2020. február 15., szombat

Ne parázz, csak vizsgázz!

Ma kezdődik a vizsgaidőszak, minden diák réme, azonban, ha jól csinálod, nem olyan vészes. Íme néhány tipp, aminek betartásával ez az időszak inkább lesz egy kellemes kis ráhangolódás a szünetre, mint kínszenvedés. Mutatjuk hogyan:


1. Aludd ki magad!
Ne tanulj hajnalig, ne akarj mindent most a fejedbe passzírozni, mert akkor a tényleges tudás kiszáll az elmédből. Helyette inkább feküdj le időben, lelki békével, mert a túl sok stressz miatt rémálmaid lehetnek. Próbáld megtalálni azt a tökéletes lefekvési időpontot, aminél nem az ébresztőóra kelt, hanem magadtól kipihenten ébredsz.


2. Étkezz megfelelően!
Fontos, hogy ne vond meg magadtól az étkezéseket, kényelmesen, lassan és ne rohanva fogyassz, élvezd ki az ízeket, bőségesen, de ne túl sokat egyél, mert minél jobban megterheled a pocakod, annál nehezebben tudsz koncentrálni. Vizsgán a kajakóma pedig SZÍVÁS.


3. Egészséges nasik!
Mindannyian imádjuk, amikor a tartósítószer szétárad a testünkben, de ebben az időszakban talán szerencsésebb nem annyira megterhelni a szervezetünket. Vannak nagyon finom, de mégis egészséges, könnyű nasik, amik rágcsálása szintén jól jön készülés közben, így ha tehetitek, akkor inkább ezek felé orientálódjatok.  


4. Kerüld a pörgetőket!
Ha csak hírből is, és nem tapasztalatból, de tudjuk mind, hogy bizonyos bájitalok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy egész nap aktívak legyünk. Habár többségük nem sorolandó még a tiltott szerek közé, nem is javasolt, hogy ebben az időszakban bevegyük őket, mert inkább rombolhatnak, mint építhetnek. Állítólag volt már, akit vizsgáról is kitiltottak és évet kellett ismételnie, ez azért elég neccessé teszi a dolgot.


5. Könyvtár és friss levegő!
Ilyenkor a könyvtár korábban nyit és később zár, ami szuper, hiszen nagyon sok értékes információ, valamint hatalmas csend van ott. Sokkal jobb, mint a tanulószoba, ahol inkább együtt tanulnak az emberek és a zsizsegés alapszinten jelen van. De! És igen, ezen van a hangsúly, NE ülj egész nap a könyvtárban, mert akkor olyan leszel, mint egy zombi, és este az ágyad szélén ülve rájössz, hogy semmit sem jegyeztél meg. Odakint melegszik az idő, sétálj egy nagyot félidőben. Élvezd az éledő természetet!


6. Ne zsúfold túl a napjaidat!
Nem kell minden vizsgát három nap alatt teljesíteni, hogy aztán éppen csak elfogadható legyen, vagy akár meg is bukj, helyette inkább szépen oszd el őket, vedd előre a számodra könnyebbeket, és hagyj több időt a nehezebbeknek. Több vizsgaidőpont is meg van hirdetve, és ami a legszuperebb, nagyon kevés az, ami reggel nyolckor kezdődik. Tudományos tény, hogy agyunk igazán tíz után indul be, így a legtöbb oktatónk is inkább erre hirdet majd meg vizsgát.


7. A tanár is ember!
És év végére ő is elfárad. Nem szörnyetegek, nem céljuk, hogy mindenképpen vért izzadjatok a papírra, amire aztán ráírhatja, hogy trollt sem érdemeltek. A vizsgalapok logikusak, olyan kérdésekkel, amiket az évben, vagy a korábbi években tanultatok már. Mindenhova próbáljatok meg írni valamit, mert a részpontszámok olykor csodákra képesek. Tanáraitokkal pedig legyetek olyan türelmesek, mint ők veletek a tanév során.


8. Ne hanyagold el a barátidat!
Sokan beleesnek abba a hibába, hogy hetekig csak a vizsgáknak élnek, ha hozzájuk szólnak, minősíthetetlenül válaszolnak a másiknak, és mire feleszmélnek, barátaik már nincsenek mellettük. Nem véletlenül. Fontos, hogy csak mert vizsgaidőszak van, ne viselkedj másként a barátaiddal, akiknek szintén vizsgaidőszakjuk van, mégis gondolnak rád. Fontos, hogy a barátok azok, akikre mindig támaszkodhatsz, így a legnehezebb időkben is mentsvárat jelentenek.


9. Stresszlevezetés!
Legyen valami, amivel kiűzöd testedből a felgyülemlő stresszt. Ez sok minden lehet, van, aki a kviddicspályán ütöget, más fest vagy fut. A lényeg, hogy találd meg a számodra leghasznosabbat, és élvezd, ahogy egy-egy húzós nap vagy hét után kiszáll belőled a görcs.


10. Nem ezen múlik az életed!
Ne úgy tekints rá, mint az életedet meghatározó jelenségre, mert akkor egy-egy pontlevonástól vagy akár már csak kacifántosabban megfogalmazott kérdéstől is összeomlasz. Mindig van pótvizsga, mindig vannak lehetőségek. Ha elsőre nem megy, majd megy másodikra. Ha akkor sem, akkor engedd el, és gondold át, hogy biztosan kell-e a tárgy ahhoz, amit a jövőben csinálni szeretnél, vagy az, amit kitaláltál magadnak, örömmel tölt-e el. Mindig van B verzió!


Amit igazán tanácsolni tudunk az az, hogy NYUGI. Nem lesz itt semmi baj. Vizsgázzatok, barátkozzatok, és ha ennek vége, pihenjetek egy nagyot! Sok sikert kívánunk mindenkinek!



Nincsenek megjegyzések: