2022. január 15., szombat

Hírmorzsák januárra - Mérlegen a békesség és szilajság az ünnepek forgatagában!

Lefogadom, hogy háromból ketten elpillantottak a szóról, vagy teljesen ignorálták az ünnepek után a címben megbújt mérleg kifejezést, mint olyat. A különleges, hagyományos ételekből a sok soha nem elég, aztán megnyugtatjuk magunkat, hogy "újévtől majd diétázom". Nos, aggodalomra semmi ok, senki alatt nem szakad majd be a jégkorcsolyapálya, a cikk pedig megkerüli a súlyok kérdését. Helyette elkalauzol minket Bogolyfalva legfrissebb, legropogósabb híreihez.

Mikulás és krampuszok a januári számban? Miért? Történt ugyanis, hogy bizonyos titokzatos Bagolyköves diákok elindítottak egy hullámot. Karöltve vették be december 6-án az első osztályos kisdiákok óráit, szaloncukrot osztogatva, zenével és viccekkel dobták fel a tanulás perceit. Két krampusz kísérte a mikulást, az ötlet pedig annyira jól sikerült, hogy karácsony előtt, még több társukkal együtt az előkészítőbe járó csemetéket is meglátogatták. A szülői közösség állítása szerint több gyermek is pályázott a mikulást segítő krampuszok pozíciójára.
Ezek után következett a hullám taraja: azt rebesgetik, rajzpályázatot írnak ki az előkészítősök számára "Elképzelt ösvényem - mi leszek, ha nagy leszek!" címmel. A döntés még nem biztos, de az igen, hogy az elkészült munkák felettébb motiválhatják a hamarosan végző diákokat a vizsgára való tanulásra. Mi drukkolunk mindenkinek!

Legutóbbi számunk óta a Boglyas tér szinte nem aludt. Napközben az emberek dobozokkal, táskákkal,
zacskókkal zsongtak, akár a szorgos hangyák, akik a közösségért valami jót szeretnének tenni. Aki olvasta Nemes Balázs atyával készült interjúnkat, már tudja, mi fog következni: az adományozás. Balázs atya és városunk polgármesterének felesége, Daróczy Elizabet egészen elsöprő, ugyanakkor megható eseménysorozatot tudhat a háta mögött. Az adományozáson meleg étel és a forralt bor illata kompenzált a hideg és csípős levegővel, miközben a felajánlások gyarapodtak. Idén az utóbbi évek összesítését túlszárnyalva rekordot állítottak fel. Ruházatból és tartós élelmiszerből gyűlt össze a legtöbb, amelynek nagy része az idősek otthonába került. A hivatalos átadás előtt Daróczy asszony beszéde, és a Balázs atya által vezetett templomi kórus melengette meg a szíveket. Később dalaiktól csengett a művelődési ház, majd a szünet előtti napokon a belváros is. Állítom, Daróczy Elizabet és Nemes Balázs megannyi lélek számára hozta el az igazi karácsonyi csodát. 

Két ünnep után köszöntsük az Újévet! Ahogy az adományozás és a templomi kórus több fellépésén, úgy a Leprikón aranyában is megjelentem kíváncsi és kritikus tekintettel, hogy első kézből írhassam meg az Oisin koncertjének sikerét - vagy éppen bukását. A szemfülesek korábbi számunkban már találkozhattak az induló banda legelső koncertjének hírével. Az intenzív felütést követően nehéz percek következtek, apró hibákkal, mégis a koncert sikere ott volt a levegőben, egy csapat tehetséges zenész pedig a színpadon.
"A dob soha nem szólt még így", nyilatkozta Lukács Gabriella, 'Ella', a hangszert bűvölő levitás diáklány. "Elsőnek elment. Ezek után indul be igazán minden. Mondom ezt Zsombi, Dom és Winter nevében is", tette hozzá. Ismertebb dalok mellett néhány saját dal is porondra került az Oisin előadásában. Jól állt nekik az élet, legalább annyira, mint a hangszerek, ám nem ez a siker kulcsa. Mindig van hova fejlődni.

A végére még egy negyedik ünnep is befészkelte magát: ez lenne a Valentin nap. Messze van, de mondhatnánk ezt a VAV-ra is, mégis páni félelmet kelt az is. Ki ezt, ki amazt nem kívánja a háta
közepére, de egy biztos: a Valentinok szervezkednek és Cupido korán felébredt. Az a hír járja, hogy a városban a szerencselé utáni áhítozás mellett más iránt is felmerült az igény: bon-bonba rejtett szerelmi bájitalokkal seftelnek a vegyeskereskedés mögötti kis utcában. Érdemes lesz jól megnézni, hogy kitől és legfőképpen mit kapunk ajándékba a következő hónapban.




Nincsenek megjegyzések: