2016. november 15., kedd

Visszaszámlálás és újrahasznosítás

Kezdődik a karácsonyvárás, de csakis házilag

Az advent a várakozás időszaka. Mi más lehetne, hisz a legnagyobb ünnepünket, a karácsonyt előzi meg. Egy hónap még hosszú, de a várakozást semmi sem fokozza jobban, mint a visszaszámlálás. Ezért szoktak sokan adventi kalendáriumot tartani, de az 1800-as évek végétől kezdődően például ezért kezdtek koszorúkat gyártani. 
Manapság egyértelműnek tűnhet, hogy négy gyertyát használnak fel ehhez, ám tudtátok, hogy az adventi koszorú őse egy szekérkerékre állított, huszonhárom szál gyertyából álló építmény volt? Minden egyes nap eggyel többet gyújtottak meg, tehát egy mai adventi naptárhoz hasonlított. 
Ma azonban egy hagyományos koszorút fenyőből készítenek el, és csak vasárnaponként gyújtanak meg egy-egy gyertyát. Ezek közül háromnak a színe lila, a harmadik vasárnap azonban rózsaszínt gyújtunk meg. Mind a négy láng egy fogalmat szimbolizál: hit, remény, öröm, szeretet.
Persze az egyházi befolyás csökkenésével az adventi koszorúk tradicionálisan már csak a négy gyertyát őrizték meg eredeti formájukból. De hogyan is készítsük el otthon, házilag a saját ízlésünknek megfelelő koszorút, melyre öröm ránézni vasárnaponként?


Ha valami zöldre és hagyományosra vágynál, de csak színes papír és wc guriga van otthon, ne aggódj! Adventi koszorút bármilyen mostohakörülmények között is tudsz készíteni. Nem kell mást tenned ehhez, mint hogy felvágod a zöld színű papírt a kezed formájára, majd ezeket a lapokat elhelyezed egy tálra úgy, hogy az teljesen befedje azt. Az ujjak mutassanak kifelé, hogy szépen álljanak a koszorúd gallyai. A gurigákat ezután úgy díszítsd fel, ahogyan szeretnéd. Rakhatsz rájuk lila és rózsaszín borítást, vagy akár csillámport. Ám a gyertyák elhelyezése egy kicsit trükkösebb. Vegyél négy muffin papírt, a széleit pedig ragaszd a gurigák tetejére. Olyan erősnek kell lennie, hogy meg tudják tartani a teamécseseket. Ezeket rakd bele a számukra kialakított ágyba, és voilá! Már készen is van a legújabb adventi koszorúd.


Ha nem tetszett a kezes ötlet, még mindig készíthetsz más koszorút. Egyszerűen vegyél kézhez egy kartonlapot, vágd ki szép kerekre, majd a belsejéből is távolíts el egy kört. A maradék sávot pedig fedd be apró zöld papírdarabokkal, hogy úgy nézzen ki, mint egy fenyő tűlevelei. A gyertyákat pedig hasonlóképp el tudod készíteni, mint az előző példánál.


Ha azonban a papír nem a te stílusod, még mindig rengeteg lehetőséged van elkészíteni a saját adventi visszaszámlálódat. Van otthon nem használt lekváros üvegetek? Rakj bele gyertyát és töltsd fel sóval vagy földdel! Nagymamád ki akarja dobni a szocializmusból hátramaradt tálat? Szedj kint mohát, töltsd fel az edényt és rakj közé gyertyát! Túl sok a dió és nem tudsz vele mit kezdeni? Szedj elő egy tálat a konyhából, rakj bele gyertyát és díszítésként töltsd fel vele.
Lehetőségek tárháza, a kreativitás Kánaánja nyílik meg előtted, ha egy kicsit szétnézel otthon. Ne feledjétek, november 27-én már meg kell gyújtani az első mécsest, így célszerű már most nekilátni a saját adventi koszorúd elkészítésének.


Nincsenek megjegyzések: