2020. november 15., vasárnap

Mi újság? - Kérdések, ellenőrzések, búcsúzások

Talán már vannak, akik szóbeszédekből, vagy fővárosi lapokból értesültek róla, de szerkesztőségünk sem mehet el némán a hír mellett. Kunszeniláról néha-néha szoktunk hallani, ha máskor nem, akkor Karácsony környékén, amikor minden kvízjátékban legalább egyszer felmerül a neve, mint az ország legnagyobb karácsonyfáját látnivalóként felmutatni képes falucska. Nem is akármilyen, hanem bizony a legkisebb európai varázslófalu, melynek lélekszáma sajnálatos módon november másodikán tizenkettőről tizenegyre csökkent. A méltóságteljes kort megérő Kormány Róza temetésére a napokban kerül sor, gyermekei, unokái vesznek tőle végső búcsút, kiegészülve a község megmaradt lakosaival. Háza, melyben születésétől kezdve élt, eladásra lett kínálva, ám a legtöbben már nem hisznek benne, hogy bárki is megvenné, a közvélemény egyhangúlag úgy gondolja, a település még egy lépéssel közelebb került a teljes elnéptelenedéshez.


A Beauxbatons Mágusakadémia tanulmányi kirándulást szervezett a tavalyi évben kitűnő vizsgaeredményeket elért növendékei számára. Tervezetten a Romániai Sárkányrezervátum, a Schwerini Toxikológiai Hivatal és az Angliai Mágiaügyi Minisztérium fogadta volna őket, ők vezették volna be a fiatalokat szakmájuk rejtelmeibe, ám nem minden haladt a tervek szerint. A  rezervátumban való tartózkodásuk idején vettek őrizetbe egy három fős csoportot, akik minden valószínűség szerint éppen sárkánypikkelyek eltulajdonításán fáradoztak. Az aurorok munkáját megzavarta az izgatott csoport, a trió pedig a zavargásokat kihasználva megpróbált meglógni - szerencsére sikertelenül. Mindazonáltal az illetéktelen behatolók egyike felismerni vélte közeli rokonát a francia csoport tagjai között, és tettestársnak nevezte a tiltakozó lányt, így a tanulók és kísérőtanáraik további kivizsgálásig nem hagyhatják el a rezervátum területét.


Rutinellenőrzést tartottak a Tárgybűvölésügyi Ellenőrző és Nyilvántartó Hivatal munkatársai a fővárosi kiskereskedésekben, antikváriumokban és használtruha-üzletekben. A vizsgálat során magukat és ottjártuk célját fel nem fedve jártak végig számos üzletet, a talált varázstárgyak cikkszámát pedig gondosan ellenőrizték. A vizsgált 83 üzletből 21-ben összesen 79 nem regisztrált tárgy került ideiglenesen elkobzásra, a boltok vezetői megváltással, vagy eredetiséget és tulajdonjogot bizonyító okirat bemutatásával igényelhetik őket vissza. Ezen tárgyak nagy részén csupán ártalmatlan bűbájok ültek, nem találtak olyat, ami közvetlen emberéletet veszélyeztetett volna. A főosztály vezetője nem zárta ki azt, hogy hamarosan más mágusvárosokban és falvakban is végezhetnek hasonló ellenőrzéseket, úgyhogy ha valaki szemfüles, nem kizárt, hogy Bogolyfalván is találkozhat a Hivatal embereivel.




Nincsenek megjegyzések: