2015. január 15., csütörtök

Könyvajánló

Csak lélegezz! trilógia

A Csak lélegezz! trilógia Rebecca Donovan tollából született. A három kötet Emma Thomas sorsáról mesél, ami nem egyszerűen hányatott, hanem egyenesen kegyetlen. Az életét minden módon megpróbálják tönkre tenni, amivel egy emberi életet tönkre lehet. Válogatott lelki és fizikai terrornak van kitéve nap, mint nap. Az életébe azonban két fénysugár is érkezik, akik esélyt adnak neki egy jobb, boldogabb jövőre. A pokolban töltött napjait visszaszámolva várja, hogy végre kiszabadulhasson, de vajon tényleg erre van szüksége? Ez lesz a megoldás?


Az első kötet, az Elakadó lélegzet a kezdetet mutatja be, itt ismerkedünk meg Emmával. Az élete félelem. A nagynénjénél és a nagybátyjánál lakik, két gyerekkel együtt, de semmi sem az, aminek látszik. Míg Carol (nagynéni) rendszeresen "véletlen" baleseteket idéz elő, vagy akár alkalmanként megveri Emmát és fenyegeti szüntelenül, addig George, a férje lehunyja szemét és nem reagál semmire. Úgy tesz, mintha nem tudná, talán tényleg fogalma sincs, vagy csak nem akarja észrevenni azt a nyilvánvaló tényt, ami az orra előtt zajlik. Emmának egyetlen szövetségese van, Sara McKinley, aki egyben a legjobb barátnője. Minden nap ugyanúgy telik, Emma életében az iskola lehet csak az egyetlen menekülő út. Kitűnő tanuló, focizik, kosarazik és az iskolaújságba is ír. A tökéletes terve felborulni látszik azonban, mikor Evan Matthews átiratkozik az iskolájukba. Emma, aki mindeddig mélyen magába zárta a gyűlöletet és dühöt, most először kiereszti a gőzt. Ahogy egyre több időt tölt Evannel, nemcsak az élete lesz boldogabb, de ő maga is felszabadultabbá válik. A kapcsolatuk szerelembe fordul - bár valójában az első pillanattól kezdve odáig voltak egymásért, ám ezt csak Evanről tudjuk egyértelműen -, viszont ennek nyilvánosságra kerülése még több korlátot szab Emmának. Egy biztos csak: ez az egyetlen kapocs, ami erőt adhat neki ahhoz, hogy lélegezzen...


A Visszafojtott lélegzet, ami a második kötet, egy új képet tár elénk. Emma végre kiszabadult Caroléktól és úgy dönt, egykor alkoholista anyjához költözik, aki ma már tiszta. De vajon meddig? Az eleinte jó ötletnek tűnő költözés egyre terhesebb lesz, ráadásul Rachel (anyja) barátjához egyre közelebb kerül... Csakis Jonathan képes megérteni őt, akivel mindkettejüknek rémálmai vannak. Evan és Emma kapcsolata egyre távolabbi, ráadásul egy, a színen feltűnő új osztálytárs csak ront a helyzeten, mikor ráakaszkodik Evanre. Az addig stabil kapcsolat meginog, a múltból pedig egyre sötétebb titkok kerülnek elő, és Rachel alkoholizmusa drogfüggőséggel társul, ami csak még több veszélyt jelent Emma számára. Az álmatlan éjszakák, a múlttal való szembenézés és a javíthatatlan jelen egyszerre zúdul rá Emmára, aki összerogyik a súly alatt. A végén, mikor minden összedől, ismét döntenie kell, de nem biztos, hogy a választás helyes és az sem, hogy az elkövetett hibákat valaha is rendbe lehet hozni.


Eddig Magyarországon ez a két kötet jelent meg, a harmadik kötet elvileg 2015 első felében várható. Az egész sorozat magával ragadó, minden érzést úgy ír le, mintha mi magunk lennénk ott. A feszült légkör körbeleng minket is, szinte fojtogató erővel. Annyi érzelem zúdul ránk és olyan tökéletesen tartja fenn az írónő ezt a hatást, hogy letehetetlenné válik a könyv. Sokszor az olvasó már érzi, hogy baj lesz, de sosem az és sosem úgy történik, ahogy azt várja. Vérfagyasztóan realisztikus ábrázolás a családon belüli erőszakról, a széthullott családokról és fel nem dolgozott halálról, a gyászról és az emlékek örök érvényűségéről. Akit érdekel a téma, annak bátran merem ajánlani, nem fog csalódni!

Nincsenek megjegyzések: