2015. május 15., péntek

Mindig legyen nálad törülköző!

Varázslók és varázstalanok egyaránt használnak törölközőt, főleg a fürdőszobában vagy a strandon. Május 25-én azonban meglepően nagy számú mugli akad, aki nem csak az említett helyeken alkalmazza, hanem mindenhová magával viszi, sokan minél feltűnőbb helyen hordva, hogy mások is megszemlélhessék. Sőt mi több, vannak, akik egész évben maguknál tartanak legalább egy kendő méretű példányt. Hogy mire ez a nagy törölközőfitogtatás? Douglas Adams, mugli író emlékére.


„Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos." - írja a Galaxis útikalauz stopposoknak, amely a szerző legismertebb és legközkedveltebb műve. És hogy miben áll a törölköző jelentősége? "Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.
Másrészt, és ez a fontosabb, a törölközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törölközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törölközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.”


A Törölköző Napot minden évben Douglas Adams halálának évfordulója után két héttel tartják. Ilyenkor a muglik magukra öltik, de mindenképpen jól látható helyre teszik törülközőiket, melyeket gyakran ellátnak az ötrészes trilógia szimbólumaival, úgy mint a 42-es számmal, amely az élet értelmére ad választ; vagy éppen delfinekkel, amik a Föld második legintelligensebb élőlényei; és persze a Ne ess pánikba! (Don't panic!) felirattal, amely az útikalauz legfőbb jelmondata és szabálya. 


Gyakoriak még ezen a napon a stoppos találkozók, amelyeken a résztvevők egy része beöltözik a kedvenc szereplőjének, hagyományosan 42-es számot formáznak a megjelentekből, és törülköző szépségversenyt vagy éppen vogon versfelolvasást rendeznek. Ez utóbbit persze csak saját felelősségre, hiszen a vogon költészet köztudottan a harmadik legrosszabb az univerzumban.


Szóval mindig legyen nálad törölköző! Fontossága és praktikuma elvitathatatlan, egy madagaszkári kiruccanás alkalmával pedig végképp jól jöhet.


Nincsenek megjegyzések: