2014. április 15., kedd

5 hely

5 hely, amit látnod kell, mielőtt meghalsz...

A muglivilág tele van nevezetességekkel, amiket csak akkor nézhetünk meg, ha jó mélyen a zsebünkbe nyúlunk. Szeretnéd látni Görögországot, az egyiptomi piramisokat, vagy netán a brazil tengerparton süttetnéd a hasad? Bár odarepíteni nem tudunk, azért ha csak gondolatban is, de elkalauzolunk a legszebb helyekre, amiket látnod kell életed során!

1. Peru - Machu Picchu


Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa, amely ma a Világörökség része. Ez a festői hely az Andok vonulatai között lelhető fel, Cuzcotól körülbelül száz kilométerre. Még 1450-ben építették az akkori király parancsára, majd 1570-ben el kellett hagyniuk, legközelebb pedig csak az 1900-as évek elején fedezték fel újra. Ez a kis városka vörös gránittömbökből épült, amelyek hibátlanul csiszoltak és tökéletesen illeszkednek egymáshoz. Elég nehezen megközelíthető, így három lehetőség áll rendelkezésünkre: vasúttal utazni, helikopterre szállni, vagy négy napot gyalogolni. Ezt a csodálatos várost több ezren látogatják naponta, illetve megtalálható a világ hét új csodájának műemléklistáján.


2. India - Taj Mahal


Ez a gyönyörű építmény Indiában található, pontosabban Agrában, ahol Sáh Dzsahán építtette az 1600-as években, méghozzá felesége emlékére, akit itt helyeztek örök nyugalomra. Ez az egyik leglátogatottabb turistalátványosság - nem véletlenül - Indiában, amelyet évente több mint 2,5 millióan keresnek fel. Sokan az örök szerelem emlékművének is nevezik, nem mellesleg pedig ez is a Világörökség része, valamint a világ hét új csodájának egyike.


3. Egyiptom - Gízai piramisok


Gondolom, nem mondok újat azzal, amikor kijelentem, ez a Gízai piramisegyüttes a világ hét csodájának egyike, és természetesen emellett a Világörökség része is. Ezeket a sírhelyeket Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz fáraók építtették az ókori Egyiptomban. A piramisokat az emberfejű és oroszlántestű Szfinx őrzi, amelyet vélhetően vagy Kheopsz, vagy Khephrén fáraó emeltetett - erről a történészek és régészek heves vitákat folytatnak a mai napig. Ez a hely már az ókorban is fő turistacélpont volt, emberek millió látogatják évente.

4. Amerika: Niagara-vízesés vagy Afrika: Viktória-vízesés


Mindkét csodálatos zuhatag a Világörökség része, turisták milliói látogatják évente őket. A Niagara-vízesés valójában egy egész együttes és határvonal is egyben, ugyanis Amerikát választja el Kanada, Ontario tartományától. Két fő részből áll, melyeket a Kecske-sziget választ el: a Patkó zuhatag és az Amerikai zuhatag. Előbbi a kanadai oldalt képviseli, míg utóbbi értelemszerűen az amerikaiak felségterülete (mellesleg hozzájuk tartozik a Menyasszonyi fátyol-zuhatag is). A Niagara-vízesés inkább átlagon felüli hozamával (több, mint 168000 köbméter/perc az átlag 110000-hez képest), semmint magasságával ékeskedik a vízesések között. A Viktória-vízesés Zambia és Zimbabwe határán található. Ennek van a legszélesebb vízzuhataga a világon, több mint 1700 méteres. Ha turistaként idelátogatsz, van lehetőséged helikopterrel megszemlélni a vízesést, de ha kedved szottyan, raftingolhatsz, sziklát mászhatsz, és bungee jumpingozhatsz is.
5. Egyesült Királyság - Londoni Tower


Ez az erődítmény a Temze partján található, Londonban. Sokféleképpen használták már, volt börtön, fegyverraktár, csillagvizsgáló, de királyi palota is. Az egyik legismertebb szokás, hogy a királyok és királynők a koronázásuk előtti éjszakát itt töltötték, hogy aztán másnap innen a Westminster apátságba vigyék őket díszkísérettel. Az egyik leghíresebb esemény is ide kapcsolódik, ugyanis VIII. Henrik feleségét, Boleyn Annát itt végezték ki, és állítólag még ma is a Tower körül sétál éjszakánként a halott királyné, levágott fejével kezében. Morbid elképzelés, nemde? Még érdemes megjegyezni, hogy az itt végbement kivégzések nagy része VIII. Henrik uralkodásához köthető. Ma már ilyen funkciót ez az épület nem tölt be, azonban itt őrzik a brit koronaékszereket és egy gazdag fegyvergyűjteményt.





Nincsenek megjegyzések: