2017. július 15., szombat

A British Museum

Ahol a világ legnagyobb
varázstárgy- és ereklyegyűjteménye található

Noha csak 1759 januárjában nyitotta meg kapuit, a világ egyik legnagyobb és legrégebbi történeti múzeumát, név szerint a British Museumot 1753 nyarán alapította Sir Hans Sloane. A londoni orvos végrendeletében mintegy 71 000 példányra rúgó relikviagyűjteményét és könyvtárát az akkor uralkodó II. Györgyre hagyományozta. A kiállított tárgyak arzenálja a bloomsbury-i Montague House-ban kapott eredetileg helyet, később pedig ennek az épületnek a helyén emelték fel a British Museum ma látogatható hatalmas komplexumát, ahol a látogatók ingyen fedezhetik fel az emberi történelem legszebb, legnevezetesebb és legrégibb emlékeinek jelentős többségét.

A British Museum épülete, Great Russel Street, London
A múzeumhoz tartozik továbbá a British Library is, illetve az intézmény önálló laboratóriummal rendelkezik már a 20. század eleje óta, élen járva nemcsak a műtárgyak gyűjtésének, de ezek megőrzésének és vizsgálatának terén is. Példának okáért a British Museum kutatóintézetében használtak először radiokarbon datálására alkalmas készüléket. Számos online adatbázisuk is van, amelyeknek köszönhetően néhány kattintás révén tekinthetőek meg lézerszkannelt műtárgyak, továbbá tervben van egy virtuális kiállítás megnyitása is, amelynek keretében a múzeum birtokában található ékírásos agyagtáblákat is elérhetővé tennék az interneten kutakodók és laikus érdeklődők számára egyaránt. 

Az eredetileg 71 000 tételt számláló gyűjtemény egyébként mára már 13 milliósra bővült, a múzeum kiemelt látványosságainak száma is megközelíti a 4000-et. Az egyes műtárgyakat kontinensenként, és azon belül országonként, történelmi koronként csoportosítják a kutatók. A múzeum hivatalos honlapja tíz fő részleget említ, amelyek a következők lennének:
  • Az ókori Egyiptom és Szudán
  • Az ókori görögök és Róma
  • Közel-Kelet
  • Őskor, Britannia és Európa
  • Ázsia
  • Ausztrália, Óceánia, Észak- és Dél-Amerika
  • Nyomtatványok és rajzok
  • Érmék
  • Megőrzés és tudományos kutatás
  • Könyvtár és archívum

II. Ramszesz mellszobra, i.e. 1250 k.
Amiről a varázstalan közönség nem tud, mivel a honlapon nem feltüntetett adat, az az, hogy a British Museum rendelkezik a fent említett részlegek, illetve online elérhető adatbázisai mellett egy tizenegyedik, mágusok számára létrehozott kiállítással is. Ez nem más, mint a varázstárgyak és ereklyék hét termet foglaló, közel ötezer kiállított tárgyat számláló gyűjteménye. Világszerte híres és kevésbé ismert ereklyék is megtalálhatók itt. A kiállított tárgyak között éppen úgy megtekinthető Merlin varázskönyve, mint az Excalibur és több hasonló koboldok által készített díszes ötvösmunka, vagy éppen vélahajjal és unikornisszőrrel átszőtt mágikus szövetek, falikárpitok számos példánya. A gyűjtemény nyitvatartási időben látható, a könyvtár a felvilágosodás korának emléket állító galériáján át érhető el, és akárcsak a múzeum többi részlege, ingyenesen látogatható.

Excalibur, kobold ötvösmunka, Wales, 560 k.
Ha Londonban jártok, kedves olvasóim, érdemes időt szánni legalább egy röpke túrára a múzeumban, különösen ezen a részlegen. Soha nem látott érdekességekbe lehet botlani. Kellemes felfedezést!

Nincsenek megjegyzések: