2014. május 15., csütörtök

Taj Mahal – Egy nagy szerelem története


John Shorsra, a regény írójára nem mondható, hogy vállalja a kockázatot. Könyvének témája, a szerelem egy olyan egyetemes érzelem, amivel nem lehet mellényúlni, hiszen a könyvfogyasztók nagyobb hányada rajong a jól megírt szerelmi sztorikért. A Taj Mahal, a hű szerelem örök szimbólumának becsempészésével pedig a történelem talán legnagyobb marketingfogását követte el. A fenntartások ellenére azonban teljesen mást ad, mint amit vártunk tőle.

A történet a XVII. századi Hindusztán világába kalauzol bennünket, ahol az uralkodó szeretett felesége tragikus halálát követően örök emléket állítat a nőnek, szerelmüknek és sorsuknak. Ezt az irigylésre méltó love sztorit azonban körbelengi az akkori társadalmi, faji és vallási előítéletekkel terhelt kegyetlenség. Jahanara hercegnő, a szultán és elhunyt feleségének lánya számol be az udvari pompáról, gyilkos testvérharcról, a hatalomért folyó kegyetlen küzdelemről, valamint tiltott és valóban izgalmas szerelméről a Taj Mahal főépítészével. A fő szál tehát a szerelem. Felmerül a kérdés, hogy akkor miben más?

Jahanara történetével megdöbbentő, véres korképet mutat be. Elénk tárja a hindu és az iszlám vallás harcát az akkori Mogul Birodalomban, a vérük ellen forduló, kegyetlen háborút szító testvérharcot, valamint a nők elnyomás elleni, reménytelen küzdelmét – mindezt élénk képekkel és részletességgel.

Ez a könyv egy olyan mű, amit még sokáig magaddal hurcolsz. Segít felépíteni, és megerősíteni az értékrendedet, különbséget tenni vallás és terrorizmus között, olyan élethelyzeteket mutat be, amik maradandó nyomot hagynak a lelkedben. A Taj Mahal alapjai olyan életutakat hordoznak magukban, amik megismerésére érdemes időt áldozni.




Nincsenek megjegyzések: