2019. május 15., szerda

Egészségtanácsok a csillagoktól

Ahogyan közeledünk az egyre melegedő idő felé, egyre fontosabbá válik nemcsak az, hogyan védhetjük meg bőrünket a káros napsugarak elől, hanem hogyan maradhatunk egészségesek és nyugodtak. Szerencsénkre a csillagok ebben is segítenek nekünk, és Neked is tudunk ajánlani olyan illatokat, aromákat és mozgásformákat, amik átsegítenek egy-egy hosszabb és fárasztóbb időszakon, hogy megőrizhesd testi és lelki épségedet egyaránt.


Őstulok/Réem (01.27.-02.23.)
Capoeira az energiák levezetésére | Mozgás nélkül szinte elképzelhetetlen az életed. Ideális izzasztóprogram számodra a capoeira, amely a tánc és a küzdősportok elemeit kombinálja. A brazil harcművészet pedig elképzelhetetlen zene nélkül, így még jól is szórakozhatsz közben.
Serkentő illat | A koriander és az eukaliptusz illóolaja fokozza az éberséget és növeli a koncentrálóképességet. Mindezeken kívül pedig tudtad, hogy az eukaliptuszból készült főzet jó a nátha és mindenféle légúti betegségek ellen? Ha megfáztál, napi háromszor igyál a főzetből és meglátod, seperc alatt meggyógyulsz.




Tebó/Tebo (02.24.-03.14.)
A nyugalom forrása | Felesleges stresszelned az órák miatt. Ha azonban mégsem tudnád elengedni a jegyeket és a tanulást, érdemes kamillateával lenyugtatnod fáradt idegeidet. Ha ez sem válik be, a ginszeng, vagy "embergyökér" biztosan segíteni fog.
A Pilates fitté tesz | A lazításra fókuszáló sportágak a legjobbak a számodra, mint amilyen a Pilates. A mozgásforma elsősorban a mélyizmokra hat és a légzéstechnikára koncentrál. Ha komolyabban szeretnél vele foglalkozni, érdemes utánanézned a hat alapelvének is.




Sellő/Mermaid (03.15.-04.11.)
Léleksimogató fürdő | Egy rózsaillatú, hosszú fürdő tökéletes bőr- és lélekkényeztető. A rózsa ugyanis amellett, hogy szép és jó illatú, csökkenti a szorongást és a rossz közérzetet, valamint gyulladásgátló hatása is van.
Elbűvölő aromák | Érdemes egy kis zsákot felfüggeszteni a szobádba, hogy kellemes illatok vegyenek körbe. Rakj bele szantálfát, hisz jó hatással van az alkotóképességre. Tegyél hozzá édesköményt és pacsulit. Na nem a parfümöt, hanem a növényt, ugyanis csökkenti a vérnyomást.




Golymók/Puffskein (04.12.-05.09.)
A dinamikus jóga lendületbe hoz | Próbáld ki a dinamikus jógát, ami a legismertebb és legnépszerűbb típusa a mozgásformának. Lényegében a Vinyasa Flow stílust jelenti, amit akár kezdők is bátran kipróbálhatnak, mégis mindenkit kellően megizzaszt és átmozgat.
Nyugtató gyógynövénytea | Ha gyakran vagy ideges és feszült, akkor egy teakeveréket érdemes kipróbálnod. A citromfű-, a macskagyökér- vagy a kamillatea és ezek kombinációja hatásosan nyugtatja feldúlt idegeidet. A növényi főzetből reggel, délben és este is nyugodtan igyál meg egy-egy csészényit.


Kentaur/Centaur (05.10.-06.09.) 
Az aquafitnesz kiváló alakformáló | Hidd el, hogy ez nemcsak a nagymamáknak való mozgásforma, hanem trendi és még hasznos is. Elég, ha annyit mondok, hogy egy amerikai tengerészgyalogos fejlesztette ki? Az aquafitnesz erősíti az izmokat, miközben kíméli a gerincet, a szalagokat és az inakat. Javul a tartás, és szellemileg is felfrissít.
Egy kis gyengédség | Neked is érdemes a szobádba felfüggeszteni egy aromazsákot, hogy nyugodtan és biztonságban érezd magad. Érdemes beletenned egy kis bergamottot és grépfrútot. Előbbi a keserűnarancs és citrom keresztezése, így biztosított a szobádban a déli államokra jellemző illatkavalkád.



Augurán/Augurey (06.10.-07.08.)
Játékosan | Olyan sportot érdemes kipróbálnod, ahol a játék a lényeg, legyen az csapatsport, vagy éppen egyéni. Ha esetleg a kviddics nem vált volna be, érdemes a mugli sportok felé kacsintgatni. Például a teniszt vagy más labdajátékokat is megéri kipróbálnod.
Egyszerűen boldogít | A fahéj édes-fanyar illata gondoskodik a jókedvéről. A bőrre kent olaja pedig még feszesít is! Ételbe rakva nemcsak finom, hanem hasznos is, ugyanis erős antioxidáns hatása van, valamint csökkenti a vérnyomást.



Goromka/Jarwey (07.09.-08.05.)
Erőteljes illatok | Egy jó kis intenzív illatú aromazsák visszahozza a hétköznapok során elvesztett energiákat. Érdemes belerakni egy kis gyömbért vagy kakukkfüvet, de a szegfűszeg is kellően energetizáló hatással lehet. Ha esetleg utóbbiból maradt egy kevés, ételbe is érdemes beletenni, ugyanis többek között javítja az emésztést.
Energiabomba tengeri sóból | A holt-tengeri sóval készített fürdő serkenti a vérkeringést, hogy még energikusabbá válj a másnapi órákra. Keverj össze három marék tengeri sót öt csepp szegfűszegolajjal, majd a keveréket öntsd a fürdővízbe, és tíz percre merülj el a habokban. Meglátod, használni fog.



Krup/Crup (08.06.-09.02.)
Aerobik a neked való sport | Az aerobik szó szerint azt jelenti, "oxigén jelenlétében". Vagyis egy olyan mozgásról beszélünk, ami a tüdő és szív kombinációját erősíti. Ez segít megelőzni a koszorúér betegségeket is. Másrészről kifejezetten jó alakformáló hatása van.
Ájurvéda: a nyugalom forrása | Az ájurvédikus kúra (vagy másnéven Panchakarma) egy regenerációs program. Az indiai gyógyászatban előszeretettel használt módszer a testtípusnak megfelelő táplálkozást, tisztítómódszert és masszázsokat jelent. A homlokra csepegtetett növényi olaj pedig nyugtató hatású, így lényegében egy teljes megújulást érhetünk el vele. De vigyázz, ez hosszú ideig fog tartani, és sok kitartásra lesz szükséged.



Hurú/Fwooper (09.03.-10.03.)
Dzsessztánccal megőrzöd a karcsúságod | Vonz a szépség, a harmónia, és nagyon ügyelsz a külsőre. A dzsessztánc kielégíti az esztétikum iránti vágyat, emellett izomtréning, szórakozás és sport egyben. Na meg persze kiváló zenei kíséretet is kapsz hozzá. Kell ennél több?
Stresszmentesen | A cédrus és a rózsafa aromája erősíti az idegeket, akár illóolajként, akár kozmetikumok összetevőjeként. A cédrust nem különben a fák istenének a párlataként tartották számon. Azon kívül, hogy sok méreg ellenanyagaként használják fel, még kiváló rovarriasztó szerként is használható.



Kákalag/Grindylow (10.04.-11.02.) 
A gimnasztika erőt ad az izmoknak | A gimnasztikai gyakorlatok nem a kedvenceink, ebben biztos vagyok, de hidd el, hogy ez a mozgás a legmegfelelőbb a számodra. A különféle erősségű gumiszalagokkal végzett gyakorlatok a legelőnyösebbek. A lassú, de erőteljes mozgás hatásos edzés az izmoknak.
Lazítanak és pihentetnek | A levendula és az ánizs ideális a kikapcsolódáshoz, hiszen mind a kettő nyugtató hatású növény. Az ánizs aromaként felhasználva enyhíti a köhögést, ételben pedig az emésztést segíti és a baktériumfertőzések ellen kiválóan használható.




Zanzárd/Moke (11.03.-11.29.)
Alakformáló kerékpározás | Ez esetben azonban nem az edzőterem szobabiciklijét értem. A kerékpározásban az a legjobb, hogy szabadon a friss levegőn lehetsz, kapcsolódhatsz a természethez. Mindezek mellett pedig kiválóan átmozgat, és felpezsdíti a vérkeringésed.
Ébresztőnek is jó | Tudtad, hogy a bazsalikom tisztává varázsolja a gondolataidat? Szellemi fáradtság esetén nagy segítséget jelent. Másrészről illata hasonlít a szegfűszegére, így energetizáló hatása is van. Ha pedig nem szárítod ki, és úgy használod fel ételekbe, jó nagy adag C vitaminhoz is juthatsz.




Tündérmanó/Pixi (11.30.-12.28.)
Mosolyra fakasztó | A citrom aromája élénkítő hatású és rendkívül frissítő. Egy kevés citrom reggel és még egy kevés délután, s máris sokkal felkészültebbnek érezheted magad az előtted álló feladatokra. Kondicionáló séta | A nordic walking formálja az alakot, egyben kiváló tréning a szív- és érrendszernek. Nem is kell hozzá sok minden, csak be kell szerezned két megfelelő hosszúságú sétabotot és már járhatod is az erdőket vele.





Vízimanó/Kappa (12.29.-01.26.) 
Az úszás elűzi a stresszt | A vízisport nemcsak átmozgatja az izmokat, hanem meg is nyugtatja a túlérzékeny idegeket. Egy nyaralás során a Balaton meleg vize tökéletes egy kis úszkálásra, de a kastélyon belüli medencénél is ki lehet fogni egy-két nyugodtabb órát, mikor kevesebben vannak.
Gondolatébresztő | A citrusok és a majoránna illata kitisztítja a gondolatokat. Próbálkozz egy kis szárított naranccsal, keserűnaranccsal vagy citromhéjjal. Azért készülj fel, a majoranna ugyanis jól kiegészíti az előbbi illatokat, azonban étvágygerjesztő hatása is lehet.


Nincsenek megjegyzések: