2017. augusztus 15., kedd

Seprűről nézve

Szaküzletek, Aingingein és némi olvasnivaló

Idén először rangsorolták a legjobb kviddicsboltokat Európában. A különböző kviddicscsapatok szavazatai alapján a díjat az Abszol úton található Kviddics a javából sportszaküzlet nyerte el. Nem sokkal lemaradva a szláv nyelvterületeken különösen kedvelt szentpétervári Meteorraj kviddicsszaküzlet végzett második helyen, a harmadik pedig a Bécsben található Goldener Schnatz lett. A bogolyfalvi Hullócsillag Seprű- és Kviddics Szaküzlet is felkerült a listára, azonban nemzetközi reklám hiányában sajnos jócskán alulmaradt a már említett boltok mögött. A kviddicsboltok szeretnék a szavazást évente megismételni a jövőben, a 2018-ban esedékes szavazáson talán majd sikerül jobb helyezést elérnie a Hullócsillagnak is, de már a most megszerzett szavazatok is szép eredménynek tekinthetőek.
   

Írország déli részén, Phelan városában a balladákból ismert Aingingein hagyományát igyekeztek feléleszteni. Ennek az ősi ír játéknak a lényege, hogy minél gyorsabban kell átrepülni lángoló karikákon egy hagyományosan kecskebendőből készült labdával, majd azt bedobni egy hordóba. Phelan egyébként jelentős vérfarkaspopulációja miatt is ismert, nagy múlttal büszkélkedő, kelta gyökerekkel bíró mágustelepülés számottevő lakossággal, amelynek tanácsa úgy döntött, a városnapok alkalmából felállítják az egyik dombon a lángoló karikákat és a hordót, amibe a kecskebendőből készült labdát dobni szokás. Állítólag ezen a vidéken nagy hagyománya volt ennek a veszélyes gyorsasági játéknak, az ötletet pedig a lakosság is lelkesen támogatta. Alig páran akadtak, akik vérszegény ellentüntetést hirdetve felvonultak a városháza előtt, azt hangoztatva, hogy ez egy túlságosan is veszélyes vállalkozás. Ennek ellenére augusztus 5-én, szombaton, minden nagyobb probléma nélkül lezajlott az első Aingingein futam. Néhány vállalkozó szellemű próbálkozó talárja ugyan lángra kapott, de senki nem sérült meg. A Félhetetlen Fingal díj nyertese Laogh MacCelth, az ír válogatott egyik hajtója lett 5.02-es rekordidőt repülve.
   

Több közismert kviddicsjátékos életrajza, önéletrajza is napvilágot látott idén. A Bagolykő Mágustanoda egykori diákja, a Montrose Magpie hajtójaként játszó Yarista Palarn önéletrajza is megjelent nemrégiben, a Hullócsillag Seprű és Kviddics Szaküzletben pedig könyvebumtatóra is sor került, amelynek során találkozni lehetett a kviddicssztárral. Ugyanakkor az angol válogatottban évek óta hajtóként játszó Edward Jones is kiadta önéletrajzát A kvaff bűvöletében címmel. Nemsokára a svéd Linköpings Lindormar leköszönő terelője, Harald Christianson könyve is várható, valamint azt rebesgetik, hogy Oliver Wood is megírja kviddicses tapasztalatait a rajongók nagy örömére.

Nincsenek megjegyzések: