2018. március 15., csütörtök

A kokárda is lehet divatos

Szalagrózsa, szalagcsillag vagy kokárda - a március 15-ére való emlékezés elmaradhatatlan kelléke a szív fölé tűzött, nemzeti színű egyenszalag. Azonban nem kell mindegyiknek úgy kinéznie, ahogy a '48-as forradalom idején - vannak olyan formulák, melyek a kitűző alapot véve, mozgó jelenetet ábrázolnak a forradalom nagy pillanatairól.


A magyar kézműves szcéna szívesen kísérletezget a különböző kokárdák kiegészítésével. Tágabb értelemben a kokárda minden ruhára, sapkára vagy bármilyen tárgyra helyezett jelvényt jelent; csak szűkebb értelmezésben beszélünk nemzeti színű szalagból készített, kerek alapú kitűzőkről. Vagyis a nagyobb értelmezésben vett kokárda lehet gyűrű, nyaklánc, vagy éppen fülbevaló is.
  

A kinyíló és becsukódó rózsák a kialakuló szabadságharcot, a forradalom kiszélesedését jelképezik. Eredetileg a kokárda a 18. században, még a nagy francia forradalom előtt, kissé más jelentéssel bírt. Akkor még egyszínű, sapkára tűzött szalag volt, ami a különböző politikai pártállásokat képviselte. A nemzeti színű trikolor csak a francia forradalommal terjedt el Európa-szerte. Mégis, talán a magyarországi forradalom idején vált elég jelentős szimbólummá ahhoz, hogy több, mint egy évszázaddal később is március 15-e eljöttével feltűzzük a jelvényt.


Olykor a mosolygós forradalmárokat is kisebb-nagyobb formában a mellünkre tűzhetjük, hogy megjeleníthessük a bennünk rejlő lázadót, aki a rendszer elnyomása ellen lép fel. Bármilyen formát és alakot válasszon is a megemlékező, a március 15-e muglik és mágusok számára is meghatározó időpontja a magyar történelemnek.


Nincsenek megjegyzések: