2022. október 15., szombat

Könyvajánló - Karády Anna: A füredi lány

Mit tennél ha váratlanul 1763-ban találnád magad?

Ez a kérdés áll A füredi lány című könyv borítóján, mely első olvasásra is eléggé elgondolkodtató. Őszintén szólva nekem ötletem sem lenne, leginkább elveszettnek érezném magam. Belegondoltál már valaha abba, hogy mennyivel másabb lehetett akkor az élet? Nem volt áram, központi fűtés, autók, internet, emellett pedig az emberek mindennapjai is teljesen másképp alakultak. A női egyenjogúságnak még csak a szikrája sem lobbant fel akkortájt, s az asszonyoknak számtalan dolgot el kellett tűrniük uraiktól.
A füredi lány című könyv betekintést enged az 1700-as évek mindennapjaiba, s szépen festi le mind a paraszti réteg, mind a földesurak életét. A könyv szereplői kifejezetten az ember szívéhez tudnak nőni, s nem csak Anna és Mihály, a két főszereplő, hanem a mellékszereplők is a maguk egyszerűségével, de mégis eltérő személyiségükkel. Amikor olvastam a könyvet, szinte filmként pergett le minden a szemem előtt, az aprólékosan leírt helyszínek és épületek engem is visszarepítettek abba a korba. Az író igen színesen és szemléletesen mutatja be az akkori építészeti stílust, a táj bujaságát és vadságát, a globális felmelegedés nélküli időjárási viszontagságokat. Mindezek mellett hűen tükrözik az író szeretetét Balatonfüred iránt, de mindezt annyira, hogy én is kedvet kaptam ahhoz, hogy ellátogassak oda, s felkeressem az általa leírt helyszíneket.
Adva van egy lány, aki a XXI. századból hirtelen 1763-ban találja magát, ahol megismerkedik, majd beleszeret a jóképű földesúrba. A mű, az időutazást leszámítva, lehetne egy átlagos történelmi szálon futó lányregény, azonban annál sokkal többet nyújt az olvasó számára. Karády Anna nagyon alaposan tanulmányozta, majd írta le az akkori viszonyokat, a mindennapok nehézségeit, az aktuális problémákat. A könyv elején megismerkedhetünk Katicával és Istvánnal, akik a paraszti rétegből származnak. Anna hozzájuk szegődik, mellettük tanul meg élni és létezni ebben a számára idegen világban. A fiatal jogászlánynak mindent újra kell tanulnia, mint például az akkori beszédstílust, az önellátás fortélyait, a paraszti tulajdonjog helyzetét és a női feladatokat. Kifejezetten sokszor merül fel a boszorkányság témája is a könyvben, mely akkortájt komolyan érintette a nőket. Ezt követően István mellé szegődik, aki orvosként dolgozik a Balaton partján, s mellette szemlélheti meg, hogy mennyivel másabb volt az akkori orvoslás. Kendőzetlenül mutatja be az olykor meghökkentő gyógyítási módokat, eszközöket és „gyógyszereket”. Itt ismerkedik meg az igazán jóképű földesúrral, akivel hamar szerelembe esnek. A könyv az ő szerelmük alakulásáról és a megpróbáltatásokról szól, de ennél többet nem árulok el!
A könyvben érdekesen keveredik a múlt és a jelen, pont annyira, hogy végig fenn tudja tartani az olvasó érdeklődését. Az én esetemben ez annyira jól sikerült, hogy képtelen voltam letenni a könyvet, és két nap alatt ki is olvastam. Az író stílusa magával ragadó, a vicces részletek mosolyt csalnak az ember arcára, végig izgatottság keríti hatalmába az olvasót.
Vajon mi lesz a szerelmesek sorsa annak ellenére, hogy két külön világból származnak, s két külön kasztba tartoznak? Nem kell tőle egy fordulatokban és izgalmakban gazdag történetet várni, cserébe viszont egy könnyed olvasmány, kedves szereplőkkel, mindent felperzselő szerelemmel és korszakok közötti különbségekkel. Mindenkinek csak ajánlani tudom! Nekem biztos, hogy újra olvasós lesz!

Szóval te mit tennél, ha váratlanul 1763-ban találnád magad?! A válaszokat bagolyban várjuk!


Ha beleolvasnál a könyvbe: KATT

Nincsenek megjegyzések: