ugyanúgy fogjuk-e szeretni, mint azt a rengeteg bűnözést, melyet elkövettünk a hideg időszakban... A legtöbb ember válasza az, hogy nem. Sokan már most szédelegve, léböjt kúrától erőt vesztetten tántorognak a folyosón, esetleg a megszokott két sor csoki helyett már csak egyet mernek bedobni így, hogy maguk mögött hagyták a vizsgaidőszakot. Mondok én valamit: a Baywatch-ban nem plöttyedt pipik és gizda giliszták futkostak a vízparton, de nem ám! Azokon a fenekeken gond nélkül törtek diót, a hasak pedig szabályos kockákat formáltak. Te is szeretnéd, ha lassított felvételben másznál ki a medencéből vagy erotikus zene csendülne fel, mikor letéped a pólót izzadt testedről? Megmondom, mivel érheted el, hogy minden lélegzet elálljon - még a sajátod is!


Őstulok/Réem (01.27.-02.23.)
Imádod a lustulást, a tükörbe nézve mégis elhúzod a szádat, ahogy ujjaid közé csippented a hasadon lévő felesleget. Igaz, ami igaz, azon csak a jól megfontolt diéta segíthet, azonban fontos, hogy valamiféle mozgással kombináld. Az lenne a legjobb, ha nem csupán múló szeszély okán választanál sportágat, hanem megfontoltan tennéd le a voksod valami mellett. Egyértelmű, hogy számodra a tánc lenne a tökéletes mozgásforma. Utálod a monotonitást, nem tesz boldoggá, ha folyton ugyanazt kell csinálnod, ezért könnyen felhagysz bármivel, amibe belefogsz. A tánc azonban, köszönhetően sokszínűségének, mindig tartogat valami újdonságot és arra sarkall majd, hogy fejlődj. Pro érv, hogy nem csupán fizikailag mozgat meg, hanem a koreográfiák és lépések memorizálása miatt szellemileg is frissen tart, este pedig garantálja az időben lefekvést és pihentető alvást.


Tebó/Tebo (02.24.-03.14.)
Számodra az agyad tornáztatása a legfontosabb dolog, különben is távol állnak tőled az izzasztó próbatételek. Ha mégis úgy döntenél, hogy belevágsz valamiféle mozgásba, számodra a jóga az ideális sport. Nem is nevezném sportnak, hiszen a jóga inkább egy életérzés. Amellett, hogy a látszat ellenére minden porcikádat keményen megmozgatja, valójában szellemileg is felfrissít, éppen ezért tökéletes lehet reggel, még az első órád előtt, akárcsak egy fél órát is rászánnod. Azon túl, hogy ébresztőnek kiváló, növeli a rugalmasságod, az állóképességed és az izomzatod is lassan, de magabiztosan építi. Ahelyett, hogy monoton pakolod a könyveidet, keress néhány gyakorlatot és iktasd be őket a napirendedbe: meglásd, pár hét alatt jelentős változáson megy majd át nem csupán a tested, de Te magad is!



Sellő/Mermaid (03.15.-04.11.)
Gondolom, senkit sem fog meglepni, hogy csillagjegyedhez méltóan a vízközeli sportok jelentik majd számodra a megoldást elhanyagolt, megfáradt tested felélesztésére. Imádsz hosszasan habfürdőzni, de az órákig tartó zuhanyt sem veted meg, nyáron pedig ki sem lehet robbantani a vízből, legyen szó medencéről vagy bármilyen természetes úszóhelyről. Megkockáztatom, még az esőbe is szívesen mész ki, hiszen abban a lelked merülhet el - azt kétlem, hogy a sírás is a kedvenc elfoglaltságaid között lenne, de van, aki nem válogat, a lényeg, hogy nedves közeget teremtsen. Az egyetlen dolog, amit tehetsz, hogy úszol. Azon túl, hogy remekül karbantartja a tested, rengeteg kalóriát égetsz el vele és a széles vállakon túl figyelemre méltó izomzatot is építhetsz magadnak. Nem kell attól tartanod, hogy beleunnál, hiszen az is csoda, hogy nem növesztettél még kopoltyút, bár nagy tételben mernénk fogadni rá, hogy nem állsz tőle távol, vagy csak jól leplezed. Fel a fürdőrucit és irány sportolni; szeretnénk, ha Te lennél a nyár szexi vízimentője!


Golymók/Puffskein (04.12.-05.09.)
Nincs is jobb annál, mint a barátaiddal közös programot szervezni, időt tölteni és szórakozni. De mi lenne, ha a benti társasjátékozást, esetleg a folyosón való rendbontásra fordított energiát valami másba fektetnéd? Menjetek ki a többiekkel a szabadba és sportoljatok együtt! A kellemes tavaszi időben rúghatjátok a bőrt a réten, de könnyen szerezhettek hordozható kosárpalánkot, így némi kihívást is csempészhettek a szabadidős tevékenységbe. A kézilabdát csak a különösen masszívaknak ajánlom, mert igencsak el tud durvulni, de ha úgy érzitek, készek vagytok bedobni magatokat, ne habozzatok! Ugyanígy működhet a frizbizés és röplabdázás is, a lényeg az, hogy többen legyetek, nagyokat nevessetek és észrevétlenül, mindenféle kényszer nélkül égessétek a zsírt.



Kentaur/Centaur (05.10.-06.09.) 
Te aztán makacs típus vagy. Addig mész, amíg el nem éred a célod, kerüljön bármibe. Nem félsz attól, hogy bemocskold a kezed, lélekszakadtodig képes vagy küzdeni, ezért számodra olyan elfoglaltság kell, amely kellő mennyiségű kihívással bír. Nem is lehetne kézenfekvőbb megoldás a testépítésnél! Bizony, ha valakinek, Neked az edzőteremben a helyed, elő azokkal a súlyzókkal és kettlebell-ekkel, pattanj az erőgépekre és ne állj meg. Ez az a sport, amiben sohasem vagy készen, mert mindig fejlődhetsz tovább, mindig bírhatsz többet, mindig kitűzhetsz magad elé egy még nagyobb, még lehetetlenebb célt. Bár imádod a nehézségeket, javaslom, hogy keress valakit magad mellé, mert könnyen lehet nyögés a dolog vége és súlyos sérülést is szerezhetsz, ha túl szigorú vagy és túlhajtod magad. Ne feledd, ahogyan sok hónap kellett a plusz kilókhoz, legalább annyi idő kell ahhoz, hogy ismét formába hozd magad. Csüggedésre amúgy sincs okod, hiszen még korán van, júliusra már Te leszel a legkelendőbb diák a tanodában, ezt garantálhatom!



Augurán/Augurey (06.10.-07.08.)
A szíved szakad meg, hogy nincs játékvezetője a tanodának, így jelenleg csak néhanapján, repüléstan órán szállhatsz seprűre. Élsz-halsz a repülésért, ha tehetnéd, naphosszat szárnyalnál. Bánnád is Te, melyik posztra osztanak, csak száguldozhass a levegőben. Van egy jó hírem: ennek nincs akadálya, csupán akarnod kell! A magyarországi klubok mindig szívesen várják az ifjonc jelentkezőket, de Damyan Volkov is ezer örömmel vesz a szárnyai alá, hogy megdolgoztasson. Arról nem is beszélve, hogy bár nyilvánvalóan a kviddics az, ami igazán passzol hozzád, ne feledkezzünk meg az ugyancsak kőkemény edzést és munkát jelentő seprűakrobatikáról sem. Erőnlét, állóképesség, kitartás, koncentráció: ne félj, mire eljön a strandszezon, rád se fognak ismerni a diáktársak, csupán ábrándozó sóhajjal néznek majd utánad. Ne feledd azonban, hogy az első lépést Neked kell megtenned, dönts végül bármelyik mellett is!


Goromka/Jarwey (07.09.-08.05.)
Kíváncsi természeted a környezetednek is feltűnik: tőled hallani a leggyakrabban "miért" kezdetű mondatokat, s talán Te vagy az, aki a legtöbbször néz utána mindennek. Mi lenne azonban, ha nem csak a könyveket bújnád, hanem el is látogatnál azokra a különösen szép tájakra vagy megcsodálnád azokat a történelmi remekműveket, melyekről órákat beszélsz diáktársaidnak? Menj el túrázni; legyen szó akár barlangokban csúszás-mászásról, akár magaslatok vagy völgyek meghódításáról, mindent gyermeki örömmel és lelkesedéssel fogadsz. Számodra nem lenne két egyforma vár és templom, minden erdő minden fája újabb és újabb emléket jelent, nem mellesleg pedig ezekre a helyekre elviheted a házi kedvencedet is, akit alkalmasint méltánytalanul elhanyagolsz az unalmas lapokat bújva. Sétálj a városban, kirándulj a környéken, utazz és láss világot, hidd el, ennyi meneteléstől olyan sok kalória ég el, hogy mire észbe kapsz, elfogysz!


Krup/Crup (08.06.-09.02.)
Te igazán mindent megtettél, tudom jól, egyszerűen rémes a mozgáskoordinációd! Ha kosaraztál, vagy a palánk fölé ment a labda, vagy a környékén se járt, a focilabda valahogy nem csak a csapattársaidat, de a kaput is elkerülte, tánc közben megtapostad a partnered, aki azóta is bakancsban jár próbára, a tenisz pedig - hasonló okokból kifolyólag - ön- és közveszélyes sportág a számodra. Van azonban egy szenvedélyed: közel állsz a természethez, imádod a virágokat, de fűszernövényekkel is előszeretettel foglalkozol. A kertészkedés legalább olyan szuper mozgás lehet, mint bármi más! A városban rengeteg programot szerveznek, többek között faültetést, térszépítést: jelentkezz! Járj el, kóstolj bele az ásásba, permetezésbe, ültess virágokat, locsold és gondozd őket, esetleg segíts a város nyugdíjasainak a kerti munkákban. Ha minden hétvégét kemény fizikai munkával töltesz a ház körül, meglásd, belefér az a kis süti vacsi után!


Hurú/Fwooper (09.03.-10.03.)
A Te kedvenc időtöltésed az, hogy stresszelj és mindenen felhúzd magad. Igazi kis puffogó vipera vagy, ezért olyan mozgásformát ajánlok Neked, ahol garantáltan nem kell mások hülyeségeivel foglalkoznod, nem szól hozzád senki és még azt a rengeteg negatív energiát is átforgatod valami pozitívba. Minden reggel és este egy-egy óra futás csodákra képes, már amennyiben rólad van szó. Ilyenkor egyedül lehetsz a saját gondolataiddal, saját csendeddel, akár ki is ürítheted elmédet, hogy frissen, nyugodtan vághass bele egy új napba. Fontos, hogy reggel és este is is szánj rá időt, hiszen míg a délelőtti órákban végzett mozgás erőt ad a nap hátralévő részéhez, addig az esti etap lehetőséget biztosít arra, hogy levezesd a feszültséget, majd nyugodtan hajtsd álomra a fejed. Talán a környezeted sem tűnik olyan bosszantónak, s plusz pont, hogy nyárra minden feleslegtől megszabadulsz majd.


Kákalag/Grindylow (10.04.-11.02.) 
Imádod az állatokat, ezer örömmel ajánlkozol, ha egy ismerősöd nem tud vigyázni négylábú társára. Elképzelhető, hogy a szüleid nem tartanak elég felelősségteljesnek, ezért vágysz annyira mások kedvencei után, de az is lehet, hogy szerencsés vagy és magadénak tudhatsz egy hű társat. Ahelyett, hogy csak elvégeznéd pajtásoddal az egészségügyi sétát, menjetek ki a szabadba játszani. A városban mindig szükség van kutyasétáltatóra vagy a menhely számára önkéntesekre, így valami jót is tehetsz másokkal, ami szintén nem elhanyagolható szempont, ha rólad van szó. Ez esetben összekötöd a kellemest a hasznossal: állatokkal töltöd az időd és még rengeteget mozogsz is. Kirándulj, tanítsd őket, szórakozzatok! Ha úgy érzed, egyedül nem lennél el olyan jól kedvenceddel, hívj magaddal más gazdikat is, menjetek együtt. Így talán mást is arra sarkallhatsz, hogy mozogjon többet és sem Te, sem kutyusod nem maradtok magányosak egy pillanatig sem.


Zanzárd/Moke (11.03.-11.29.)
Igazi partiarc vagy, téged nem lehet olyan lapos dolgokkal lekötni, mint a labdapattogtatás vagy a futkosás: fusson az, akit kergetnek! Így sincs okod az aggodalomra, hiszen - legyen bármily hihetetlen - az olyan tevékenységek is jelentős mennyiségű kalória elégetésére alkalmasak, mint a teke, a bowling vagy akár a billiárd és csocsó! Előbbi kettő bitang jó feneket és lábakat csinál, elvégre elsősorban az alsó tájékot mozgatja meg, emellett pedig kitűnő recept arra, ha gyenge a gerinced. Utóbbi kettő leginkább a karodat terheli, azonban itt is bekapcsolódik minden más testrészed is. Garantáltan szörnyű izomláz fog gyötörni két-három óra bowlingozás után, főleg akkor, ha ezt egy pár billiárd meccsel vezeted le. Sokan hihetnék, hogy lusta vagy, azonban nem szabad elfelejtened, hogy mindenkinek azt kell csinálnia, amiben jól érzi magát, Te pedig épp ebből hozod ki a legjobbat. Már csak attól kell félni, hogyha túl sokat játszod ezeket a játékokat, végül legyőzhetetlenné válsz - Te viszont még ebbe a szerepbe is szívesen helyeznéd bele magad.


Tündérmanó/Pixi (11.30.-12.28.)
Noha diákújság vagyunk, mégis szükséges, hogy olykor-olykor eltérjünk a megszokott gyakorlattól. Te is így fogsz tenni - remélhetőleg -, miután elolvastad a csillagjósdát, ugyanis számodra a tökéletes testmozgás nem más, mint a szex! Tudtad, hogy csupán pár percnyi csókolózással akár száz kalóriát is elégethetsz? Ha ezt kombinálod a pároddal töltött igazán forró és szenvedélyes légyottal, az kisegít téged újabb négyszáz kalóriával, de az sem gond, ha lustább típusok vagytok, nagyjából kétszáz kalóriát egy kényelmes tempójú együttlét is könnyen eléget. Mielőtt belevágnátok, azért ne feledkezzetek meg a védekezésről és tartsátok szem előtt, hogy bár sportnak sem utolsó, ez elsősorban mégis csak egy vágy ébresztette tevékenység - semmiképp sem feladat!



Vízimanó/Kappa (12.29.-01.26.) 
Nem vagy túl beszédes, éppen ezért sokszor válsz mások prédájává, az így szerzett sebekre pedig a legjobb a gyógyír az evés. Mi lenne azonban, ha siránkozás és nassolás helyett inkább belevágnál valamilyen küzdősportba? Bár a legtöbb esetben azt tanítják, hogy sohase használd az elsajátított technikákat, hiszen nagyon veszélyes, az önvédelmi kurzus, esetleg karate vagy taekwondo tökéletesen alkalmas a testi egészség fenntartásához és megfelelő lelki egyensúly kialakításához. Ezen felül magabiztosságot is ad, fejleszti a reflexeket, a koncentrációt, tehát nem csupán az életed egyetlen területén válik hasznodra. Azon túl, hogy leolvadnak a kilók, a tanulás is sokkal jobban fog menni, ennek köszönhetően kiköszörülheted a csorbát, melyet az előző tanév végi bizonyítványod jelentett.



Nincsenek megjegyzések: