2014. január 15., szerda

„Long Live The King”



 - 79 éve született Elvis Presley -

 


… egészen pontosan 1935. január 8-án, a Mississippi állambeli Tueplóban. Biztos vagyok benne, hogy kevés olyan ember van, aki ne hallott volna a Rock ’n’ Roll királyáról, hisz ő nem csak életében volt híres, hanem az után is, hogy elhunyt. Sőt, talán halála után még nagyobb legendává vált, sok művésztársához hasonlóan. Halálával kapcsolatban különféle feltételezések reppentek fel: öngyilkos lett, betegség végzett vele, a bulimiát nem bírta már a szervezete… gyilkosság áldozata lett. Utóbbit a maffiával hozták kapcsolatba, ugyanis Elvist és az apját is arra a napra idézte be a bíróság meghallgatásra – egy csalási üggyel kapcsolatban, amiben maffia-tagok részvételét is feltételezték -, amikor az énekes meghalt. Mindenesetre a boncolási jegyzőkönyvből egyelőre nem tudhatunk meg semmit, mivel 1977 októberében 50 évre zárolták azt.

Létezik rajongóinak egy olyan csoportja, akik talán mind a mai napig nem hiszik el, hogy a Király halott. Mindezt azzal támasztják alá, hogy Elvis életében is mestere volt a rejtőzködésnek, tulajdonképpen csak koncertjein találkozhatott vele a nagyközönség, egyébként a médiától elvonultan élt; így bizonyára a mai napig rejtőzködik valahol.

Mindenesetre a showbiznisznek jól jött a Király halála körül kialakult mítosz. Manapság is találkozhatunk Elvis-imitátorokkal (Las Vegasban például), kiállításokkal, vagy akár részt vehetünk az Elvis Lives! Tour-on.


Elvis imitátor az Elvis Lives! előadásán

Hogy ne csak az énekes haláláról írjak, nézzük, mit is ért el életében. Ő volt a rockabilly (ami a gyors tempójú country és a rhythm and blues keveréke) első énekese, sztárja, az első, aki sikeresen vegyítette a fehér és fekete zene elemeit. Telt házas koncertjei nem egyszer botrányba fulladtak, emiatt kivívta a katolikus egyház neheztelését, valamint voltak olyan rádiók, melyek nem játszották dalait. 1973-ban az ő koncertjét közvetítették először műholdon keresztül.
Életében körülbelül 52 nagylemeze jelent meg. 14-szer jelölték Grammy-díjra, ebből háromszor meg is nyerte azt, 1971-ben pedig megkapta a Grammy Életműdíjat.
Egyik leghíresebb száma a Jailhouse Rock.

Utolsó koncertjét 1977. június 26-án adta, Indianapolisban.
Több, mint 30 filmben szerepelt, és bár voltak filmjei, melyek erős kritikát kaptak, mégis ő volt a korszak legjobban fizetett hollywoodi színésze.
Magyar vonatkozás, hogy a Fővárosi Önkormányzat 2011-ben Budapest díszpolgárává avatta őt, az 1956-os forradalom melletti kiállásáért.

Végezetül pedig ismét egy videót szeretnék mutatni, az én kedvenc számomat Elvistől.

Nincsenek megjegyzések: