2017. május 15., hétfő

Hírek a nagyvilágból


Roxfortban megemlékeztek a május másodikai nagy csatáról egy egynapos rendezvény keretében. Az eseményt az igazgatóasszony, Minerva McGalagony nyitotta meg, beszédében megemlékezve a csata áldozatairól éppen úgy, mint az előzményekről és a következményekről. Megszólalt a jelenlévő mágiaügyi miniszterasszony is, Hermione Granger, aki arra figyelmeztette a diákokat, milyen fontos is, hogy megszerzett tudásukat jó célokra használják. A rendezvény alkalmával az is kiderült, hogy a kerek évforduló alkalmával az iskola vezetősége emlékművet szeretne állítani a csatában elhunyt mágusoknak, akiknek portréi egyébként már több éve felkerültek az ódon falakra.


Meglepő hirtelenséggel váltották le a francia mágiaügyi minisztert. Mint kiderült, nagy felháborodást keltett mágusok körében, hogy a mugliszületésűekkel és kviblikkel egyre ellenségesebb érzületekkel viseltető Justine Rideaux felvetette, hogy a Beauxbatons Mágusakadémiát kizárólag aranyvérű varázslók számára elérhető oktatási intézménnyé kellene tenni. A külföldről érkező diákoknak is szerette volna megnehezíteni az iskolába való bejutást, ám nem csak a szülők tiltakozását váltotta ki ezzel (eltekintve néhány aranyvérű családtól, akik egyetértettek a felvetéssel), hanem a minisztériumi dolgozók is felhördültek. A szót tett követte, és habár már zajlik a választási kampány, egyik napról a másikra sikerült elérni, hogy leváltsák a minisztert, helyét pedig helyettese vette át. A tudomásunk szerint megfontolt és kompromisszumkész Marianne Maxime (képünkön). 42 éves, félvér, maga is a Beauxbatons egykori diákja, ahol mágusjogot tanult, és bár eddig keveset láthattuk, de remélhetőleg nem okoz csalódást.  


Walpurgis-éj alkalmából április 30-áról május 1-jére virradólag megrendezésre került Németországban a Harz hegységben a Brockenfest keretében a közismert gyorsulási seprűverseny rövid-, illetve hosszútávon. Rövidtávon (200 méter) idén is elnyerte az első díjat a harmadik éve verhetetlennek bizonyuló Susanna Wolfhart. A másodikként célba érő Frederik Kleinberget majdnem két seprűhosszal leelőzve ért célba, látványosan lekörözve ellenfeleit. Hosszútávon (5000 méter) az idén először rajthoz álló Uwe Baumgartner győzött, noha ez pusztán másodperceken múlott. A versenyszám tavalyi nyertese, Karola Gottlieb sajnos már az első körben kiesett, miután seprűje váratlanul meghibásodott, és megvadulva ledobta magáról. Szerencsére vastag avar- és moharétegen sikerült landolnia a versenyzőnek, így súlyosabb sérüléseket nem szenvedett, csupán a versenyt kényszerült feladni, már csak a jelentős időbeli hátránya miatt is.

Nincsenek megjegyzések: