2017. december 15., péntek

Hírek a nagyvilágból

Karácsony mágus módra


Különleges hógömbökkel várja látogatóit a coburgi adventi vásár. Habár a vásár eddig még egyik évben sem került fel a legnépszerűbb mágusvásárok listájára, idén komoly esély van rá, hogy ez a helyzet megváltozzon. Máris rekordszámú látogatóval büszkélkedhet a vásár, holott messze még a karácsony. A nagy érdeklődésnek örvendő hógömbök egyébként olyan sajátos kis bűvölt szerkezetek, amelyekben a tulajdonosaik álmokat, vágyakat vagy éppen emlékeket őrizhetnek meg, de egyik-másik gömb illúziók tárolására is képes a rászórt bűbájok hatására. Ha bárki ilyen kis egyedi ajándékot adna a szeretteinek, akkor nem árt, ha még időben ellátogat a németországi Coburgba, ahol még a helyi mézeskalácsot is érdemes amúgy megkóstolni, ha már ott jár az ember. 


A Stonehenge és környéke népszerű zarándokhely volt mindig is a kelta gyökereket őrző mágusok körében, december 22-én azonban minden eddiginél nagyobb tömegre lehet számítani a Yule ünneplése alkalmából. Egyre több mágus ünnepli meg a téli napfordulót a karácsonyi ünnepkör mellett vagy éppen helyett, megemlékezve az Artúr király (skandináv vidékeken Odin) által vezetett nagy vadászatról. A nagy vadászatot látni, arról látomást kapni egyébként rossz ómennek számít, babonás emberek a Yule megülésével igyekeznek elkerülni minden lehetséges rosszat és nem magukra haragítani a természet erőit, így mások pusztán kíváncsiak a régi szokásokra és hagyományokra, amelyeket az ünnep alkalmával a Stonehenge közelében élő druida közösség tagjai majd felidéznek.  


Mézeskalács fesztivált rendeztek a bajor Zauberberg városában. A mágustelepülésen komoly hagyománya van az édes mézes sütemény készítésének, most azonban más német, osztrák, illetve svájci települések cukrászai is elhozták ide tudományukat és aprósüteményeiket, hogy eldöntsék, ki készíti a legszebb, legfinomabb mézeskalácsot. A fesztiválon a hagyományos szív alakú süteménytől a várkastélyig mindenféle formában megtalálható volt, különféle cukrokkal és mázakkal díszítve és ízesítve. A legegyedibb édesség díját a szász Hexenbach városkából érkező cukrászok nyerték el mézeskalácsházukkal, a legszebb mézeskalács díját pedig a svájci Aargau kantonban található Einhörner községét képviselő cukrászok vitték haza gyönyörű várkastélyuknak köszönhetően. A legfinomabb mézes díját a közönség döntése alapján a zauberbergi mézeskalács kapta, mely ugyan nem volt olyan szép, mint a már említettek, de még a nagymamák titkos receptje alapján készült és mennyei íze egyszerűen utánozhatatlannak bizonyult.

Nincsenek megjegyzések: