2021. november 15., hétfő

Rosales in the HOUSE - interjú az új igazgatóhelyettessel

Sokévnyi odaadó munka után Várffy-Zoller Róbert tanár úr lemondott igazgatóhelyettesi posztjáról, utódja pedig végre egy nő lett a férfiak uralta vezetőségben: Nadia Rosales. Őt faggattam ki kicsit egy délután.


Üdvözlöm, Tanárnő.. illetve, most már Igazgatóhelyettes asszony! Először is, had gratuláljak a kinevezéséhez! Másodszor pedig: szólíthatom Igihelyettes néninek?
Ez kedves, köszönöm, de nekem tökéletesen megfelel a Rosales tanárnő is, mert most is ugyanaz vagyok, mint aki voltam, és azért remélem, annyira még nem tűnök öregnek. *Mosolyog.*

Nem, dehogy, rendkívül fiatalosnak és csinosnak tetszik lenni! Simán megnyerne egy szépségversenyt is!
Nagyon kedves vagy! *Nevet és a fejét rázza.*

De, minthogy nem emiatt vagyunk itt, had kérdezzek kinevezése kapcsán: Vannak nagy tervei, lelkesen dédelgetett elképzelései, amiket az új pozíció birtokában véghez szeretne vinni? És ami még fontosabb: szerepel köztük a hétfői tanítási nap eltörlése, és a hétvégéhez csatolása? Ugyanez a kérdés a péntekre is áll.
Ezek remek ötletek, magam is elgondolkodtam rajta és szép is lenne, de sajnos a tanrend jelenleg nem teszi lehetővé azt, hogy a hétfői és pénteki tanítási nap megszűnjön, és most talán sokak kedvét letöröm, de ez nem kerül bevezetésre. Jó hír viszont, hogy tervben van egy ösztöndíjprogram létrehozása és egy cserediákprogram kiépítése is, amely lehetővé tenné azt, hogy szomszédos országok iskoláiba lehessen elutazni egy félév erejéig, megismerkedni az ottani kultúrával és elsajátítani egy külföldi nyelv ismeretét. Ezeket mindenképp szeretném véghez vinni, emellett igyekszem támogatni a kollégákat és diákokat is. Ezúton is jelzem, ha bárkiben felmerülne valamilyen probléma vagy javaslat, keressen bátran! Anton igazgató úrral, ha csodákra nem is vagyunk képesek, de igyekszünk minden feltételt megteremteni a megfelelő tanulási környezet kialakításához és megtartásához.

Izgalmasan hangzanak ezek a programok! De biztos akad, aki a fordító varázslatok mellett fölöslegesnek találja más nyelvek elsajátítását. Nekik mit mondana?
Nekik azt mondanám, hogy egyetlen varázslat sem helyettesítheti azt a tudást, amit megszerezhetsz magadnak. Természetes, hogy praktikus okokból használjuk ezeket a varázslatokat, de gondoljunk csak bele abba, ha mondjuk olyan helyzetbe kerülünk, mikor blokkolják a varázserőnket, vagy elveszítjük az ehhez szükséges eszközeinket, akkor nem jobb, hogy elő tudjuk hívni az elménkből azokat az idegen szavakat?

De, teljesen jogos, én például rendszeresen elhagyom a pálcámat itt-ott... Visszakanyarodva a kérdésekhez: Milyen változásokat okozott a mindennapjaiban, hogy most már a tanítás mellett Anton bá helyetteseként is meg kell állnia a sarkán? Nagyon megbolygatta a napi rutint, sokkal kevesebb szabadideje maradt? Van azért lehetősége találkozgatni Kállay tanár úrral, ugye?
Egyelőre még nem túl sok változást tapasztaltam, de valamelyest több teendőm akad, ezért is adtam le a felsőbb évesek óráit, hogy legyen időm a helyettesi teendők elvégzésére. Ami pedig a Kállay tanár úrral kapcsolatos kérdésed illeti, kibővíteném, minden kollégámra jut időm, bárki előtt nyitva áll az irodám ajtaja.


Ó, akkor le vagyok maradva, én csak róla hallottam pletykákat...
Még szerencse, elég bizarr lenne, ha mindenkivel is összehoznának ezek a pletykák. *Megint nevet.* Komolyra fordítva a szót, jelenleg nincs párkapcsolatom senkivel, és ha lenne is, akár Kállay tanár úrral, akár mással, az biztos, hogy nem az iskolára tartozna.

Hát jó, akkor erre majd visszatérünk a hivatalos interjú után. Mondja Tanárnő, milyen érzéssel tölti el, hogy egy híres, nemzetközi varázslóiskola vezetéséhez tartozik, különösen annak fényében, hogy mugliismeretet oktat? A mai napig még mindig sokan táplálnak ellenséges érzéseket a varázstalanokkal szemben, és nézik le azokat is, akik a megismerésükkel foglalkoznak, vagy kapcsolatot ápolnak velük. Remél változást elérni ezügyben, vagy a tárgyát teljesen külön kezeli az új feladataitól?
Köszönöm a kérdést, már csak azért is, mert ez valóban rámutat egy problémára. Bár az elmúlt évtizedekben már sokat javult a helyzet, azért, ahogy Te is mondtad, a mai napig akadnak ellenséges szemléletek a muglikkal kapcsolatban. Többek között célom az is, hogy megmutassam, nem kell ellenségként bánni a varázstalanokkal, sőt, bizonyos esetekben még tanulhatunk is tőlük. Remélem, hogy ha akadnak is ilyen ellentétek itt a kastély falain belül, azokra sikerül megoldást találnunk.
Az pedig, hogy bizalmat szavazott nekem az Igazgató úr, nagyon megtisztel, örülök annak, hogy egy ilyen neves iskola vezetésében vehetek részt, és remélem, hogy én is hozzá tudok majd tenni valamit az elkövetkezendő pár évben.

Ebben teljes mértékben biztos vagyok, a Tanárnő eddig is szuper volt! Na de vannak ám kevésbé hivatalos kérdéseim is! Például melyik a kedvenc színe?
A kedvenc színem a zöld és annak minden árnyalata, de emellett kedvelem a vöröset, a lilát, a türkizt és a feketét is.

Na jó, a kedvenc szín igazán fontos, mint azt tudjuk, de egyesek, akik esetleg nem járnak az óráira, lehet többet is szívesen megtudnának az Igihelyettes néniről. Meséljen egy kicsit magáról! Miket szeret csinálni, hol szeret lenni, és kikkel? Tetszik a rúzsom? *Ismét nevetünk.*
A rúzsod nagyon tetszik, ez a szín remekül áll. Milyen árnyalat ez?

Ez ilyen piros...sas? Nem tudom, de szép! De bocsánat, most nem rólam van szó.
Lássuk csak, nagyon szeretem tanulmányozni a muglikat, kiskoromban jó néhány évet töltöttem utazással, egy lakókocsival jártunk körbe országokat. Most is szívesen utazom, ha tehetem. Emellett kedvelem nagyon a közösségi rendezvényeket, a táncos mulatságokat, szeretek táncolni is. Van egy kislányom, aki most jár az előkészítőbe, ha minden igaz, néhány év múlva Ő is itt folytatja a tanulmányait. Szabadidőmet szeretem a családommal és a barátaimmal tölteni. Sajnos néhányuk mostanában nagyon elfoglalt, de remélem, hamarosan azért akad idejük majd egy kis beszélgetésre.

Ez a lakókocsis utazás nagyon izgalmasnak hangzik, meg persze muglisnak. De hát mi mást várnánk a mugliismeret tanárnőtől? Honnan ered az a nagy érdeklődés irányukba? Nem nézték ki emiatt a varázslótársadalomban?
Szerintem sokan már sejthették, hogy az édesapám mugli, édesanyám pedig annak ellenére, hogy aranyvérű családba született, mugli hivatást választott magának. Néprajzkutatóként miatta sokat utazgattunk, ezzel telt a gyerekkorom, és azt hiszem, hogy ez a nagy érdeklődés a szüleimnek köszönhető. Sőt, biztos vagyok benne. *Pillanatnyi mosoly jelenik meg az arcán, aztán újra komolyra fordul.* Akadtak emiatt lenéző pillantások, sőt a minap egy kedves kollégától is kaptam egy nem túl szép kritikát, de azt gondolom, hogy ez is csak egy vélemény, mindenkinek lehet véleménye, és azt tiszteletben tartom. Ami pedig sértő, azzal nem foglalkozom.

Helyes, jól teszi! A gyűlölködők pukkadjanak meg! Egyébként hol találhatják meg a diákok, és milyen ügyben kereshetik?
A diákok a kastélyban szinte bárhol összefuthatnak velem, de leginkább a tanári szobában találhatnak meg délelőtti és délutáni órákban egyaránt, ha bármi kérdésük vagy problémájuk lenne. A kérdéseket tekintve mondhatom azt, hogy szinte bármivel megkereshetnek, legfeljebb ha a kérdés speciális segítséget igényel, akkor továbbítom őket a megfelelő szakemberhez. Pályázatokkal és ösztöndíjakkal kapcsolatos kérdésekben szívesen adok nekik útmutatást, de bármi egyéb kérdéssel is zargathatnak, kérdezhetnek rendezvényekről, és ha konfliktusuk adódik valakivel, abban is megpróbálok segíteni. Karriertanácsadónk van, ezért a pályaválasztók inkább hozzá forduljanak, ellenben én is szívesen adok segítséget, ha valaki hozzám fordulna.




Igazán nagyon szépen köszönöm, hogy időt szakított a kérdéseimre! És biztosan nem vagyok egyedül azzal, ha sok sikert és kitartást kívánok a további munkájához!
Én köszönöm, remek kérdések voltak, csak így tovább, Neked is sok sikert az íráshoz! És minden diáknak sok sikert kívánok ehhez az új tanévhez!



Nincsenek megjegyzések: