Akár diák az ember, akár dolgozó felnőtt, sokszor érzi azt, hogy nincs kedve pepecselni a konyhában. Ilyenkor jön jól néhány olyan recept, ami gyorsan elkészül, s kevés hozzávaló kell hozzá. Az sem elhanyagolható, ha emellett finom és egészséges is. Jelen cikkben most egy teljes napi menüt állítottam össze nektek, melyben gyorsan elkészíthető, finom, s relatíve egészséges recepteket gyűjtöttem össze.
Reggeli, ha sósat kívánsz – „Tortilla” omlett
Hozzávalók:
- 2 tojás
- valamilyen felvágott
- sajt
- zöldségek
- só, bors, petrezselyem
- olaj
A tojást fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemmel, majd villával alaposan elkeverjük. A serpenyőbe öntünk egy kis olívaolajat, majd a keveréket beleöntjük, s lassú lángon sütni kezdjük. Közben felvágjuk a felvágottat, sajtot és a zöldségeket, ezt természetesen kivitelezhetjük egy gyors pálcalegyintéssel is. Mikor a tojás már szépen átsült, először a közepéig kicsit bevágjuk, majd rápakoljuk a feltéteket. Az így kapott cikkelyek mentén a tojást összehajtogatjuk, s már tehetjük is a tányérra. Ízlés szerint a zöldségeket rátehetjük a tojásra, vagy ehetjük akár mellé is.
Reggeli, ha édesre vágysz – Sült zabkása
- egy banán
- 150 ml tej
- 2 ek zabpehely
- 1 kk sütőpor
- 1 ek kakaópor
- pár szelet étcsoki
Az étcsoki kivételével mindent berakunk egy turmixgépbe, majd krémes állagúra turmixoljuk. Ha ez megvan, akkor egy kisebb tepsibe öntjük, majd belehelyezzük a kocka csokikat és 170 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Mivel nincs benne sem cukor, sem édesítőszer, én még melegen össze szoktam keverni, ezzel érve el, hogy a csoki pont kellemes édességet adjon neki.
Ebéd – Paradicsomos-fetás tészta
Hozzávalók:
- 30 dkg koktélparadicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 200 g feta sajt
- picit citromhéj
- olívaolaj
- só, bors
- 1 marék friss bazsalikom
- 250 gr tészta
A paradicsomot beöntjük egy tepsibe, majd fűszerezzük sóval, borssal és fokhagymával. Meglocsoljuk olívaolajjal és összekeverjük. Ezt követően a tepsi közepére, a paradicsomok közé behelyezzük a fetasajtot, amit meglocsolunk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, illetve reszelünk rá egy kevés citromhéjat. 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Míg sül, addig a tésztát megfőzzük, majd ha megfőtt, akkor leöblítjük és pici olajat öntünk rá, hogy a szálak ne ragadjanak össze. Az elkészült sült fetát és paradicsomot vegyük ki a sütőből, szórjuk meg felvágott bazsalikommal, majd keverjük össze a tál tartalmát. Végül keverjük hozzá a tésztát is, és már csak a jóízű étkezés marad hátra.
Vacsora – Túró alapú pizza
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g zsírszegény túró
- 5 ek zabpehelyliszt (ledarált zabpehely)
- 1 nagyobb tojás
- só, bors
Feltét:
- paradicsomos vagy tejfölös alap
- sajt
- sonka vagy csirkemellkocka
- zöldségek (gomba, koktélparadicsom, articsóka, uborka, karfiol, stb.)
A hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokos előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A félig megsült pizzákat kivesszük a sütőből, ízlés szerint rárakjuk a feltétet, majd további 10-15 percig sütjük, amíg ízlésünknek megfelelően minden megpirul.
+ 1 finomság
- 2 ek instant kávé
- 2 ek cukor
- 2 ek meleg víz
- tej
Az instant kávét, a cukrot és a vizet krémes állagúra habosítjuk. A pohárba tejet öntünk, majd a tetejére kanalazzuk a kávékrémet, összekeverés után pedig már fogyasztható is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése