2021. április 15., csütörtök

Virág nyelvleckék 8. - Borostyán és hóvirág


"Kibírni mindent, s menni mindig tovább." Az idézetet akár a borostyán is ihlethette volna, hiszen ez az örökzöld kúszónövény mindent túlél. Legyen hó vagy tűző nap, kapjon esőt vagy legyen vízforrása csak az, amit a levegő párája kínál, ő kitart, mindenek felett. Ezért is tekintik a hűség szimbólumának, a házasság, a barátság és a küzdeni tudás jelképének. Elszántság, hosszú élet, öröklét, ezt segít pálcaként elérni annak, akit kiválaszt, bár ilyen varázslóból kevés akad. Ez a fafajta elég ritka alapanyag, kevés a megfelelő méretű darab, így nem is készül belőle sok pálca. Ami igen, az kivételesen mutatós és különleges, bár meg kell hagyni, néha kissé bizarr küllemű, ami magyarázat lehet arra, hogy bizonyos vidékeken miért hozzák összefüggésbe a halállal. Egyes helyeken egyenesen a bűnösök botjának tartják.
A növény leveleiről az ókori görögök azt gondolták, hogy koszorúba fonva megvédenek a részegség ellen. Egyesek kupájuk aljába is tettek belőle, hogy így kerüljék el a lerészegedést, ezekről az esetekről számos ismert legendát hallhattunk már mi is. A borostyán több józanodást segítő bájital alapanyaga, emellett részét képezi hurutoldóknak és szépítő elixíreknek. A Pótcsont-Rapid főzetben a borostyán serkenti a csontszövetek növekedését, a sivatagokban kutató mágusok pedig előszeretettel fogyasztják a belőle készült, belső víz megkötését segítő bájitalt, így kevesebb folyadékkal is kitartanak a hőségben.
Kialakult az a szokás is a borostyánnal kapcsolatban, hogy a menyasszonyok csokrukba köttetik, ezzel vonzva be a hűséget házasságukba. Ez a növény bárhol burjánzik, megóv a negatív energiáktól és a katasztrófáktól. Örök túlélő.




Remény. Ezt jelenti a hóvirág. Az első élet, amely a tél holt méhéből fakad. A keresztény kultúrkörben egyúttal az elégtétel szimbóluma is, mert ez a növény vigasztalta látványával a paradicsomból kiűzött első emberpárt. Jelentése virágnyelven: „Örvendj a jelennek és a jövőnek, s a szomorú múlt emlékeinek ne engedj helyet a szívedben.” Jelképezi a tisztaságot és a védelmet, az ifjú szerelmes kedvesének választhatja ajándékba, hogy tiszta szándékáról biztosítsa. Bár – ahogy a népnyelv tartja –, óvatosnak kell lenni azzal a férfivel, aki elhív bennünket hóvirágot szedni, mert könnyen lehet, hogy gólyahírrel térünk majd haza. Szóval hölgyek, lankadatlan éberség!
Nem árt tudni, hogy már a muglik is felfedezték ennek a csodás virágnak a rejtett képességeit, hiszen az Odüsszeiában - amely egy ókori, feltételezetten varázstalan költő, Homérosz által alkotott történet - Kirké egy felejtést okozó mérget kevert Odüsszeusz borába. A méreg ellen (ami lehetett akár az Exmemoriam bűbáj is) Hermész, az úton járók istene varázsfüvet, méghozzá hóvirágot adott Odüsszeusznak, amely hatástalanította a vele megitatott mérget, így megóvva őt emlékei elvesztésétől. A Csillagpor című műben is felbukkan, mint a főszereplőt az ártó bűbájoktól óvó talizmán. Világunkban sokrétűen alkalmazzák ezt a törékeny, ámde sajnos egyre ritkább virágot, alapanyaga a Béke elixírjének, kulcsösszetevője többféle ellenméregnek.
Egy legenda szerint, amikor a Föld megteremtődött, akkor először hó borított be mindent. De a hó teljesen színtelen volt, ezért a hó elindult színt keresni magának. Kérte a virágokat, hogy adjanak neki színt, ám kérését egyik virág sem teljesítette. A hóvirág azonban megsajnálta. "Ha annyira tetszik a kabátom, a tiéd lehet" – monda. Így lett fehér a hó, és ezért a hóvirág az egyetlen télen virágzó növény, s egyben a könyörület legszebb jelképe.



Nincsenek megjegyzések: