Gyönyörű hercegnők pukedliznek, sármos hercegek udvarolnak, rémisztő szörnyek ijesztgetnek. Melyik ez az ünnepünk? Ah, én ostoba hát a FARSANG!
Most pedig nézzünk meg pár farsangi hagyományt!
A magyarok kedvenc farsangi eledele a finom farsangi fánk.
Férfiemberek legkedvesebb finomsága, gyermekek jó barátja, olykor asszonyok rémálma. Aki tud, az tud, aki nem, nem. Egyszerű az elkészítése, nagyszerű a végeredmény, pont.
Fánkocska recept:
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 4 dkg porcukor
- 3 dkg élesztő
- 2 db tojássárgája
- 6 dkg vaj
- 1 csipet só
- olaj
Langyosítsd meg a tejet, adj hozzá egy evőkanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, míg felfut, tehát jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a megkelt élesztőt, a sót, a maradék cukrot és tejet, a puha vajat, majd a tojássárgákat is. Dagassz rugalmas tésztát, takard le, és keleszd egy órán át.
Ha a tészta a kétszeresére nő, borítsd enyhén lisztezett felületre, és nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval, esetleg pohárral szúrd ki. Bő, forró olajban, közepes lángon, fedő alatt süsd a fánkokat. Amikor az egyik felük aranybarna, fordítsd meg, és fedő nélkül süsd meg a másik oldalukat is. Szedd ki az olajból, majd csepegtesd le papírtörlőn. Tálaláskor szórd meg porcukorral, és kínálj hozzá lekvárt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEguNTq2qvT6MglSr0SDx5O158p0ieBENDFzTJln6yoNqRSHkuEZIZSuD8Sakd5S8EKusqKHFvxXnS9vwY750vK9qQxupjJ5Fyasmj54jR15wbBarD7xaeWPzXxwolsM6u0ty2sQR3MDFAmN/s320/halloween-costumes-for-kids-7.jpg)
A farsang az ovis, iskolás évek egyik fontos ünnepe, így nem csoda, hogy rengeteg dal szól róla. Elhoztam nektek az egyik kedvencemet, olvassátok:
Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő.
Dirreg, durrog a mozsár,
táncosra vár a kosár,
A kávészem int neki,
míg az őrlő pergeti.
Heje-huja vigalom!
habos fánk a jutalom.
Mákos patkó, babkávé,
értük van a parádé.
Gyönyörű jelmezek, csodás bálok, remek hangulat. Bizony ez az év egyik legjobb bulija!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSePnNcVYF2XBOS5IBPY_NY_GW8IInQK8H_uZtl4Q1eR69bZ1dTAfSaI96jvR_z66SmRecnDPmjXg8myYLi27ZhhWJHeEYTkl8M7-s_drLzIECwmjxPm19mMpUuea6F3jQqyrHVE9GemzI/s400/busojaras.jpg)
Ezek mellett még ott van a fantasztikus, olykor borzongató busójárás.
Minden évben több száz ember látogat el Mohácsra, a híres eseményre, amely hazánk egyik gyöngyszeme. Akár magyar karneválnak is nevezhetnénk, mely a tél temetésére, a tavasz köszöntésére szolgál.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhOpxOQ2mz7PMX8P_PbaUMNxeDo3n3BbmRHgk0HlodmiscYHZfAt5CJw3t1AbORPUHETgl7WgHScGekbNR3SZV2oEoPKMQnGZqsbqCVbKUISEb1I4RpV5c9du6w5KFm_AkMirNKLxPitEf/s400/cBtktkqTURBXy9mNTM3MWNkYjA5ZWM5ZTZlMjljNmUyMzRkMzg5Mzc5NC5qcGVnkpUDAErNCErNBKmTBc0B88zC.jpg)
A kiszebáb égetés régi falusi hagyomány. Egyébként is pikk-pakk kész a bábu: elég hozzá egy régi, szakadt ruha, egy kis szalma, és valami emberformájú faragvány. Papírokra felírják a gondjaikat, bajaikat, majd a cédulákkal együtt elégetik a bábut, remélve a problémák megszűnését és a tavasz gyors közeledtét.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQXqHDF7wq9LakV6Cag66EwfsGqQMDXp1jGXIqvvUOYjqVAZkcvcFtDNOj25E-XNSSfJlEcBprSEWBXQ4AqZMYAVy9qQZi8XirT2d7TLXCjDylhnJPI7_I9CeOeDz3-7bV1GHePzOCF75m/s400/dscn2805-1.jpg)
A cikk végére kívánok jó mulatást mindenkinek!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjzRUsaUKG8p1DcvpavCdRpfB3Q6BBEivKPcGslGccNWdonprqKPeZdgX4iZ4Uumq6b-AHrxSrFwL1tMK9KTgJU3d2J1B644hK6drym2O7cB2QHOa-Niyk-GW3huaZFM5e8WZAsSXGDOPY/s1600/tumblr_pj88rjabhP1ry8of4o5_250.gif)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése