2019. február 15., péntek

Itt a farsang, áll a bál!


Gyönyörű hercegnők pukedliznek, sármos hercegek udvarolnak, rémisztő szörnyek ijesztgetnek. Melyik ez az ünnepünk? Ah, én ostoba hát a FARSANG!
Most pedig nézzünk meg pár farsangi hagyományt!


A magyarok kedvenc farsangi eledele a finom farsangi fánk.
Férfiemberek legkedvesebb finomsága, gyermekek jó barátja, olykor asszonyok rémálma. Aki tud, az tud, aki nem, nem. Egyszerű az elkészítése, nagyszerű a végeredmény, pont.

Fánkocska recept:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl  tej
  • 4 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 6 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • olaj

Langyosítsd meg a tejet, adj hozzá egy evőkanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, míg felfut, tehát jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a megkelt élesztőt, a sót, a maradék cukrot és tejet, a puha vajat, majd a tojássárgákat is. Dagassz rugalmas tésztát, takard le, és keleszd egy órán át. 
Ha a tészta a kétszeresére nő, borítsd enyhén lisztezett felületre, és nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval, esetleg pohárral szúrd ki. Bő, forró olajban, közepes lángon, fedő alatt süsd a fánkokat. Amikor az egyik felük aranybarna, fordítsd meg, és fedő nélkül süsd meg a másik oldalukat is. Szedd ki az olajból, majd csepegtesd le papírtörlőn. Tálaláskor szórd meg porcukorral, és kínálj hozzá lekvárt. 


A farsang az ovis, iskolás évek egyik fontos ünnepe, így nem csoda, hogy rengeteg dal szól róla. Elhoztam nektek az egyik kedvencemet, olvassátok:

Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő.

Dirreg, durrog a mozsár,
táncosra vár a kosár,
A kávészem int neki,
míg az őrlő pergeti.

Heje-huja vigalom!
habos fánk a jutalom.
Mákos patkó, babkávé,
értük van a parádé.

Gyönyörű jelmezek, csodás bálok, remek hangulat. Bizony ez az év egyik legjobb bulija!


Ezek mellett még ott van a fantasztikus, olykor borzongató busójárás.
Minden évben több száz ember látogat el Mohácsra, a híres eseményre, amely hazánk egyik gyöngyszeme. Akár magyar karneválnak is nevezhetnénk, mely a tél temetésére, a tavasz köszöntésére szolgál.


A kiszebáb égetés régi falusi hagyomány. Egyébként is pikk-pakk kész a bábu: elég hozzá egy régi, szakadt ruha, egy kis szalma, és valami emberformájú faragvány. Papírokra felírják a gondjaikat, bajaikat, majd a cédulákkal együtt elégetik a bábut, remélve a problémák megszűnését és a tavasz gyors közeledtét.


A cikk végére kívánok jó mulatást mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések: