2015. december 15., kedd

Karácsonyi vásárok Európában

November végén kezdetét vette az Advent, és méltán mondhatjuk, hogy ezzel együtt az év egyik legvarázslatosabb időszaka is. A karácsonyi várakozás jegyében ezzel egyidejűleg Bogolyfalva főterén is megnyitotta kapuit a már hagyományos ünnepi vásár, ahová a világ különböző tájairól érkeznek minden évben az árusok, hogy egyedi készítésű portékáikat kínálják az érdeklődőknek. Mézeskalács, karácsonyi dísz, kelme, könyv, és még ezerféle szép, színes látnivaló akad itt, remek lehetőséget kínálva, hogy ajándékot vásárolhassunk a szeretteinknek az ünnep alkalmából. 
A karácsonyi vásár azonban nem csak Bogolyfalván hagyomány, hanem a világ számos más táján is. A tradíció gyökereit Németországban kell keresnünk, ugyanis először a középkori német városokban szerveztek Karácsony előtt nagyobb méretű vásárokat, ahol a helybéli és a környékről érkező kézművesek árulhatták saját készítésű termékeiket. A XVIII. századra ez a hagyomány már Európa szerte elterjedt és egyre nagyobb méreteket öltött. Mára világszerte ismerik és rendezik meg az egykor főként kereskedelmi céllal megszervezett német vásárok mintájára a karácsonyi vásárokat évről-évre, egy reményteli nagyobb bevétel helyett azonban inkább azzal a céllal, hogy fény-, szín-, íz- és illatkavalkádjukkal megteremtsék az ünnepi hangulatot.

Mivel az utóbbi években klasszikus úti céllá váltak ezek a vásárok a turisták körében, jöjjön egy rövid válogatás a leglátogatottabb és legszebb, leglátványosabb vásárok listájáról.

Köln, Németország


Mint azt már említettem korábban, a karácsonyi vásár hagyománya eredetileg német vidékeken alakult ki, így hát lássuk kezdésnek Köln városát, ahol minden évben nem is egy, hanem egyenesen négy vásár kerül megrendezésre decemberben az Advent jegyében. Ezek a vásárok behálózzák az egész várost, és közel 3 millió vendéget vonzanak évente.  Köln az év ezen időszakában igazi mesébe illő várossá változik ünnepi díszbe öltözött gótikus épületeivel és a kivilágított parányi, vörös tetejű vásáros bódékkal, amik megtöltik a tereit.

Erfurt, Németország


Németországban Köln vonzza évente a legtöbb látogatót az adventi vásárokkal, a legrégebbi adventi vásárt azonban Türingiában, a "tornyok városának" is nevezett Erfurtban találhatjuk. Az erfurti vásár egyik csúcspontja a főtéren álló 25 méteres karácsonyfa, amelyhez mesebeli erdő és betlehem társul kézzel faragott, életnagyságú figurákkal. A vásár itt nem ölt akkora méreteket, mint Kölnben, azonban szintén varázslatos és életre szóló élménnyel szolgál. 

Bécs, Ausztria


Ha karácsonyi vásár, akkor Bécs. Bizonyára sokaknak ez az első város, ami eszébe jut a hagyományos adventi vásárokról. Nem véletlen. A karácsonyi vásárok történetében és körében Mekkához hasonlatos a jelentősége az osztrák fővárosban megrendezésre kerülő vásároknak. Ha a kölni négy vásár soknak tűnne, képzeljük el, hogy Bécsben a vásár húsz különböző helyszínen várja látogatóit mindennel, mi szem-szájnak ingere. Ezek közül a legismertebb a Városháza előtti tér Wiener Christkindlmarkt-ja, ami egymagában közel 3 millió látogatót vonz évente.

Innsbruck, Ausztria


Ha már Ausztria szóba került, nem hagyhatjuk ki a tiroli tartomány székhelyét sem a felsorolásból.  Az ünnep közeledtével Innsbruck városa is ünnepi díszbe öltözik, és gyönyörű fények világítják meg épületeit és utcáit. Kölnhöz és Bécshez hasonlóan itt is több vásár színes kínálatából lehet választani az óvárosi hagyományőrző adventi vásártól a Maria-Theresia Straße modern adventi vásáráig. 

Riga, Lettország


Északon Lettország városai a XVI. század óta rendeznek hagyományos karácsonyi vásárokat. Mind közül a legjelentősebb és legszebb talán a fővárosi vásár. Riga is díszbe öltözik az ünnep közeledtével, és terein ilyenkor nem csak a tradicionális ízekkel ismerkedhetünk meg, de a hagyományos fából készített lett játékokkal is, amelyek nem hiányozhatnak egyetlen vásárról sem.

Prága, Csehország


Valamivel délebbre Prága Óvárosa is átváltozik a Karácsony közeledtével. Na nem mintha nem lenne egyébként is gyönyörű hely az év minden szakában, hiszen az, de az adventi készülődés jegyében igazán meseszerűvé varázsolják  a várost az ünnepi fények, színek és illatok.

Colmar, Franciaország


Még egy utolsó mesébe illőt említenék meg az Európa szerte meglátogatható számos vásár közül, mégpedig az elzászi Colmarban megrendezésre kerülőt. A gyönyörű középkori házaival eleve olyan ez a város, mint egy Grimm mese helyszíne, amit az év ezen időszakában fahéj, vanília és méz illata varázsol még inkább hihetetlenné a fények és színek tökéletes összjátékával együtt. A lett városokhoz hasonlóan Colmarban is a XVI. század óta kerül megrendezésre a hagyományos adventi vásár számtalan kézműves portékával várva látogatóit.

Természetesen ez nem kimerítő lista a legszebb karácsonyi vásárokról, csupán egy tetszőleges válogatás Európa legszebb, leglátogatottabb mugli adventi vásárai közül. A hagyomány azonban nem csak a muglik körében örvend nagy népszerűségnek, mint azt a bogolyfalvi hagyományos adventi vásár is mutatja. A varázslóknak is megvannak a maguk adventi vásárai, hiszen hol máshol találnánk karácsonyi dalokat dúdoló díszeket a fára, mókás édességeket ajándékba vagy éneklő képeslapokat a távoli rokonoknak. Magyarországon a legnagyobb adventi vásárt Üstösdön találhatjuk, és ennél sokkalta nagyobbak a Stockholmban, valamint a Brugge-ban megrendezett adventi vásárok, amelyeket már csak az általuk nyújtott élmény miatt is érdemes meglátogatni.

Sejd, Stockholm, Svédország


A svéd fővárosban hivatalosan négy különböző karácsonyi vásár nyílik minden évben, a Skansen, a Gamla Stan az Óvárosban, a Djurgárden és a Kungstradgárden, amelyek hagyományos karácsonyi finomságokkal és rengeteg gyönyörű kézműves alkotással várják az arra járókat. A mugli látogatók véleménye szerint az óvárosi Gamla Stan felejthetetlen élménnyel szolgál, de hasonló véleménnyel vannak a varázslók a csupán általuk ismert ötödik vásárról, amelynek a város mágusnegyede, a Sejd ad otthont. A karácsonyi készülődés jegyében az első adventi vasárnapot megelőzően díszbe öltözik ez a városrész is, központi terét pedig ellepik az árusok bódéi, kínálva minden szépet és jót, amit csak áhíthat egy mágus. A vásár közismert nevezetessége a betlehem megbűvölt mozgó figuráival.

Brugge, Belgium


A flamand régióban, Nyugat-Flandriában található Brugge közismert történelmi város, Észak Velencéje néven is ismert és világörökségünk részét képezi 2000 óta hivatalosan is. Az év bármely időszakában érdemes meglátogatni világhíres csokoládéja miatt is, Karácsony előtt azonban az itt megrendezésre kerülő adventi vásárok miatt egyenesen kihagyhatatlan célpont turisták számára. A város főterét a muglik vására teszi varázslatossá fényeivel és illataival, valamint a hatalmas jégpálya, ami az ünnepek közeledtével itt helyet kap. Pár utcával odébb azonban egy másik, varázslók által látogatható, káprázatos vásárnak is helyet adnak a város utcái. A muglik szeme elől rejtett utcák sorát és egy kisebb teret elfoglaló adventi vásár nem annyira méreteiről híres. Különlegessége sokkal inkább az, hogy az itt megvásárolható áruk mindegyike egyedi, kézzel készített darab, legyen szó karácsonyfadíszről, játékról, csokoládéról, képeslapról, ruhadarabról vagy bármi másról, ami még itt előfordul.

Nincsenek megjegyzések: