2020. szeptember 15., kedd

Barangolás a virtuális valóságban

avagy ízelítő Sierra varázslatos világából

Persze akik számára nem teljesen ismeretlen a Morphe, mint mágustársadalmunk vezető játékipari cégének munkássága, tudhatják, hogy a felépített illúzióvilág varázsa részben pont abban rejlik, hogy a mágia szerepe jócskán háttérbe szorul, csak közvetetten van jelen a fantasztikus kalandozások során. De ne rohanjunk ennyire előre, lássuk, miről is van szó pontosan.

Adott az említett vállalat, a Morphe, melynek fő profilja a virtuális illúzióvilágok felépítése és fejlesztése, elsődlegesen szórakoztatóipari célzattal – számos mágusjáték köthető a nevükhöz –, ezt pedig sorra egészítik ki más ágazatok a módszerben rejlő lehetőségek felfedezésével. A cég közreműködik mágia-egészségügyi kutatásokban és egyre nagyobb térhódítása van a különböző szimulációs színterek kialakításának aurori kiképzések, vizsgaszituációk lebonyolítására.
Legismertebb projektjük a Realms of Sierra névre hallgató MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game, vagy nagyon sok szereplős online szerepjáték), mely már önmagában grandiózus elképzelésként elnyerte a legambiciózusabb programtervezet felé irányuló kíváncsi tekintetek tömkelegét. Majd a bétateszteléskor bekövetkezett napkitöréssel járó mágikus befolyás, melyet a számtalan előzetes vizsgálat és kutatók, tudósok munkálatai sem tudtak előre jelezni, komoly és abszolút váratlan problémákat okoztak a rendszerben. Az ekkor játékban lévő többszáz fiatal az illúzióban rekedt. Évekre. Az elmúlt évtizedben megannyi cikk szólt a Sierra-botrányról, közgazdasági tanulmányok készültek arról, ahogyan a Morphe kezelte a helyzetet. A csőd széléről a legnagyobb magaslatokig sikerült ismét emelni az üzletet és a szörnyűségek által szerzett tapasztalatok tudományos területű hasznosításából indult ki az egészségüggyel való szoros kooperáció.
A program most már hosszú évek óta hiba nélkül, biztonságosan működik – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy hivatali szervek is igénybe veszik oktatási és kísérleti célzattal –, Sierra világa pedig nagyobb népszerűségnek örvend, mint valaha.

És hogy miről is szól maga a játék?
Sierra egy virtuális fantáziavilág egy kontinense, ahol a mágia csak passzívan van jelen varázslatos bestiák, tárgyak és helyszínek révén, de az egyén által nem gyakorolható formában. A karakterek kasztok szerint kerülnek besorolásra, melyek különböző képzettségek köré csoportosulnak, így például lehetsz Kereskedő, Bárd, Szörnyvadász, Kardmester, Ereklyevadász, Tolvaj és még sok más. A megalkotott avatárodat önmagad küllemére alapozod, de fejlesztett készségeidnek megfelelően módosíthatsz rajta tetszés szerint és lehetőség van az emberen kívül más fajt választani, mint például elf, ork, tündér, törpe, félszerzetek, különböző faji bónuszokkal mindegyik esetén.


Egy öngeneráló világ, soha nem ismétlődő küldetések, egyéni és kasztszintű achievementek biztosítják a lehetőséget az izgalmas kikapcsolódásra, vagy egy teljes életút-történet felépítésére karaktered számára. Hajózhatsz kalózok közt, meditálhatsz a rejtélyes és bölcs szerzetek közt az Élő Erdőben, vehetsz részt lovagi tornán, a legendás ereklyéről szóló történetekből ismert csapdákkal teli misztikus helyszíneken ügyeskedve eredhetsz ritka kincsek nyomába, de lehetsz akár az északi területek császárának személyes informátora is. De élvezheted az apróbb dolgokat is; többezeréves pergameneket a Birodalom könyvtárában, egy forgalmas piacon a bibircsókos banyával való alkudozást a napi szállítmány kapcsán, egy igazi középkori kocsmajelenetet, ahogy a bárdok rázendítenek egy nótára egy múltbéli esemény elnagyolt történetéről, különleges lények etetését, befogásának megkísérlését, vagy csak önmagában a lélegzetelállító környezetet. A lehetőségek tárháza végtelen, és garantáltan mindenki megtalálja a leginkább kedvére valót. A kalandok korhatárhoz kötöttek esetenként és preferencia alapján testre szabhatók.

A szerepjátéknak több tudományág által elismerten számos jótékony hatása van. Fejleszti többek között a helyzetfelismerési- és döntéshozatali képességet, a szervezőkészséget, szociális interakciókat, retorikai készségeket, a találékonyságot, a kreatív, problémamegoldó gondolkodást. Önismereti téren is egészen új távlatok nyílnak meg, hiszen más, a szokványostól eltérő szituációkban kényszerülsz helytállni, mindezeken felül pedig rendkívül szórakoztató időtöltés. Csapatépítésre is alkalmas lehet, bár igényel egy bizonyos mértékű elhivatottságot, de Sierra világa hamar el tudja varázsolni a betévedő friss kalandorokat.

Ha szeretnél bővebb információt kapni, vagy van konkrét kérdésed, keresd nyugodtan a Bagolykő tanulóit, Jáger Sárát és Raven Hargraves-t, akik a Realms of Sierra ismert játékosai, már-már hivatásos szinten űzik évek óta. Bármiben szívesen segítenek, és örömmel oszlatják el az esetleges kétségeket. És ha úgy döntesz, szeretnéd kipróbálni, a lap alján található kupon benyújtásával a jelölt budapesti szimulációs teremben megteheted, első alkalommal ingyen!


Nincsenek megjegyzések: