2021. április 15., csütörtök

Van egy ecseted? Buszjegyre kéne.


Leonardo da Vinci
A képen látható férfi valószínűleg sokak fejében okoz rengeteg, de rengeteg kérdőjelet. Nem véletlenül. Leonardo da Vinci 1452. április hó 15. napján látta meg a napvilágot Anchiano-ban, az akkori Olaszországban.
Azon kívül, hogy e férfi a muglik között igen nagy festő hírében tetszelgett, több területen is megállta helyét a nagyvilágban. Művei hitelességét biztosítandó, elkezdte tanulmányozni az emberi testet, a - szó szerint - mélyrehatóbb ismeretek megszerzésének érdekében pedig boncolásokba is kezdett. A mugli világban ugyanis nem olyan egyszerű megállapítani, hogy miért hunyt el egy személy, és bizony, ha az erőszaknak nincsenek külső jelei, akkor diagnosztikai bűbájok híján csak az nyújthat némi támpontot, ha felvágják a testet, és a szöveteket, szerveket vizsgálják meg alaposabban.
Ezen felül Leonardot hadmérnöknek is titulálták: tervezett harckocsikat és a csatornaépítés megkönnyítésére alkalmas eszközöket is, amik igen keresettek voltak abban az időben.

Kis ismeretterjesztő bevezetőnk után, most a hatalmas kviddics rajongókhoz szólok legfőképpen:

Tudtátok, hogy 1473-ban rendezték meg az első kviddics kupát? Nem? Szégyelljétek el magatokat, még én is tudtam, pedig annyi közöm van a kviddicshez, mint Nora néninek a számmisztikához. Fontos részlet ez, mert régi mágusújságokban találhatóak olyan képek, amelyeken - feltételezések szerint - a mugli festő látható. Jogosan merül fel a kérdés, hogy da Vinci mégis mit keresett mugliként a mágusok címlapján? Sok teória szól erről, az egyik leghíresebb mind közül, hogy muglik közé elvegyült mágusként tengette mindennapjait. Hogy ez miért fontos? Lássuk csak…
Mona Lisa

Számos csodálatos művét hagyta hátra az utókornak. Az egyik legismertebb olajfestménye a Mona
Lisa
, melyet 1503 és 1506 között festett meg. Sokan vélekednek különbözően arról, hogy ki is látható a képen, egyesek szerint édesanyja lehetett a modell, mások szerint a festő önarcképként alkotta meg. A mágusokat azonban nem éppen ez foglalkoztatja, hanem a festmény háttere maga. Ugye? Mekkora plot twist, erre senki nem számított. Jöjjön a lényeg: az 1400-as években robbant be a köztudatba a három testvér meséje, a Halál Ereklyéivel a középpontban. Antioch Peverell a Bodzapálcának, Cadmus Peverell a Feltámadás kövének, míg Ignotus Peverell a Láthatatlanság köpenyének első tulajdonosa volt. A festmény hátterét jobban megnézve kirajzolódik egy út, mely a vízhez vezet, és bizony itt kezdődik a teória, mely arról szól, hogy da Vinci azt a helyszínt festette le, ahol a Halál az ereklyékkel megajándékozta a három testvért.

Viták folynak erről a mai napig a mágusvilág művészei között, rengeteg pro és kontra érvet sorakoztatnak fel már évek óta, mégsem jutnak dűlőre. Kérdés az is: ha valóban ezt a varázslatos helyszínt ábrázolja, miért nem bizonyították még be? És, ha csak ámítás, hogy merülhetett fel egyáltalán bárkiben is a gondolat?

Nincsenek megjegyzések: