2021. augusztus 15., vasárnap

Változások, tervek - Tőlünk: Nektek

Bizonyára mindenki tudja, kik is vagyunk mi - a diákönkormányzat az első évindító bulitól az utolsó végzős bálig fogja a diákok kezét, segíti és szórakoztatja őket. Ismét egy tanév végéhez közeledünk, így jó ötletnek láttam feleleveníteni egy régi szokást: nevezetesen azt, hogy egy rövid cikk keretében beszámoljunk munkánkról, és a csapatunkban megesett változásokról. Reményeim szerint a jövőben is megmarad majd ez a lendület, és a mindenkori DÖK elnök néhány mondat erejéig ilyesformán is kapcsolatba léphet veletek!

Kezdjük talán a változásokkal. Mihail Vladiszlav Sztravinszkij elnökünk elballagott, megtisztelő posztját én, Somogyi Agáta Dominika vehettem át. A DÖK azonban nem működhet helyettes nélkül, így mellém került Mórocz Aser Móric, hogy jobbkezemként mindenről tudjon, és mindent megoldjon. Együtt sikeresen meggyőztük Denis Albert Brightmore volt diákönkormányzati elnököt, aki jelenleg tanári minősítésében van jelen iskolánkban, hogy felügyelőnkként segítse munkánkat.


Mihail Vladiszlav Sztravinszkij, Somogyi Agáta Dominika, Mórocz Aser Móric és Denis Albert Brightmore


A tanév során több kisebb akciónk is volt, ezekről most pár szóban szeretnék megemlékezni, ezúton is megköszönve minden tagnak az ötletelést, kezdeményezést, proaktív szervezést. Az első hetekben gyűjtést szerveztünk a diákok között, a gyógynövénykertek, üvegházak, és a kastély közötti területen többször is felbukkantunk perselyeinkkel, és bizony sokan adakoztatok is. A befolyt összegből olyan öntevékeny csoportok munkáját támogattuk, akik nonprofit módon foglalkoznak kertek hatékony törpétlenítésével. Az egyre ismertebbé váló ExTörp hálás volt a támogatásért, és biztosított róla minket, hogy az adományok jó helyre kerültek. Köszönjük mindenkinek, akik nem sajnálták knútjaikat, sok kicsi bizony sokra ment!

Felvetettük, és segítettünk kialakítani egy, a város időseit támogató lehetőséget, az úgynevezett szomszédgyerek rendszert. Vállalkozó szellemű, szabadidővel, szociális érzékkel és segítőkészséggel rendelkező diákjaink immár szervezetten járnak be Bogolyfalva idősebb polgáraihoz, hogy segítsenek nekik az ügyes-bajos ház körüli teendőikben. Be kellene vásárolni? Le kéne nyírni a füvet? A kutyus sem sétáltatja meg magát? Esetleg megereszkedett a tető a hó alatt, és kéne egy kis ügyes, gyors segítség? Nekünk, diákoknak plusz tapasztalat, nekik óriási segítség, nem is csoda, hogy a legtöbben kapva kapnak a lehetőség után. Ez is önkéntes alapon működik, de természetesen nem is bogolyfalviak lennének, ha nem várnák a diákokat minden alkalommal valami aprósággal, legyen az frissen sült sütemény, vagy csak pár pohár frissítő. Ha Te is kedvet kaptál ahhoz, hogy felajánld szolgálataidat, ne habozz, add le neved és elérhetőséged a DÖK teremben.

Senki számára nem lehetnek ismeretlenek a cipősdobozos gyűjtési akcióink, ezúttal pedig nem más volt ennek kedvezményezettje, mint a Mancs-hely. Kutya-, és macskatápot, jó állapotú nyakörveket, pórázokat, játékokat gyűjtöttünk és szállítottunk le a menhelyre, hogy ezzel is segítsük az ott gondozott állatok életét. Ha örökbefogadáson gondolkozol, ne habozz felkeresni őket és érdeklődni, számtalan szeretetgombóc várja új gazdiját!

A sok feledékeny és rohanó lakó életének megkönnyítésére is igyekeztünk kiötölni valamilyen apró, mégis jelentős segítséget. Átlátszó, üvegfalú ládák, úgynevezett elveszett tárgyak dobozai kerültek elhelyezésre a város több csomópontján, ahová a talált tárgyakat egyszerűen be lehet dobni, azonban mégis védve maradnak az időjárás viszontagságaitól. Ezekben a dobozokban könnyebb megtalálni, amit elvesztettél, sőt, ha megkéred az egyiket, hogy ugyan árulja már el, hogy bármelyik dobozba dobtak-e be lámás kulcstartót, akkor egy okos kis bűbájnak köszönhetően rögtön megtudhatod azt is, hogy a számos közül melyikben találod majd meg. Egyelőre a Főtéren [1-es számmal], a Macskabagoly [2-es], Holdfény [3-as], Tündérmanó [4-es] és Mennydörgő utca [5-ös] elején, és a Vendéglátó negyedben két ponton [6-os és 7-es] lettek kiállítva, de továbbra is készülnek még a ládikák szorgos dököseink kezei között.

Idén a kirándulás sajnos elmaradt, ám mindenki biztos lehet benne, hogy jövő évben extra körültekintéssel szervezzük majd meg, pótolandó a kihagyást. Az eseménnyel kapcsolatban további részletekkel majd csak később jelentkezünk, addig is szeretnénk felkelteni érdeklődéseteket, és elindítani a pletykákat, így csak ennyit idéznénk: "Éles karom szántja fel az erdőt és a rétet, fekete lepelként burkolja be szívedet a végzet."

Eredményes vizsgaidőszakot kíván mindenkinek a Diákönkormányzat, és ha bárkiben kérdés, vagy esetleg megvalósítandó ötlet foganna meg, ne habozzon megkeresni akár engem, akár valamelyik társamat.



Nincsenek megjegyzések: