2018. szeptember 15., szombat

A hydromágia csodái a művészetekben




Sok mágus tette fel életét arra, hogy olyan sikereket érjen el, mint a már világban keringő van Gogh, Picasso, Cézanne vagy éppen Gauguin neve hallatán felmerülő dicsőség. Vannak szerencsésebbek, akiknek nemcsak a tehetsége, hanem esetlegesen eszközei is vannak ahhoz, hogy valami modern társadalom által is kritikusan, de befogadhatóan eszmeit alkosson. Az elmúlt közel negyven évben kezdett az elemi mágusok közül pár hydromágiában igazán jártas művész kísérletezni és rántottak magukkal fiatal, érdeklődő egyedeket, hogy valami új és tökéletes születhessen. Előbb megjelentek a "konyhaművészetben", majd lassan törtek a klasszikus irányba és találták magukat a festészet kulisszái mögött - bár akad kitekintő a tetoválóművészetekbe is, de ezt az irányt itt most nem mutatjuk be, talán legközelebb. Az aquarell új értelmezést kapott és az ebbe vágó remek kreativitással és ügyességgel megáldott személyek nem győzték kitapasztalni mindezt. Olyannyira, hogy most már lassan húsz éve hódít és nem is igazán leszorítható a trónról mindaz, amit alkotnak, teremtenek és önkifejezésükkel a világ felé mutatnak. Több ember, több kiállítássorozat, valamint megannyi csoda mutatja sikerét.







Az első festőművész, aki a víz színezését és a vászon különleges nedvességtartó képességét kihasználva alkotott, egy magyar nő volt, Szilvássy Julianna. A több képzőművészeti ágban is jártas hölgy sok évig próbálgatta a műveit különlegessé tenni festészet terén, folyamatosan fejlődött és gyakorolt a benne élő mágia kiaknázásával, mígnem egy új stílust és ezzel formációt teremtett meg. Nemcsak egyedi színvilágokat, hanem a minimális materiális anyagot felhasználva életre hívható festményeket kezdett alkotni. Ezek a víz alapú képek éppúgy képesek voltak az önálló életre, mint a mágiával átitatott, mozgó portrék, ám nem az alakokra korlátozódott mindez, hanem a vízmolekulák az egészben költözhettek. Előbb a nonfiguratív érában, majd lassacskán a tájképek és pillanatok megörökítésében is alkalmazni kezdte. Bár voltak korlátai, úgy nyilatkozott korábban: "Ez csak a kezdet, egy alap, mintha ecsetet adnék a tehetségek kezébe, de hogy mit hoznak ki belőle, csak rajtuk áll." - s ezt haláláig így is gondolta.
Legnagyobb követői között van a Bagolykő Mágustanoda egyik volt levitás diákja, Brandon Norrey, és az iskola jelenlegi művészetek, illetve elemi mágia tanára s navinés házvezetője, Dustin Axel Westwood is. Előbbi fiatal két műve jutott el a kiállításig, pont úgy, mint négy másik tehetséges ifjúé, míg utóbbinak az Underworld - Atlantisz teljes kollekciója bemutatásra kerül idén, mely 13 festményt és 4 interaktív művet tartalmaz.







A kultúra őrzésére, lévén nem csak azon mágusokat és muglikat érinti, akik beavatottak és érdeklődnek a művészetek ezen ága iránt, olyan városokat választottak Európa-szerte, ahol már kisebb mértékben befutottnak számítanak. Hat állomás - London, Barcelona, Koppenhága, Pécs, Varsó, Moszkva - keretében zajlanak a kiállítások: mindenhol két hónapot tölt el minden mű, és egy-egy hosszú hétvégén a művészekkel is találkozhatnak az érdeklődők.. Az ősz első két hónapjában nyitányként Magyarországon tekinthető meg a tárlat..
A hazai város belső felében, annak egyik főbb terén található Pécsi Galéria nem először, és sokak szerint nem is utoljára ad otthont egy ilyen nívós, varázslók és muglik érdeklődésébe tartozó kiállításnak. A szervezői gárda háromfős, két úriember és egy hölgy kezei között zajlik, akik több éve foglalkoznak ezzel. Kalmár Ferenc, Kincses Veszna és Kárpáthy János maguk is művészek, nagy hódolói ezen festményeknek és kiegészüléseiknek. János és Ferenc maguk is varázslók, Veszna pedig mugli, de több erőbirtokos is van a családban, így teljes beavatottsággal és odaadással dolgoznak.
A galéria egy része zárt, csakis a mágustársadalom számára látogatható, amely az interaktív, vízközpontú műveket rejti. A szobrászat és a festészet kooperációjából született domborművek sajátja, hogy a formákat és alakokat a betekintők meg is tudják érinteni, mintha ott lennének. Mind vízből van, különböző állagban, hőfokban és színben.




Nincsenek megjegyzések: