2020. február 15., szombat

Nem mind arany!

Úgy tűnik a 2020-as év nagy reformjai közé a családbővítés, a fizetések rendezése áll, azonban a "jóakarók" és a felelőtlenek sem pihennek. Egy biztos, a február sok szempontból igen mozgalmasnak bizonyul.


Kisokos - mi-mennyi?
A máguskormányok az idei évben úgy döntöttek, hogy kiszolgálják a dolgozói réteg igényeit, így a tavaly 5%-os minimálbér emelése után most 10%-kal növelték a dolgozók jövedelmét - a külföldi példát pedig Magyarországon is követték. Ezen kívül az ezt terhelő járulékok is csökkentek, s bár nem számottevően, kijelenthetjük, hogy minden galleon számít!
Ahogy azt már az előző számban is említettük, támogatásokkal és kedvezményekkel kívánják ösztönözni az embereket arra, hogy gyermeket vállaljanak. Ennek fényében növekedett a háromnál több gyermeket nevelők adókedvezménye, illetőleg újfajta, vissza nem térítendő támogatást tettek közzé. A feltételek között olyan alapvető kritériumok szerepelnek, minthogy az igénylő legyen magyar állampolgár, illetve házastársi kapcsolatban éljen. A támogatás azoknak jár, akik tíz éven belül kettő vagy több gyermeket szeretnének vállalni, ami valljuk be, teljesíthető kritérium.
Az árvasági és az özvegyi ellátás összege is növekedett 15-15%-kal, hiszen a halálozás miatti csonka családok száma az elmúlt években jelentősen megnövekedett. A kormány költségvetési terve idén láthatóan sokkal emberközpontúbb, mint az korábban tapasztalható volt, bár ezen intézkedések sem némíthatják el az elégedetlen hangokat.

Botrányos Valentin
Természetesen a Valentin nap közeledtével 2020-ban is nagy sikernek örvendenek a különböző szerelmi bájitalokat, melyeket már évek óta használnak egymáson a bátrabb szinglik. Noha használatuk törvényileg nem elfogadott, ezen a napon még az is hozzányúl, aki sohasem tenné. Ezért is kavart nagy port, hogy az idei termés roppant silányra sikeredett: az egyik legnagyobb külföldi gyártó ugyanis rossz minőségű alapanyagot használt fel, visszahívni pedig nem tudják az árut.
A felmerülő kérdés persze jogos: mi sülhet el rosszul? Tulajdonképpen minden. A szerelmi bájital rosszullétet, hányást és hasi fájdalmakat okoz, míg egy későbbi adag ugyan hatásos, csupán nem arra a személyre vonatkozik, akire szánják... Tudniillik minden olyan ember, akire dühös a fogyasztó, vagy akit utál, hirtelen szimpatikussá válik, így tulajdonképpen egyszerre többekkel is képes szerelmi viszonyt kialakítani - legalábbis arra a pár órára, amíg a bájital hat. Éppen ezért minden sajtóorgánum - így mi is - óva int attól, hogy bárki ilyesmihez nyúljon a siker érdekében. Ne feledjük: a Valentin nap is csak egy nap az évben!

Kis kedvencek nem is olyan titkos élete
A karácsony, akárcsak a húsvét, remek alkalom arra, hogy kisállattal ajándékozzuk meg szeretteinket, azonban jobb észben tartani, hogy kinek és mit vásárolunk! Sajnálatos módon a gyermeki szenvedéllyel elmormogott "kiskutyát szeretnék ajándékba" túl sokaknak volt motiváló, így most, hogy végre lezárultak az ünnepek, rengeteg kis kedvenc szaladgál gazdátlanul az utcákon. A menhelyek megteltek, a befogadóhelyeik száma pedig lassan mínuszba fordul.
Kérünk mindenkit, hogy aki ideiglenes befogadóként helyet tudna biztosítani a gazdátlanoknak, vagy éppen állandó társat keres, mihamarabb látogasson el a legközelebbi menhelyre. Továbbá örömmel veszik a takarók és tápok adományozását is, illetve azt is, ha valaki anyagilag tudja támogatni munkájukat.


Nincsenek megjegyzések: